Így nyert Argentínában az unortodox jobboldal jelöltje

2023. november 20. 11:56

Javier Milei nagy fölénnyel megnyerte az argentin elnökválasztást, így elkezdheti megvalósítani forradalmi reformterveit.

2023. november 20. 11:56
Argentina Elections
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Vasárnap döntött Argentína népe: az elnökválasztás második fordulóját Javier Milei közgazdászprofesszor nyerte meg Sergio Massa eddigi gazdasági miniszterrel szemben. Milei a szavazatok 56 százalékát szerezte meg, szemben Massa 44 százalékával, így a közvélemény-kutatásokat meghaladó mértékű fölénnyel húzta be a voksolást.

A választás lehetne egy hétköznapi esemény is, a demokrácia normál ügymenete, ámde 

Argentína rendkívüli helyzetben van, 

a nyertes jelölt pedig rendkívüli politikai ígéretekkel hódította meg a választókat.

Argentína mély gazdasági válságban vergődik. Az infláció a 150 százalékhoz közelít, a lakosság 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt próbál túlélni, a gazdaság recesszióban vergődik. A dél-amerikai óriásország egyébként kiváló adottságokkal rendelkezik, és a 2. világháborúig a világ egyik legfejlettebb, szép reményű országának számított. Európai kivándorlók, köztük olaszok tömegei érkeztek új életet kezdeni a távoli országba. De Argentínát az elmúlt hosszú évtizedekben rendre súlyos válságok tépázták meg. A 21. század szinte nem is szólt másról, mint az egymásra rakódó krízisekről, amiket hol a több évtizede beágyazott, baloldali populistának is mondható peronista (az egykori Perón elnök nézeteit követő) politikusok, hol azok jellemzően jobboldali kihívói próbáltak megoldani.

Az elmúlt évek peronista vezetése viszont ismét válságba taszította az országot.

Mégis, az eddigi gazdasági miniszter, Sergio Massa elég jó eredményt ért el ahhoz, hogy ő jusson a második fordulóba Milei mellett, sőt, vasárnap is még rá szavazzon a polgárok 44 százaléka.

A győztes Javier Milei azonban szakítani akar a válságot válságra halmozó rendszerrel, ezért forradalmi, radikális reformtervekkel kampányolt az elmúlt hónapokban. Emellé rocksztáros pózok, teljesen felfokozott beszédek és felajzott rajongói tömegek dukáltak – Javier Milei önmagában is érdekes jelenség, hát még a vallott politikái, valamint a kérdés, hogy azokat a győzelem után hogyan tudja a valóságba is átültetni.

„A dekadencia modellje véget ért, nincs visszaút” 

– jelentette ki vasárnapi győzelmi beszédében Milei. „Hatalmas problémák vannak előttünk: infláció, szegénység, munkaerőhiány. A helyzet kritikus, és nincs helye a félmegoldásoknak” – folytatta. Rajongói „ki velük, ki velük” skandálással adtak hangot elitellenes nézeteiknek.

Kampányolás Milei módra

Javier Milei gazdaságpolitikai sokkterápiával állítaná újra Argentínát. Tervei szerint bezáratná az argentin nemzeti bankot; kivezetné az eddigi nemzeti pénzt, a pesót, és helyette bevezetné az amerikai dollárt fizetőeszköznek. Emellett megkurtítaná a szerinte fenntarthatatlan jóléti kiadásokat is, amely különösen jól hangzik a terhek alatt nyögő argentin középosztálynak, ám kevéssé jól a szegény rétegeknek.

Mileit azonban nagyon kedveli a változásra váró fiatalság is, akik a Reuters riportja szerint ugyan nem feltétlenül értenek egyet minden programpontjával, de még jobban tartottak az eddigi peronista kormányzat szerintük kilátástalan, jövőkép nélküli további országlásától, és ezért inkább a forradalmárra voksoltak.

Javier Milei győzelme azt is jelenti, hogy átalakult Argentína politikai tájképe,

a peronisták most kiszorulnak a hatalomból, ám velük szemben nem a régi jobboldal, hanem Milei újszerű, libertárius és radikálisabb jobboldali nézeteket egyaránt képviselő politikája kerül helyettük helyzetbe.

Érdekesen alakulhat majd Javier Milei külpolitikája. A Kína felé nyitó peronistákkal szemben Milei kritikus Kínával és most ismét a balos Lula elnök által vezetett Brazíliával szemben, 

s azt mondja: „Nem tárgyalok kommunistákkal”;

ezzel szemben erősítené az Egyesült Államokkal fennálló kapcsolatokat.

Milei egyébként szintén lekommunistázta az argentin nemzettárs Ferenc pápát is, ő és körei pedig felszólalnak a woke ideológia ellen, s korlátoznák az abortuszhoz való jogot is.

Donald Trump korábbi amerikai elnök, aki jövő évi újraválasztásáért kampányol, üdvözölte a hozzá hasonlóan formabontó Milei győzelmét, 

azt kívánva neki, hogy tegye Argentínát újra naggyá.

Gustavo Petro, Kolumbia nemrég hatalomra került baloldali elnöke szerint viszont „szomorú nap” ez a régió számára.

De ahogy a puding próbája az evés, úgy Milei radikális, libertárius ihletettségű kampányígéreteinek is lesz próbája: a politikai valóság, a radikális reformtervek átültetése a gyakorlatba, ami mióta világ a világ, minden győztes politikusnak komoly kihívás, bárhol is kerülnek hatalomra.

 

Nyitóképen: Javier Milei (fotó: Matías Baglietto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2023. november 20. 17:59
A közvetlen elnökválasztásnak az a legnagyobb problémája, hogy ilyen alakok megválasztására késztet. Ha van egy jelölt, akiről sok mindent lehet tudni, unja már a nép, meg van egy messiás, aki kibaszott jó szöveget nyomat, akkor mindig ez utóbbi nyer. Aztán persze általában nem lehet semmit se csinálni, főleg rövid távon. 10-20 év kell lényeges átalakításhoz, de ezeknek általában -se a tudásuk, -se a hatalmuk, -se az idejük nincs meg hozzá. 5 év (vagy 4, nem tudom ott mennyire választanak) kevés. Eleve van parlament is, meg médiák meg hadsereg meg sokféle érdek. Nézzük csak meg Orbánt, hogy 13 év alatt sem tudott mindent megcsinálni, pedig mögötte komoly társadalmi háttér van (nemzeti középosztály, kb. 45%-a az országnak), 4 db 2/3, háttér kiépítése (média, nagytőkések). A SZEF-et is csak nemrég tudta átvenni. De a legfontosabb a stabil társadalmi bázis, ami nem hagyta ott sem 2002-ben, sem 2006-ban, és most sem.
fatman
2023. november 20. 17:42
nem fogok csodálkozni, ha kiderül, ez is egy soros-féle hamis messiás... anarchista köcsög...
MaBaker
2023. november 20. 15:18
Nem a legikonikusabb videót rakták be róla... https://twitter.com/bennyjohnson/status/1726379975761093091
OneiroNauta
2023. november 20. 15:10
"kivezetné az eddigi nemzeti pénzt, a pesót, és helyette bevezetné az amerikai dollárt fizetőeszköznek." Zseniális ötlet most bevezetni, amikor mindenki szabadul meg tőle... Ez se tegnap lett hülye.. Szegény Argentína.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!