Lampedusai migránsválság – kényszerlépésbe került Brüsszel

2023. szeptember 16. 15:11

Vasárnap a szigetre látogat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

2023. szeptember 16. 15:11

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a héten több ezer migráns lepte el Lampedusa szigetét. Bár az Európai Unió eddig nem reagált Olaszország „segélykiáltásaira”, most úgy tűnik van esély, hogy némi változás történjen: Ursula von der Leyen bizottsági elnök ugyanis vasárnap a szigetre látogat Giorgia Meloni olasz kormányfő meghívására, aki 

levélben kérte, hogy az EB elnöke „saját szemével mérje fel a helyzetet”.

A héten összesen több mint tízezren érkeztek a 6300 lakosú Lampedusa szigetére. Szombaton eddig három hajó érte el a partokat 121 migránssal a fedélzetén. A nap további részében négyszáz személyt szállítanak át Szicíliába.

Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere azt mondta az olasz RTL 102.5 rádiónak, hogy elérkezett egy pont, 

ahonnan nincs visszatérés, és a sziget válságban van.

A sziget plébánosa a kialakult helyzetre úgy reagált, hogy „ez maga az apokalipszis”.

A kritikus állapotokról a CBC a következőmód számolt be:

@cbcnews More than 8,000 people from North Africa have arrived on the Italian island of Lampedusa in the last week. That’s more than the island’s population. Migrants could be escaping economic and social turbulence in places like Tunisia, Libya and Sudan. The spike of people has overwhelmed the island's resources. The United Nations refugee agency says it's vital that people be relocated. "It's imperative to move people off the island because the resources there, the capacity, is so limited," said UNHCR spokesperson Matthew Saltmarsh. He also says that people arriving on the island were traumatized and in need of medical care. “It is hard to identify a single factor behind this recent spike in migrant arrivals on Lampedusa,” Saltmarsh said. #Italy #Lampedusa #Migrants ♬ original sound - CBC News

Nyitókép: ALESSANDRO SERRANO / AFP

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. szeptember 17. 20:43
A migránsokat vagy kitiltani kell Európából, vagy pedig a volt gyarmattartó országoknak kell felvenni öket. Nagyrészben ugyanis az ö történelmi büneik az 0okozói a migránsválságnak.
urban63
2023. szeptember 16. 21:09
és túlélte....? Még szerencse, hogy még tűrik az olaszok....
Medici
2023. szeptember 16. 18:47
Bizonyított tény, hogy Afrika évente pár milliméterrel közeledik Európához. Ezt még ez az ostoba Leyen is tudja, majd így nyugtatja meg az olasz miniszterelnököt: - Addig valahogyan bírjátok ki, amíg összeérünk
fraktoaster
2023. szeptember 16. 18:36
Mondja már meg nekem valaki, azzal, hogy odarepül Leyen, mi fog változni? Egy újabb bárgyú mosolygáson, meg mesterkélt aggódó tekinteten kívül pont semmi. Nulla relevanciája van az egésznek. Visszarepül és minden megy tovább ugyanúgy. Csak a nagy zöld EU vezetője elégetett megint egy kis kerozint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!