Szijjártó Péter: Ukrajna katonai támogatása teljes kudarc – ideje újratervezni

2023. november 29. 08:30

A külügyminiszter szerint a NATO-tagállamoknak újra kellene gondolniuk az „Ukrajna-stratégiájukat”.

2023. november 29. 08:30
null

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a NATO külügyminiszteri ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO-tagállamoknak újra kellene gondolniuk az „Ukrajna-stratégiájukat”, mivel az eddigi tervek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A miniszter beszámolt arról, hogy több külügyminiszter kollégája továbbra is hangsúlyozta az Ukrajnának nyújtott támogatás fenntartásának fontosságát, sőt egyesek a segítségnyújtás erősítéséről és a NATO katonai szerepvállalásáról is beszéltek.

Szijjártó Péter ezzel szemben továbbra is ragaszkodik a magyar állásponthoz, miszerint a NATO-nak el kell kerülnie a közvetlen konfrontációt Oroszországgal, és mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne vegyen részt a konfliktusban. 

A miniszter emellett felvetette, hogy az elmúlt időszak fejleményei alapján érdemes lenne átgondolni és módosítani a szövetség stratégiáját.

Szijjártó szerint az eredeti terv, amely Ukrajna győzelmét és Oroszország vereségét célozta meg, már nem tartható, és az ukrán ellenoffenzíva sem érte el kitűzött célokat. A külügyminiszter kijelentette, hogy a diplomáciai, tárgyalásos megoldás mellett továbbra is kevesen álltak ki, és a NATO vezetői között még mindig a háborús hangulat uralkodik. 

Ukrajna NATO-csatlakozása tekintetében Szijjártó szerint egyetértés van abban, hogy ez jelenleg elképzelhetetlen, mivel kockáztatná a harmadik világháború kirobbanását.

A külügyminiszter sajtótájékoztatójáról készült videót itt tekintheti meg:

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. november 29. 18:17
Robokuty,amit művelsz,az az igazi hazaárulás! 🤮🤮🤮
Kovács Ubul
2023. november 29. 16:21
Lavrov kutyája.
Sulammit
2023. november 29. 16:18
Amelyik ország olyan gazdag, és hülye, szabad a pálya Az csak támogassa. Minden dollár Zelenszkiné számláját gyarapítja.i
llnnhegyi
2023. november 29. 13:16
Csoport fénykép A NATO külügyminiszterekkel Brüsszelben. Első sorban középtájon Blinken,Cameron!! Közvetlen mögöttük Szijjártó Péter külügyminiszter és külgazdasági miniszter. Csavar jön: A qrva anyátok, figyelek rátok! Ne hazudjatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!