Josep Borrell: Henry Kissinger kiemelkedő személyiség és egy igazi államférfi volt

2023. november 30. 21:43

Megközelítése esetenként kritikát és vitákat váltott ki, hangját mindig figyelmesen hallgatták szerte a világon – mondta az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

2023. november 30. 21:43

Henry Kissinger korábbi külügyminiszter, tanácsadó, akadémikus és Nobel-békedíjas tettei és jövőbe tekintő szempontjai máig hatóan alakították az amerikai külpolitikát, és kitörölhetetlen nyomot hagytak a világot érintő ügyekben – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

„Ma tisztelettel adózunk egy kiemelkedő személyiség és egy igazi államférfi előtt” 

– fogalmazott Josep Borrell a volt amerikai külügyminiszterre emlékező közleményében.

Henry Kissinger igazi diplomata és mély gondolkodó volt – mondta. Noha megközelítése esetenként kritikát és vitákat váltott ki, hangját mindig figyelmesen hallgatták szerte a világon. Újító megközelítése hatással volt a diplomáciára és a közvetítői tevékenységre az elkövetkező generációk számára – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Ezt is ajánljuk a témában

Kissinger két elnök, Richard Nixon és Gerald Ford alatt szolgált az amerikai adminisztráció tagjaként, először nemzetbiztonsági tanácsadóként, majd külügyminiszterként. Legmeghatározóbb külpolitikai lépései közé tartozott az Egyesült Államok kivezetése a vietnami háborúból és az azt lezáró párizsi békemegállapodások, valamint az amerikai-kínai politikai kapcsolatok újrafelvétele.

(MTI)

Nyitókép: John MacDougall

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
counter-revolution
2023. december 01. 08:38
A zsidó háttérhatalom szóvivője volt, az agyafúrtabb szárnyat képviselve.
Kozmosz
2023. december 01. 01:53
Amellett, hogy focit is kedvelte: Kissinger was the architect of the U.S. diplomatic opening with China, landmark U.S.-Soviet arms control talks, expanded ties between Israel and its Arab neighbors, and the Paris Peace Accords with North Vietnam. Nem kevés.
Tasi János
2023. november 30. 22:18
Ja!, csak hobbytevékenység volt nála a népirtás és úgy általában az emberiség romba döntése... Ha még beszámítható volt, az se véletlen, hogy épp most patkolt el!
Zsombor2022
2023. november 30. 22:01
Egész életét a Sátánista egy világrend felépítésére szentelte!Naná, hogy a gonosz retkes féreg szolga társai oda vannak érte!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!