Érdeke-e Oroszországnak vagy Iránnak egy közel-keleti háború berobbantása? – Világrend

2023. október 25. 17:16

Az ukrajnai és az izraeli háború geopolitikai összefüggéseiről, Izrael biztonsági helyzetéről, illetve a Közel-Kelet államainak hatalmi átrendeződéséről egy biztonságpolitikai és egy Izrael-szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2023. október 25. 17:16
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A Hamász október 7-i támadása nemcsak Izrael biztonságát rázta meg, de alapjaiban változtatta meg a globális geopolitikai viszonyok dinamikáját is. Az eddigi hegemón világhatalom Egyesült Államok három színtéren néz biztonságpolitikai kihívás elé: Kelet-Európában az ukrajnai, a Közel-Keleten az izraeli háború, a csendes-óceáni térségben Tajvan ügye miatt – mindegyik konfliktusban egy olyan kihívó jelent meg, amely egyenként és egyre inkább együttesen is az új, multipoláris világrend elhozásában érdekelt: Oroszország, Irán és Kína.

Annak ellenére, hogy se Izraelnek, se Iránnak nem érdeke, hogy ez a konfliktus tovább eszkalálódjon, és közvetlenül egymással szemben háborút vívjanak, a félrekalkuláció miatt ez megtörténhet” – hívta fel a figyelmet Csepregi Zsolt. 

Kínának van még mit veszítenie, a nyugati másodlagos szankciók súlyosan árthatnának Kínának, ezért Kína nem támogatta aktívan Oroszországot, de a nyugati hegemónia vesztesei, mint Irán és Észak-Korea, azon az alapon, hogy nincs mit veszíteniük, hajlandóak egész nagy mélységekig eljutni Oroszország támogatásában” – fogalmazott Jójárt Krisztián.

Az ukrajnai és az izraeli háború geopolitikai összefüggéseiről szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Mi köze van Oroszországnak és Iránnak az izraeli háborúhoz? 

– Képes-e kapacitással bírni érdekeinek három kontinensen egyidejűleg történő megvédését Amerika? 

– Milyen együttműködés van a három Amerika-ellenes hatalom, Oroszország, Kína és Irán között?

 

A műsor vendége: Jójárt Krisztián biztonságpolitikai szakértő, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa és Csepregi Zsolt Izrael-szakértő.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 26. 00:34
Érdeke-e Magyarországnak az, ami Izraelnek, Ukrajnának, Amerikának, EU-nak?
5m007h 0p3ra70r
2023. október 25. 19:23
A válasz: igen.
connorj
2023. október 25. 19:14
MINDEN ÉLET SZÁMÍT: 🤍 https://m.youtube.com/watch?v=8A9El2NSXCM
Lombi
2023. október 25. 18:42
Fogalmazzunk úgy, hogy rosszul nem jön nekik, bár más okokból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!