Amerikai lap: Ukrajna kifáradt, már csak próbálja megállítani az előrenyomuló oroszokat

2023. december 10. 15:36

A nyugati szövetségesek kezdetben Ukrajna győzelméről zengtek ódákat, most pedig már csak lélegeztetőgépen tartják – írja a Wall Street Journal.

2023. december 10. 15:36
null

„Ukrajna meghúzza magát” – ezzel a felütéssel kezdi helyzetértékelését a Wall Street Journal, ami egyébként meglehetősen baljós hangvételű Kijevre nézve. Azt írják: az ellentámadás nem mozdította el a frontvonalakat, az amerikai és európai segítség hirtelen megkérdőjeleződött, belpolitikát tekintve sincs egység Ukrajnában, a morál mindezeknek köszönhetően pedig megingott. 

Az ukránok így beássák magukat – most már csak próbálják megállítani az előrenyomuló oroszokat”.

A lap azzal folytatja: míg korábban a nyugati szövetségesek (elsősorban az Egyesült Államok) Ukrajna győzelméről zengtek ódákat, most már csak lélegeztetőgépen tartják, éppen annyira, hogy kitartson az ország a harcban. Ugyanígy kérdésessé vált az európai segítség is, a lap szerint nem lesz megegyezés az Ukrajnának szánt újabb anyagi segítségről. 

Mindezen gondokat pedig tetézi az ukrán belpolitikai helyzet, példaként említve a Volodimir Zelenszkij és Petro Porosenko közötti nézeteltérést. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP/Ercin Erturk / Anadolu Agency

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2023. december 11. 07:02
A Dnyeper legyen az új határ, úgyhogy Kijev keleti része a ruszkié lenne. Az egy win-win szitu lenne, mert a lakosság dönthetne, a Dnyeper melyik oldalán akar élni. Ha ez nem tetszik a kis gnóm zsidó törpének, akkor még könnyen lehet, hogy Odesszát is bukják.
italosiparos
2023. december 10. 20:18
Amíg tömegpusztító fegyvert nem vetnek be addig a számok döntenek,amik a ruszkiknak kedveznek. Nem tudják beásni magukat,azt eddig kellet volna,a meglévő erőt nem meddő ellentámadásba bevetni.Vagy átmennek a ruszkik rajtuk mint húgy a havon,vagy fel fogják égetni az egész ukrán haderőt.
remi
2023. december 10. 19:29
A shorthos gheorg házi faliújságja által emlegetett ruszki előrenyomulást én nem annyira látom, az mondjuk lassan viszont tényszerűnek tekinthető, hogy a hohol támadókapacitás viszont a nyár végére lényegében elpárolgott, a ruszkiknak meg már korábban se igazán volt (lényegében bakhmut óta). Na ezt hívják befagyott frontnak vagy patthelyzetnek. De mondjuk az is tény, hogy a külföldi beszállítások nélkül életképtelen banderisztán összevetve a közel 100%-ban és egyre emelkedő belső forrásokra támaszkodó ruszkikkal kirajzolódik a közeljövőre nézve egy trendvonal, ami nem azt vetíti előre, hogy a hoholok úgymond áttörnének. Vagy a zindexen ma is áttörtek már vagy kétszer, persze rabotínónál, ott, ahol június óta már minden héten háromszor is áttörtek. Azt nem tudom megítélni, hogy a hoholok mennyire kezdenek kifogyni a nyers húsból, az viszont eléggé jól látszódik, hogy a külföldi beszállítások igencsak lanyhulnak, miközben a ruszki hadiipar meg pörög fel.
ProletarFC
2023. december 10. 19:06 Szerkesztve
Állóháború van, nincs semmiféle orosz előrenyomulás. A front még mindig Donyeck közelében van, már 2014 óta szenved a kommunista politikai többségű város az ukrán támadásoktól, amíg Lenin tartja magát Donyeckben nem lehet gond, dölyfö la vöröscsillag a keleti égen ahogy Ady Endre megjósolta! https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/2014-03-01._Protests_in_Donetsk._Crowded_Lenina_Square.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!