A Nyugat keserű ébredése

2023. december 02. 13:21

Hiába tűnik tehát egyre értelmetlenebbnek ez a háború, ezúttal is igaz, hogy elkezdeni könnyebb volt, mint befejezni.

2023. december 02. 13:21
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva Tér

„Putyin legutóbbi megnyilatkozásait hallva egyértelmű, hogy Oroszország egzisztenciális harcként fogja fel mindazt, ami ma Ukrajnában történik, ebben a háborúban pedig nem Ukrajnát tekinti az igazi ellenfelének. De ebben a szellemben nyilatkozott Szergej Lavrov is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri értekezlet Szkopjéban tartott külügyminiszteri értekezlete után. Mint fogalmazott, Oroszország nem áll készen az Ukrajnában folytatott különleges katonai hadműveletének felülvizsgálatára. »Nem látunk arra vonatkozó jeleket Kijev vagy gazdái részéről, hogy készek lennének bármilyen politikai rendezésre – mondta Lavrov újságíróknak –, hozzátéve, ezért a moszkvai vezetés sem lát okot arra, hogy felülvizsgálja a céljait.«

S a nyugati vezetők tényleg nem a megbékélés keresésének jeleit mutatták Szkopjéban.

Antony Blinken és Josep Borrell még az orosz külügyminiszter megérkezése előtt sietve elutazott, Lavrov meghívására tiltakozásképpen Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia külügyminiszterei pedig részt sem vettek az EBESZ-konferencián. Ennyit tehát arról, hogy közeledik a háború lezárása. A Nyugat vezetői még az eredetileg a kelet-nyugati párbeszéd fenntartására létrehozott szervezet tanácskozásán sem akarnak egy légtérben lenni az orosz külügyminiszterrel.

Hiába tűnik tehát egyre értelmetlenebbnek ez a háború, ezúttal is igaz, hogy elkezdeni könnyebb volt, mint befejezni. S felek ugyanis még nagyon messze vannak az eredetileg maguk elé kitűzött céloktól. Ezzel a felismeréssel szembesült még tavaly Oroszország, míg a Nyugatnak és Ukrajnának még csak most esik ez le. S míg Moszkva már alkalmazkodott az új helyzethez, Washington és szövetségesei most élik át ezt a keserű ébredést. S bár időről időre felröppennek „jólértesült” hírek arról, hogy az orosz és az ukrán fél között a legfelső katonai szinten folynak tárgyalások, vagy Moszkva és Washington képviselői már egyeztetnek a harcok lezárásáról, kezdi megemészteni az új valóságot a fősodor média racionálisabb része is. A Der Spiegel például legutóbbi címlapján végtelen, hosszú időre elhúzódó háborúról ír. Ezt látszanak alátámasztani azok a hírek is, melyek szerint alakul az alku az amerikai kongresszusban Joe Biden 106 milliárd dolláros segélycsomagja ügyében. S abban is biztosak lehetünk, hogy azért az EU is megoldja majd valahogy Ukrajna támogatását.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: GENYA SAVILOV / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
italosiparos
2023. december 03. 08:18
Messze még a háború vége.Arra azután lehet csak számítani,miután a románok átálltak.
Hesperia
2023. december 02. 18:07 Szerkesztve
Minden tiszteletem Stier Gáboré, de 1. "A felek ugyanis még nagyon messze vannak az eredetileg maguk elé kitűzött céloktól." - ??? Miért, tudja valaki, hogy Oroszország esetében melyek voltak ezek a célok? De most komolyan. Stier Gábor, aki a magyar újságírók/szakértők közül talán a legjobban ismeri az oroszokat, tudja, hogy mi volt Oroszország "eredeti célja"? Ha azt mondaná nekem erre, hogy "hát Ukrajna egészének elfoglalása", akkor nem hinném el, hogy komolyan gondolja. 2. "Ezzel a felismeréssel szembesült még tavaly Oroszország, míg a Nyugatnak és Ukrajnának még csak most esik ez le." - Oké, a Nyugatnak most esik le, hogy nem érik el, amit eredetileg szerettek volna (Oroszország végleges meggyengítése, Putyin leváltása). De akkor ebből miért az következik, amire S. G. mégis kilyukad a végén? Vagyis, hogy NEM fogják abbahagyni, hanem még az USA is több pénzt fog oda önteni a végén? Ha így lenne, akkor hol itt az ébredés?
mediaworks-ezt-is-elbasztad-expopzene
2023. december 02. 17:40
Gávárit Mászkvá.
alexandrosz-2
2023. december 02. 15:36
Buktával a napot! A ruszkikat nincs aki kiismerhette volna a történelem során. Szerencsére nekünk bármi jó, ha tovább irtják egymást az is, ha meg majd abbahagyják, az is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!