Kreml: Macron és Scholz elvesztette szuverenitását, nem lehetnek közvetítők

2023. szeptember 11. 19:42

„Ez a két vezető jobban szeret egyértelműen a Washingtonban meghozott döntéseknek a farvizén evezni” – jelentette ki Dmitrij Peszkov.

2023. szeptember 11. 19:42

Mind Olaf Scholz német kancellár, mind Emmanuel Macron francia elnök elvesztette az esélyét arra, hogy közvetítő lehessen az ukrajnai konfliktus rendezésében, mivel feladta önállóságát – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn az Izvesztyija című lapnak adott interjúban.

Macron és Scholz

„Nyilvánvaló, hogy mind Macron, mind Scholz úr továbbra is szeretne legalább valamiféle látszatközvetítői szerepre pályázni, ám de facto 

ez a lehetőség számukra gyakorlatilag megszűnt. Hiszen elvesztették a szuverenitásukat ebben az egész történetben” 

– fogalmazott a Kreml szóvivője.

Peszkov szerint 

ez a két vezető „jobban szeret egyértelműen a Washingtonban meghozott döntéseknek a farvizén evezni”, akár saját és népük kárára is.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „soha nem zárta ki a párbeszéd folytatásának lehetőségét az európai vezetőkkel”.

„Nem engedhetjük meg, hogy egy nacionalista irányultságú rezsim jöjjön létre és erősödjön meg határainkon. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy NATO-rakétákat és NATO katonai infrastruktúrát telepítsenek néhány kilométerre a határainktól” – mondta.

Közvetítők, párbeszéd

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a közvetítők fontosak lehetnek-e a konfliktus megoldása szempontjából, Peszkov úgy felelt, hogy „nem szabad elzárkózni a közvetítéstől, és ha valaki hasznos tud lenni, azt csak üdvözölni lehet”.

Az RBK televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy Oroszországnak jelenleg nincsenek csatornái a Nyugattal folytatandó párbeszédre, és úgy vélekedett, hogy ez a dialógus jelenleg amúgy is haszontalan lenne, mert nem lehet semmilyen módon hatni a nyugati országokra, amelyek most nem hajlandók érveket elfogadni.

Hiány van ott olyan vezetőkből, akik készek túllépni az észak-atlanti szövetségben kialakított parancsuralmi rendszeren. 

De a dolgok idővel változnak. Reméljük, hogy idővel létrejönnek a feltételei a párbeszéd újrafelvételének” – nyilatkozott.

Megjegyezte, hogy „vannak még Európában olyan erők, amelyek megőrzik a politikai józanságot, de sajnos kevesen vannak”.

Nyitókép: Ludovic MARIN / POOL / AFP
  
 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2023. szeptember 12. 07:22
"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy NATO-rakétákat és NATO katonai infrastruktúrát telepítsenek néhány kilométerre a határainktól” - 1300 km-nyi finn NATO-határt azért sikerült intézni :))
drinky
2023. szeptember 11. 20:55
Úgy tűnik Putyin is. Ez a vezető jobban szeret egyértelműen a Pekingben, és Phenjanban meghozott döntéseknek a farvizén evezni
P_F_Juli
2023. szeptember 11. 20:55
Peszkov kritikája teljesem jogos "Hiány van ott olyan vezetőkből, akik készek túllépni az észak-atlanti szövetségben kialakított parancsuralmi rendszeren." .. és az a megjegyzése is, miszerint: „vannak még Európában olyan erők, amelyek megőrzik a politikai józanságot, de sajnos kevesen vannak”. Macron Kínából hazafelé útján tett kijelentése, hogy "nem akar az USA vazallusa lenni" mára már idejétmúltnak tűnik, és Sholc pedig vállalhatatlanná vált. A brüsszeli vezetés úszik a korrupcióban, valóban nem látszik, kik lennének azok, akik hitelesek lehetnének egy békét előkészítő egyeztetéshez, vagy akár bármilyen megállapodáshoz. Ha azt a kérdést tesszük fel, a nyugat részéről egyáltalán létezik-e ilyen politikus, jelen állás szerint a felső szinten abszolút senki. Kár arra számítani, hogy az Amerikai elnök majd helytáll, mivel amiket produkál nyilvánosan, az még Macront és Sholcot is megszégyenítő lenne. Elképzelem, hogy Biden botladozik, majd dolga végezetlenül elalszik, vagy kisétál
hátakkor
2023. szeptember 11. 20:46
Semmi közvetítő nem kell. Jenki-ruszki meccs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!