Hadiállapotot jelentettek be Izraelben: több ezer rakéta zúdult az országra (VIDEÓ)

2023. október 07. 10:34

Az áldozatok száma már 40 fölött van.

2023. október 07. 10:34
null

Izraeli katonákat ejtettek túszul, folyamatosan rakétákat lőnek a Gázai övezetből és utcai harcok folynak, mióta a Hamász egységei behatoltak Izraelbe – jelentette a helyi média szombaton. A támadás miatt hadiállapotot hirdettek Izraelben a Guardian beszámolója szerint. Legkevesebb 40 halott, 740 sérülés.

Netanjahu: „Háborúban állunk”

„Háborúban állunk, és győzni fogunk” – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeliekhez intézett üzenetében a Guardian beszámolója szerint.

Az ellenség olyan árat fog fizetni, amilyet még soha”

– mondta, megjegyezve, hogy a tartalékosok nagyarányú behívásáról döntött. Az izraeli vezető arra is kérte a polgárokat, hogy tartsák be a biztonsági utasításokat.

Orbán Viktor is üzent: „Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást”

„Határozottan elítéljük az Izrael elleni brutális támadást, és egyértelműen támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát. Szeretném kifejezni együttérzésemet és részvétemet a miniszterelnök úrnak, Benjámín Netanjáhúnak. Gondolatainkban és imáinkban Izrael népével vagyunk ezekben a sötét órákban” – írja X-bejegyzésében Orbán Viktor.

Ezt is ajánljuk a témában

Működésbe lépett az izraeli Vaskupola is – erről ide kattintva láthatnak videót.

Ezt is ajánljuk a témában

Palesztin hírforrások alapján az izraeli közszolgálati tévé arról számolt be,

hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet egységei.

A helyi tévé négy halottról számolt be egy direkt becsapódás nyomán a Negev-sivatag Kuszeife nevű, beduinok lakta településén. Ezzel legkevesebb ötre nőtt az izraeli halálos áldozatok száma a korábban bejelentett, szintén egy rakétatámadásban megölt 75 éves nővel.

Bár a szombat Izraelben munkaszüneti nap, a hadsereg szóvivője felszólította az embereket, hogy kapcsolják be rádiójukat, tévéjüket, hogy értesüljenek az esetleges biztonsági felhívásokról. Ugyanakkor a támadásban több helyen megsérültek a vezetékek, ami miatt akadozik az áramszolgáltatás.

A miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy kora délután összeül a rendkívüli biztonságpolitikai kabinet a tel-avivi főhadiszálláson, majd délután ötkor kormányülést tartanak.

Rakéták tucatjait lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, s fegyveres csoportok hatoltak be izraeli településekre.

Facebook-bejegyzésében Demkó Attila arról ír, nem lehet tudni, hogy meddig tart a konfliktus.

„2021-ben két hét volt. 200+ palesztin és tucatnyi izraeli halt meg”

 – írja, és hozzáteszi, belátható időn belül nem lesz megoldás.

„Ha a 2023-as körnek vége, a Hamasz újraépíti a rakétaerejét, és 2-3 év múlva újraindul az egész. Hacsak nem kapcsolódik be a Hezbollah, ami egy nagyságrenddel komolyabb szervezet, mert akkor akár nagy háború is lehet, mint 2006-ban” – vélekedik az elemző.

(MTI/Facebook)

Nyitókép: MAJDI FATHI / AFP

 

 

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. október 08. 09:26
"Tommaso 2023. október 07. 15:03 Az összes eddigi arab-izraeli háborúban az arabok kezdték és mindig ők lettek a vesztesek is." De ők tudják, amit Izrael is, de a hülye, hazug tomika NEM: az araboknak EGYSZER kell nyernie.
nempolitizalok-0
2023. október 07. 18:01
Vajon a MAZSIHISZ mozgósít?
auditorium
2023. október 07. 16:05
Az ördög (Hamas) nem alszik. A terroristák kiszámitották, hogy éppen ma van az 5O. évfordulója, amikor a Yom Kippur ünnepükőn szir és egyiptomi hadsereg támadta meg váratlanul északról és délről Izraelt. Az arab-izraeli konfliktus 1948-ban kezdődött, majd a Hat napos háborúval folytatódott 1967-ben, mely az izraeli hadsereg győzelmével végződött. Ekkor került Ciszjordána és a jordaniai kelet-Jeruzsálem valamint a szir Golan-fennsik és Gaza izraeli fennhatóság alá. A szomszédos arab államok nem tartják be a békeszerződéseket és időnként rakétákat lőnek át vagy robbantgatnak izraeli területen , ahogy ez ma is történt, éppen szombaton. Minden országnak joga van védekezni, megvédeni határait és népét, igy Izraelnek is. Egyébként látjuk itt Európában, milyen problémás az együttélés fanatista terroristákkal.
B_kanya
2023. október 07. 16:02
"TommasoB_kanya 2023. október 07. 15:07 Orbán, a Gazdád, most épp ezen ügyködik. Első lépcsőben 500.000 barnabőrű, más fajtájú, más vallású vendégmunkást telepit Magyarországra." Mondj 5 milliót tomika, akik közül egy sem lesz ukrán vagy határon túli magyar, neked megmond a "Gazdád" nemtudomka andrescu ghor. "Pótlandó az Orbán- rezsim rossz gazdaság-, és társadalom-politikája miatt a boldogulásukat Nyugaton kereső magyar százezreket." Sajnos (neked sajnos) évek óta többen jönnek, mint ahányan mennek, de ezek csak számok, neked nem kell tudni róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!