Németország újabb történelmi és visszafordíthatatlan baklövésre készül

2023. november 27. 13:39

Az illegális migráció elszabadulása után most a marihuána legalizálásával tenné nehézzé saját országának és az egész Európai Uniónak a helyzetét a Bundestag, amely hamarosan jóváhagyhatja a zöldpárti képviselők törvénytervezetét.

2023. november 27. 13:39
Major police operation in Mannheim
Klein Ron

Heteken belül jóváhagyhatja a Bundestag azt a javaslatot, amely gyakorlatilag legalizálná a marihuánát Németországban – a Mandiner által megkérdezett szakértő szerint életszerűtlen és veszélyes törvényről van szó, amely Magyarországot is érinti.

Hogyan legalizálják a marihuánát Németországban?

A tervek szerint 25 gramm marihuána birtoklása, havi 50 gramm vásárlása, valamint három növény otthoni termesztése lesz legális „rekreációs” célból. A 18 év alattiak számára tilos lenne a használat, a 18 és 21 év közöttieknél pedig tovább korlátoznák a mennyiséget.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ki és hogyan ellenőrzi majd mindezt? Minden rendőrnél lesz egy digitális mérleg, amivel igazoltatás közben megnézik, hogy hány gramm van az illetőnél? Miként mérik a THC-tartalmat, amit szintén szabályozni akarnak?” – tette fel a kérdéseket Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet vezető elemzője, aki úgy véli,

nonszensz, hogy a legalizáció hatására majd kevesebb bűncselekményt regisztrálnak Németországban, sőt.

A szakértő rámutatott, számtalan konkrét adat létezik arra vonatkozóan, hogy ott, ahol dekriminalizálták a kábítószert, például az USA néhány államában és Kanada több tartományában, a bűnelkövetések száma exponenciálisan emelkedett, miközben a feketepiac és a kábítószer-kereskedelem tovább erősödött.

Mivel érvelnek a német zöldpártiak a marihuána legalizációja mellett?

Németországban a zöldpárti képviselők a marihuánapiac megadóztatásától többletbevételt várnak, amelyet aztán prevenciós célokra fordítanának. „A drogliberalizációt támogató baloldaliak fordítva ülnek a lovon: nem a droghasználatból származó bevételekből kell finanszírozni az edukációt, amely bemutatja, mennyire káros, amit a német állam engedélyez” – hangsúlyozta a vezető elemző.

Hozzátette,

a kapudrognak is tartott kannabisz legalizálása után kettős drogpiac jön létre, hiszen a fogyasztók a feketepiacon régóta kapható erősebb és olcsóbb, valamint az állam által vizsgált gyengébb és drágább marihuána közül választhatnak.

Ozsváth Kálmán megjegyezte, van kapcsolat az illegális migráció és a drogok között, hiszen sok menekült kábítószertermelő országból érkezik, a legalizálással pedig erősödhet a csempészet is. Az illegális migráció ráadásul forró téma Németországban, hiszen a korábbi „mindenkire számára nyitva áll az ország” politika után mára Olaf Scholz német kancellár is azt nyilatkozza, hogy nagy számban kell kitoloncolniuk azokat, akiknek nincs joguk Németországban maradni.

Ezt is ajánljuk a témában

Miként érinti Magyarországot a németországi marihuána-legalizáció?

„Az Európai Unió legerősebb államaként Németország ezzel a döntéssel veszélyezteti Magyarországot és az egész kontinenst, hiszen a határellenőrzések nélküli schengeni zónában bárki nagyobb kockázat nélkül szállíthat majd marihuánát” – emelte ki a Drogkutató Intézet elemzője, aki példaként említette, hogy egy német turista a legálisan megvásárolt kannabiszt reális eséllyel magával hozza majd a balatoni nyaralásra, függetlenül attól, hogy Magyarországon illegális a szer.

Ozsváth Kálmán megjegyezte, abban biztos, hogy a jelenlegi kormány nem legalizálja Magyarországon a kábítószereket, sőt,

az uniós országok közül nálunk az egyik legerősebb a szabályozás, amit vélhetően tovább szigorítanak a jövőben, elsősorban a kiskorúak védelme érdekében.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: AFP/Rene Priebe

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trash5
2023. november 29. 00:10
Azt leszögezhetjük, hogy ha te elhiszed egyetlen mondatát is ennek a jómadárnak, akkor további kábításra ma már nincs szükséged.
Genusnextgen
2023. november 28. 16:35
Nem úgy volt, hogy az elmúlt esztendőben már halára fagyott az ösdzes német Buksikák. Végleg hanyatlásnak indultak:)
Burdisgarage
2023. november 28. 15:41
A megadóztatott drog pénzből több amerikai fegyvert lehet küldeni egy európán kívüli országnak.
Latrina
2023. november 28. 15:12
Már tegnap is körberöhögtük a Drogkutató intézetet. Ezt most miért kellett újból elővenni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!