Lengyel politológus: Németország érdeke, hogy gyengítse Varsó és Kijev együttműködését

2023. szeptember 24. 19:17

„Minél többet fektet be Kijev a Németországgal fenntartott kapcsolatokba, annál valószínűbb, hogy egy idő után csalódni fog Berlin hozzáállásában” – fogalmazott Tomasz Grosse.

2023. szeptember 24. 19:17
null

Tomasz Grosse, lengyel politológus professzor a DoRzeczynek adott interjút, amelyben elmondta, hogy Németország profitál Ukrajna és Lengyelország összeveszéséből, aminek oka, hogy utóbbi továbbra is megtiltja, hogy a lengyel piacon árulják az ukrán gabonát.

A professzor szerint a németeknek kettős érdekük van Kijev befolyásolására a gabonakérdés kapcsán. Kiemelte, hogy német vállalatok vagy pénzintézetek közvetlenül részt vesznek az ukrán gabonatermesztésben és -kereskedelemben, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Németországnak érdeke, hogy

 

 megszakítsa vagy legalábbis gyengítse Kijev és Varsó között az elmúlt hónapokban kialakult jó kapcsolatot. 

 

A politológus szerint azon döntés mögött, hogy Brüsszel feloldotta az ukrán gabonafélék importjának tilalmát német politikai ármánykodás van. Ugyanis a tilalom feloldására válaszul Lengyelország Magyarország, Románia és Szlovákia saját hatáskörben zárta le a határait az ukrán gabona előtt, hogy megvédjék a gazdákat.

„Véleményem szerint minél többet fektet be Kijev a Németországgal fenntartott kapcsolatokba, annál valószínűbb, hogy egy idő után csalódni fog Berlin hozzáállásában. 

 

Stratégiailag Berlin mindig közelebb lesz Moszkvához, mint Kijevhez.

 

 Az ukránok előbb-utóbb csalódni fognak, ha megfeledkeznek néhány olyan korábbi tapasztalatról, ami miatt nagyon óvatosnak kell lenniük, emlékezve például az Északi Áramlatra, valamint Berlin és Moszkva hosszú távú kapcsolataira, amelyek Berlin geogazdaságának lényegét képezték” – fogalmazott a szakértő. Ezt arra vonatkozóan mondta a szakértő, hogy jól látszik, Ukrajna Németország magához édesgetésén keresztül szeretne minél hamarabb az Európai Unióba kerülni. 

 

Ugyanis ennek a döntésnek a meghozatala nagyon nagy mértékben Németországon múlik.

 

 „Nem csoda, hogy Ukrajna meglehetősen racionálisan igyekszik Németország kedvében járni, amit például az is bizonyít, hogy támogatják az ENSZ Biztonsági Tanácsában való tagság iránti, régóta fennálló német ambíciókat ” – fogalmazott. 

A szakértő felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy Lengyelország a kritika ellenére megduplázta az ukrán gabona tranzitját az országon keresztül, azt ugyanis nem korlátozza egyik állam sem, hogy mennyi gabonát szállíthatnak át. A magyar, a lengyel, a szlovák és a román kormány is a saját piacára vonatkozóan zárta le a határait. 

***

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz


 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. szeptember 25. 10:30
"német vállalatok vagy pénzintézetek közvetlenül részt vesznek az ukrán gabonatermesztésben és -kereskedelemben", az Ő érdekeik nem egyeznek a lengyel mezőgazdák érdekeivel. Lehet, hogy végül a német vállalatok vagy pénzintézetek érdekei erősebbnek bizonyulnak.
auditorium
2023. szeptember 25. 08:28
Azt kellene jobban kihangsúlyozni, hogy az ukrán gabona szállitást az afrikai országoknak ÁTENGEDI minden szomszédos ország, de nem kötelezhetik ennek megvásárlására, mert van saját készletük. A nyugati média csak azt hangoztatja, hogy Lengyelo. Magyaro. Szlovákia blokkolja az ukrán gabonát. (Romániát mindig kifelejtik). Pedig nem csak erről van szó. Németország kb. 1,3 millió ukránt fogadott be. Sok ebből menekült és visszamenne, ha lenne hová. A befogadó német családoknak is kezd terhes lenni ez a 2 éves vendéglátás. A fiatalok maradnak, sikerül beilleszkedniük az ottani gazdaságba és társadalomba, hiszen európaiak és szorgalmasak. Hasonló a helyzet más EU-tagországban is. Mindenütt ukrán szót lehet hallani az utcán, buszokon, metron. Sok római katolikus templomot adtak át görög vagy orosz ortodox gyülekezeteknek.
pipa89
2023. szeptember 25. 08:26
Hümm...Lengyelország és Kijev kapcsolata soha nem volt felhőtlen. Ebbe szállt be a jenki politika, ami mindig öncélú. Ebben a felállásban Németország jenki gyarmat. A jenkik most a lengyeleket emelték szövetségesi pozícióba a németek lenyomására. Ezt eddig a britekkel és a franciákkal csináltatták. A franciákat és a németeket a migrációval, majd az energia szankciókkal levették a térképről. A lengyeleket hintáztatják a fegyvervásárlásokkal és a Nyugat-Ukrajna beígérésével... A valóságban az ukrán katonák pótlására a lengyeleket akarják betolni, s ha egyet sikerül bevonni a háborúba, a NATO-n keresztül mind benne lesz egyik pillanatról a másikra!
jobtvojumaty
2023. szeptember 25. 07:03
Ez mindenkinek érdeke, akinek az IQ-ja magasabb a szobahőmérsékletnél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!