Elképesztő: Tesla már 1926-ban megjósolta, hogy milyenek lesznek a mobiltelefonok

2023. november 10. 07:09

Tesla 100 évvel ezelőtt megjósolta, hogy hamarosan megjelenik egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli kommunikációt.

2023. november 10. 07:09
null

Majdnem száz évvel ezelőtt, a 20. század egyik legismertebb feltalálója, Nikola Tesla, már látta előre a mobiltelefonok korszakát. A világhírű fizikus egy interjúban beszélt erről, amiben szinte teljes pontossággal megjósolta, hogy hogyan és miként fog ez az eszköz kinézni, működni és hogyan válik majd az emberek mindennapjainak szerves résztévé. Az interjú a Colliers című magazin 1926. január 30-i számában jelent meg.

Tesla gyakorlatilag megjósolta, hogy hamarosan olyan eszközök lesznek, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy vezetékek nélkül kommunikáljanak egymással, látni és hallani egymást, mintha szemtől szemben állnának, függetlenül a távolságtól.

A feltaláló az interjúban azt is elmondta, hogy ezek a jövőbeli eszközök sokkal kisebbek lesznek, mint elődeik, és a jelenlegi telefonokhoz képest rendkívül egyszerűek lesznek, akár a mellényzsebben is elférnek majd. 

A feltaláló így jósolta meg a mobiltelefonok, élő streamek és Zoom meetingek korszakát is.

Az első mobiltelefont a Motorola dobta piacra 58 évvel később, bár még nem volt olyan könnyű zsebre vágni, mint a mai eszközök. A Motorola Dynatac 8000X körülbelül egy kilogrammos volt, vagyis a négyszerese egy mai iPhone 14-nek. Az első hívás Marty Coopert, a Motorola mérnökét illette meg, aki 1973 áprilisában egy krémszínű kézi készülékkel hívott fel egy kollégát a New York-i Hatodik sugárút sarkán állva.

Az első mobilok tizenegy évvel később kerültek a kereskedelmi forgalomba, és mai becsült értékük több mint 11.700 dollár, vagyis több mint négymillió forint. 

A közel száz évvel ezelőtti interjúban a világhírű fizikus nemcsak a mobiltelefonokról, hanem repülőgépek pilóta nélküli közlekedéséről is beszélt.

***

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2023. november 10. 12:35
há áz áÓrsáós mágnúm vót ije nevü
voltospultos-2
2023. november 10. 10:57
Azé' kellett még néhány ötlet, míg eljutott a technika az AM- től az AD-DA konverterig.
választópolgár
2023. november 10. 10:53
"zinte teljes pontossággal megjósolta, hogy hogyan és miként fog ez az eszköz kinézni, működni" Nem megjósolta... A technikai fejlődés sokkal előbb tart mint amit odaadnak az emberiségnek. A 60-as években készült star trek című scifisorozatban már volt google glass okosszemüveg, személyi hívó, tablet, videós konferenciabeszélgetés...30-40 évvel a bemutatásuk előtt. A teflont sem adták oda 20 évig, addig titkos volt és csak az űripar használhatta. Ma pedig már bizonyított tény, hogy a tervezett elavulásnak megfelelően csak részletekben adagolják az új technológiákat - a profitmaximalizálás és gazdasági-politikai okokból.
need-info
2023. november 10. 10:46
Időutazók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!