Pokoli állapotok: több mint kétezer ember halt meg az afganisztáni földrengésekben (VIDEÓ)

2023. október 08. 11:25

A 6,3-as erősségű földrengést, amely szombaton Herát városától 30 kilométerre északnyugatra történt, nyolc erős utórengés követte.

2023. október 08. 11:25

A vasárnap közzétett új hivatalos adatok szerint több mint kétezer ember halt meg abban a heves földrengésben, amely szombaton sújtotta Afganisztán nyugati részét, jelentős károkat okozva.

Zabihullah Mudzsahid tálib kormányszóvivő az X közösségi portálon a helyi katasztrófavédelmi ügynökségre hivatkozva azt írta: „2053 mártír halt meg 13 faluban. 1240 ember megsérült. 1320 ház teljesen megsemmisült”.

A 6,3-as erősségű földrengést, amely szombaton Herát városától 30 kilométerre északnyugatra történt, nyolc erős utórengés követte.

A Zindadzsan körzetben lévő Szarboland faluban házak tucatjai dőltek romba – számolt be az AFP újságírója szombatra virradó éjszaka.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint Herát tartomány legalább tizenkét falujában több mint 600 ház semmisült meg vagy rongálódott meg részlegesen; 4200 embert érintett valamilyen módon a földrengés.

Az összes ház összedőlt, vannak családok, amelyekről nincs hírünk – mondta egy túlélő, a 42 éves Basír Ahmad.

A WHO szombaton arra figyelmeztetett, hogy „az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog a keresési és mentési műveletek folytatásával”.

Az Afganisztán kulturális fővárosának számító Herátban az első rengés után sok lakos és boltos elmenekült az épületekből.

A közép-ázsiai országot gyakran sújtják földrengések, különösen a Hindukus hegységben, közel ahhoz a ponthoz, ahol az eurázsiai és az indiai tektonikus lemezek találkoznak.

(MTI)

Nyitókép: MASHAL / XINHUA / XINHUA VIA AFP

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2023. október 08. 16:18
A fanatikus tálibok még a muszlim országokkal is rossz viszonyban vannak, sehonnan sem számíthatnak segítségre. Pakisztán is kitoloncolja az afgánokat. A fanatizmusnak ára van.
rockercicc
2023. október 08. 16:07
Nem kár értük.
EX_Terminator
2023. október 08. 14:27
Amit egyes balfaszok folyamatosan elfelejtenek, hogy a zsidóknak keresztényeknek és mohamedánoknak ugyanaz az istene. (és ebben a kérdésben nincs több mondandóm)
connorj
2023. október 08. 13:32
!!!!!!!! 2000 élet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!