Író-kommentátor a kanadai nácibotrányról: A Szovjetunió elleni harc nem feltétlenül tett bárkit nácivá

2023. október 03. 16:32

Keir Giles szerint sokaknak „kínzó választás volt, hogy a két terrorrendszer közül melyik mellé álljanak”.

2023. október 03. 16:32

A Politico arról ír, hogy Keir Giles író és kommentátor legutóbbi könyvében, az Oroszország háborúja mindenki ellenben azt vizsgálja, hogy Oroszország „rosszindulatú befolyása” világszerte milyen hatással van a hétköznapi emberekre. 

A kanadai parlament által a Jaroslaw Hunka, egykori SS-katona méltatása miatt jelenleg is zajló ügy a cikk szerzője szerint rávilágít egyik legfontosabb okra. 

Ezt is ajánljuk a témában

Keir Giles úgy fogalmazott, hogy

 „a nyugati demokráciák egyik fő problémája, amikor a dezinformáció és a propaganda ellen az igazsággal próbálnak fellépni,

 és ez az egyik oka annak, hogy a tényellenőrzés és a cáfolat csak korlátozottan használható erre a célra”.

Majd azzal folytatta, Hunka esetében a tömeges felháborodás abból ered, hogy a Waffen-SS egyik idegenlégiójába vonult be, amely a szovjet erők ellen harcolt Németország keleti frontján, „és ez annak a demonstrációja, hogy amikor a történelem bonyolult, az ajándék lehet az egyszerűség vonzerejét kihasználó propagandisták számára”.

Giles eztuán hangsúlyozta, hogy „ez a történelem azért bonyolult, mert a Szovjetunió elleni harc nem feltétlenül tett bárkit nácivá, csak olyasvalakivé, akinek 

kínzó választás volt, hogy a két terrorrendszer közül melyik mellé álljon”

„Az a gondolat azonban, hogy a külföldi önkénteseket és sorkatonákat nem ideológiai, hanem adminisztratív okokból osztották be a Waffen-SS-hez a Wehrmacht helyett, nehezen eladható a közönségnek, amely arra van kondicionálva, hogy az SS elsődleges feladata a népirtás volt. Az olyan egyszerű narratívák pedig, mint hogy »az SS-ben mindenki háborús bűnöket követett el«, sokkal elterjedtebbek, mert sokkal egyszerűbben felfoghatóak” – olvasható a cikkben.

A teljes írás ITT olvasható.

Nyitókép: Youtube

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2023. október 22. 01:42
Akkor már csak Bandera kapcsán kellene ezt a Mandin fölfogni. Ő sem lett náci attól, hogy útálta a Szovjetuniót és harcolt ellene. Meg amúgy Horthy sem.
lajajakab11
2023. október 04. 18:15
putykó rajongóknak INGYEN OROSZ RULETT! Körönként METILES VODKA GRÁTISZ!
robipecs-uj
2023. október 04. 09:43
Végre nyugaton is kezdik kapisgálni a valóságot. Álljon itt egy valós történet: -kis falu, 90-es évek, szomszédunk a sváb Pista bácsi, a háború elött Horvátországban lakott, onnan az SS-be sorozták be. Szembeszomszédja Lajos, az elvakult vad kommunista, Rákosi idején önkéntes rendőr, besúgó, stb. Rendszeresen szó szerint egymáshoz söpöprték az utcán a tehénszart, oda és vissza. Akkoriban még volt naponta kijáró tehéncsorda. Így küzdöttek egymás ellen. De igazából jóban voltak, de a fent említett elözmények okán néha összecsaptak ebben a formában. És még egy fun fact: 1990 után. Pista bácsi elő merte venni a rejtegetett SS egyenruháty és kiásta a földböl az egykori szolgálati motorját is. Néhány aknát is elásott a kert - nem elkerített, te tehát bárki által bejárható - végében amit a helybéliek tudnak, és senki nem megy arra. Ma is ott vannak. Annus néni, a felesége pedig ez után otthoni disznoszar lapátoláshoz kezdte el használni az SS sisakot. Talán még ma is ezt teszi.
Janika50
2023. október 04. 06:03
Amelyik SS-ben ez a bátor,derék ember harcolt, az nem olyan SS. Az ilyen. Mit kell ezen rágódni. Ő már akkor tudta, hogy napjainkban Ukrááááííííne, -Újkazária, hoholland- küzdeni fog az orosz zsarnokság ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!