The Economist: Értelmetlen lenne tűzszünetet vagy béketárgyalásokat kezdeményezni

2023. szeptember 22. 16:41

Meglepő nyilatkozatot tett a brit lap szerzője.

2023. szeptember 22. 16:41
Reconnaissance platoon of 3rd Assault Brigade

Az ukrán ellentámadással kapcsolatban abban lehetett bízni, hogy a modern nyugati fegyverekkel felszerelt és Németországban kiképzett katonák elegendő területet fognak visszafoglalni ahhoz, hogy Ukrajna erős pozícióba kerüljön a későbbi tárgyalásokon. Ez azonban nem következett be – olvasható az Economist oldalán.  

Economist: Hiba lenne arra építeni: Ukrajna váratlanul áttör

Mint a cikk szerzője rámutat: Ukrajna kevesebb mint 0,25%-át szabadította fel annak a területnek, amelyet Oroszország elfoglalt. Vagyis

értelmetlen lenne tűzszünetet vagy béketárgyalásokat kezdeményezni”

– állítja a lap újságírója, aki szerint Putyinban nem lehet megbízni, mert a békekötés csak lehetőséget biztosítana számára, hogy felkészüljön a következő háborúra. Ellenben, ha az ukránok abbahagyják a harcot, elveszíthetik az országukat – fejtegeti a lap újságírója.

Zelenszkij szerint új stratégia kell

„Fel kell készülni a hosszú háborúra” – nyilatkozta a témában Volodimir Zelenszkij az Economistnak. A lap szerzője szerint azonban, erre sem Ukrajna, se nyugati szövetségesei nem állnak készen: „Újra kell gondolni Ukrajna katonai stratégiáját és a gazdaságát. Ahelyett, hogy a cél a «győzelem», majd az újjáépítés lenne,

azt kellene biztosítani, hogy Ukrajnának legyen elég ereje egy hosszú háborúhoz – miközben ennek ellenére is virágzik”

értékel a lap szerzője. 

Az első lépés katonai jellegű. Ukrajna katonái kimerültek, és nagyon sokan meghaltak, emiatt nincs elég ember az ellentámadáshoz. Mi lehet erre az orvosság? A cikk szerint a technológiai újítások, drónok és új taktikák bevezetése – fejtegeti a szerző, aki szerint „a támadó képesség mellett Ukrajnának növelnie kell az ellenálló képességét is. A nehézfegyverzet mellett a több éven át tartó harchoz a karbantartás terén is segítségre van szüksége: egyszerű javításokra, megbízható tüzérségi utánpótlásra és kiképzésre”. Mint rámutat: „egy hosszú háborúhoz mindennél fontosabb a légvédelem javítása.”

A segély nem elég

A második fontos terület a szerző szerint a gazdaság szerepe. „A háború utáni újjáépítésre vonatkozó nagyszabású tervekből kevesebbet kell készíteni, és nagyobb figyelmet kell fordítani a termelés és a beruházás fellendítésére” – írja az Economist szerzője. Mint kifejti: az ukrán gazdaság harmadára zsugorodott, és Ukrajna költségvetésének csaknem felét nyugati pénzből fizetik. Ráadásul – jegyzi meg – a munkaerő is kevés, hiszen hadat viselnek a férfiak. 

A szerző szerint az ukrán gazdaságnak a segélyek helyett a befektetések vonzására kell törekednie. Azonban ehhez biztonságra lenne szükség:  „Minél erősebb Ukrajna légvédelme, annál kisebb a kockázata annak, hogy felrobbantanak egy új gyárat” – mutat rá. A gazdaság megreformálásában segíthet az EU-csatlakozás reménye, és a reformok – teszi hozzá.

Európai szemléletváltás 

A szerző szerint ugyanis

hiába adott sok fegyvert Európa Ukrajnának, itt az ideje, hogy növelje a támogatását. Hiszen, ha Trump nyer, akkor Amerika csökkentheti a pénzeket és a fegyverszállításokat

– mutat rá a lap szerzője, aki szerint „Európának meg kell erősítenie védelmi iparát, és reformálnia kell az EU döntéshozatali rendszerét, hogy több tagot tudjon kezelni.” „Imádkozzunk a gyors győzelemért, de tervezzünk hosszú harcot – és egy olyan Ukrajnát, amely ennek ellenére képes túlélni és gyarapodni” – zárja cikkét az Economist szerzője.

Az Economist eredeti, angol nyelvű írását ide kattintva olvashatja. 

Nyitókép: Dmytro Smolienko / NurPhoto /AFP)

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. szeptember 23. 02:27
"Értelmetlen lenne tűzszünetet vagy béketárgyalásokat kezdeményezni" - Igaz lehet, mert még van frontra vihető ukrán. " az utolsó ukránig" - nem ez a jelszó?
Martell 2
2023. szeptember 22. 22:24
Még egy kretén brit tudós.
Janika50
2023. szeptember 22. 18:58
Pont igy tették világháborúvá a csatákat 1914-ben és 1939-40-ben a kiválasztott nép fiai lányai, akik az angolszász világban éltek. Igaz, akkor volt nem kevés angol amcsi áldozat, de a többiekhez képest csekély. Most is ugyanaz megy másfél éve. Egyszerűen lételemük az uszitás, a rablás a háború. Még a barbár nyelvük is agressziv. Nem az irodalmi angolra gondolok, hanem a mindennap használtra. Apropó nyelv. A főtolvaj amcsik még azt is lopták.
letsgobrandon-2
2023. szeptember 22. 18:18
végülis nem britek döglenek bele... szóval hadd szóljon !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!