Kritikus tömeg: egy nap alatt többen érkeztek Lampedusára, mint a sziget teljes lakossága

2023. szeptember 16. 12:24

Idén eddig csaknem 126 ezer migráns érte el az olasz partokat, ez majdnem a tavalyi szám kétszerese.

2023. szeptember 16. 12:24

Továbbra is érkeznek Lampedusa szigetére az illegális bevándorlókat szállító hajók és csónakok

Szombaton eddig három hajó érkezett a szigetre 121 személlyel a fedélzetén. Pénteken 527-en szálltak partra 15 hajóról. A héten összesen több mint 10 ezren érkeztek a 6300 lakosú Lampedusa szigetére. Csak kedden és szerdán mintegy 7 ezren érkeztek csónakokkal Észak-Afrikából Filippo Mannino polgármester tájékoztatása alapján. Szombaton 400 személyt szállítanak át Szicíliába.

Idén eddig csaknem 126 ezer migráns érte el az olasz partokat, majdnem kétszer annyi, mint 2022 azonos időszakában.

Meloni kemény fellépést helyezett kilátásba

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió támogatását kérte a migránsok átkelésének megakadályozására. Ha szükséges, be kell vetni a haditengerészetet, hogy megakadályozzák a migránsok hajóinak indulását - mondta egy péntek este az internetre feltett videóüzenetben.

Az olasz miniszterelnök kemény fellépést helyezett kilátásba az illegálisan érkezőkkel szemben, különösen Lampedusa szigetén. Felkérte Charles Michel európai tanácsi elnököt, hogy 

az októberi EU-csúcson tűzzék napirendre a bevándorlás kérdését.

A miniszterelnök sürgősségi intézkedéseket jelentett be, amelyekről kabinetje jövő hétfőn dönt. Az intézkedéscsomag keretében a hadsereg nagyobb befogadóközpontokat állít fel és meghosszabbítja az érkezők fogva tartásának idejét. Meloni videóüzenetében látogatásra hívta meg Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnököt Lampedusára, „hogy személyesen győződhessen meg a helyzet súlyosságáról”.

A kritikus állapotokról számos videó jelent meg a közösségi médiában. Ezek közül egyet alább megtekinthetnek:

(MTI)

Nyitókép: VALERIA FERRARO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. október 19. 15:23
Na csak az kéne. Dobreva nyer. Jön a brüsszeli pénz, és a migráns a határ menti gyűjtőtáborokba. A szomszédok lezárnak, és mindegyik itt marad. Majd úgy kell őket a magyar embereknek átcsempészni Ausztria, Szlovákia, Szlovénia , Horvátország felé....
survivor
2023. október 19. 15:18
hadsereg nagyobb befogadóközpontokat állít fel és meghosszabbítja az érkezők fogva tartásának idejét Vagyis mindenkit beengednek, továbbra is...
Namond
2023. szeptember 21. 18:59
Kár, hogy az olasz haditengerészet szabadságon van.
nibiru
2023. szeptember 16. 16:05
De ez nem invázió, á... dehogy
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!