Visszatérés az Északi Áramlatra

2023. szeptember 01. 10:35

A feltételezett ukrán támadás hogyanjáról továbbra is csak annyit tudunk amit a gyerekeinkkel a Pocahontas rajzfilmben megnéztünk.

2023. szeptember 01. 10:35
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Hatalmas érdeklődéssel fogadta a tisztelt nagyérdemű a Der Spiegel és a ZDF oknyomozó riportját az Északi Áramlat elleni támadással kapcsolatban.

Miután az ember átrágja magát a riport német alapossággal felhalmozott kásahegyén lassan megérti, hogy a kása helyett pelyvát majszolt. A riport ugyanis nem a támadásról szól, hanem a nyomozás folyamatáról. Ez pedig egyértelmûen a lőtéri kutya hatáskörébe tartozik. A hipotézisekkel, forgatókönyvekkel, oldalszálakkal stb. egyetemben. 

A feltételezett ukrán támadás hogyanjáról továbbra is csak annyit tudunk amit a gyerekeinkel a Pocahontas rajzfilmben megnéztünk. A hat szamuráj kievezett a bödönkenuban a Nagy Sós vízre, vettek egy nagy levegőt és alámerültek. Aztán hazamentek a legények. Érdemes ezt a nagyregényt összehasonlítani az amerikai oknyomozó riporterek doyenje által publikált beszámolóval.

A Seymour Hersch féle riport igen sok műveleti és haditechnikai konkrétumot tartalmaz. Teljes egészében mutatja be az ilyen típusú műveletek komplexitását és a végrehajtáshoz szükséges aparátus méreteit. Ami talán még fontosabb, nincs felfújva anekdotákkal, naturalista leírásokkal és egyéb irrelevanciával. 

Aki kicsit is ismeri az ilyen műveletek világát annak igen kevés kétsége támad azzal kapcsolatban, hogy melyik verzió életszerűbb. Oldalszámra csak Rejtő Jenőt fizették, egy oknyomozó riport pedig nem papírgyűjtés. Az értéke nem áll egyenes arányban az elhasznált papír tömegével.

Ugyanakkor ne legyünk naivak. Az Északi Áramlat elleni támadás bűnüldözési, szakszolgálati, katonai vonatkozásai másodlagos fontosságúak. Itt elsősorban egy politikai eseményről van szó. A német politikai vezetés számára a legfontosabb dolog a politikai fegyverek minél szélesebb palettáját kovácsolni ezekből az egymással versengő narratívákból. Hogy aztán ezekből a politikai fegyverekből melyik kerül majd bevetésre, mikor és ki ellen, azt majd a pillanatyni politikai szükség fogja diktálni.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Danish Defence / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. szeptember 02. 17:48
Az azért elég konkrét állítás, hogy megtalálták ugyanazt a robbanószert a hajón, mint odalent a víz alatt." ez van olyan komoly, mint a 3 db fehér port tartalmazó iraki tömegpusztító boríték...
catalina11
2023. szeptember 02. 10:02
A feltételezett ukrán támadás hogyanjáról továbbra is csak annyit tudunk amit a gyerekeinkel a Pocahontas rajzfilmben megnéztünk. A hat szamuráj kievezett a bödönkenuban a Nagy Sós vízre, vettek egy nagy levegőt és alámerültek. Aztán hazamentek a legények. Érdemes ezt a nagyregényt összehasonlítani az amerikai oknyomozó riporterek doyenje által publikált beszámolóval. A Seymour Hersch féle riport igen sok műveleti és haditechnikai konkrétumot tartalmaz. Teljes egészében mutatja be az ilyen típusú műveletek komplexitását és a végrehajtáshoz szükséges aparátus méreteit. Ami talán még fontosabb, nincs felfújva anekdotákkal, naturalista leírásokkal és egyéb irrelevanciával. " a német "nyomozás" csak terelés, amerikai megrendelésre..
Martell 2
2023. szeptember 01. 21:35
Elég egyértelmű hogy ez a ,, nyomozás " csak az elbutult átlagnémetek félrevezetésére készült amerikai propaganda, az igazi tettes - USA - fedezésére.
Csomorkany
2023. szeptember 01. 21:21
Az azért elég konkrét állítás, hogy megtalálták ugyanazt a robbanószert a hajón, mint odalent a víz alatt. Persze így sem biztos, hogy igaz, de tényállítás. A másik, hogy a ZDF és a Spiegel számára Ukrajna is elég kényelmetlen vádlott. Ha vádolják, csak kell valamiért...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!