Begyűrűzött Közép-Európába az önpusztítás – a prágai lövöldözésről

2023. december 22. 15:08

És még ha százszor kell ismételni, akkor is ugyanide tartozik a magzatgyilkosság és az eutanázia, mint az önmagunk felszámolására tett istentelen kísérlet. Ungváry Zsolt írása.

2023. december 22. 15:08
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

Döbbenetes hírek és képek érkeztek Prágából: egy férfi lövöldözni kezdett a belvárosban, és legalább tizenöt (a szám változhat) embert megölt. Nem iszlám szélsőséges vagy egy végletekig elkeseredett, féllábú szifiliszes hajléktalan, hanem egy cseh egyetemista. Előre készült tettére, az internetre felkerült naplója szerint „(…) a nevem David. Iskolai lövöldözést akarok elkövetni, utána pedig öngyilkos leszek. (…)

Engem mindenki csak gyűlölt és gyűlölni fog. De leszarom, mert ez kölcsönös.” 

A férfi először, ha minden igaz, meggyilkolta az apját, utána a fővárosba ment, ahol a bölcsészkaron egyébként előadást kellett volna tartania, de ehelyett inkább vérfürdőt rendezett. Miután kilőtte a tárat, a mélybe vetette magát (cseh televízió információja), vagy a rendőrök végeztek vele

Elképesztő állapotok, akár egy amerikai filmben, illetve híradóban. Csak nem New Yorkban, netán Dallasban, hanem a közép-európai kis ékszerdoboz Prágában.

Ezt is ajánljuk a témában

Az utóbbi évszázad a nyugat, az USA, a fukuyamai történelmet beteljesítő liberális demokrácia ideje. Ami ide futott ki: poénból, kedvtelésből, depresszióból vagy feltűnési vágyból embereket mészárolnak, látva a mintát, a divatot. Ennél voltaképpen az iszlám terrorizmus is érthetőbb, mert ott legalább egy gyűlölt ellenséget akarnak megsemmisíteni, míg a nyugati változat önmaga ellen fordul. A gépét az Alpoknak vezető Lubitz, a honfitársait levadászó Breivik;

és még ha százszor kell ismételni, akkor is ugyanide tartozik a magzatgyilkosság és az eutanázia, mint az önmagunk felszámolására tett istentelen kísérlet.

A történet legszimbolikusabb eleme, hogy mindez a Jan Palach téren történt. Ő is cseh egyetemista volt, aki 1969. január 16-án felgyújtotta magát a Vencel téren, így tiltakozva a szovjet csapatok előző évi bevonulása, Dubčekék reformjának elfojtása, az idegen megszállás ellen. Nem másokat, nem a társait irtotta ki, hanem égő áldozatul mutatta be magát a szabadság oltárán. Hasonlóan a méltatlanul keveset emlegetett Bauer Sándorhoz vagy a székely Moyses Mártonhoz. 

Nekik még a szabadság, az emberi méltóság, a nemzeti büszkeség ért többet az életüknél, a mai nemzedék egy korcs részhalmaza pedig a túlzott jóléttől begolyózva, a hősöktől kapott-örökölt szabadságot félreértelmezve, normális célok híján

elmebeteg izmusoktól fertőzötten életuntságba vagy parttalan gyűlölködésbe zuhanva, az esztelen pusztításban leli meg az önmegvalósítást.

Libényi János, huszonegy éves szabósegéd fölkerekedett Csákvárról, hogy megölje a forradalmunkat eltipró, tábornokainkat kivégeztető koronás gazembert. Nem sikerült neki, mégis az életével fizetett. De talán még az Erzsébet királynét halálra sebző Luigi Lucheniben vagy a Ferenc Ferdinándot agyonlövő Gavrilo Principben is több logika volt, mint a mai merénylőkben.

Miután begyűrűzött Közép-Európába a lelki, szellemi önpusztítás, elért bennünket a fizikai is.

Elérkeztünk a római kor gladiátorvilágába, azzal a különbséggel, hogy az eddig csak tévén és interneten követett gázolások, lövöldözések, lefejezések, mészárlások, ukrán-orosz és zsidó-arab háborúk után most már a nézők is veszélybe kerültek. Lassacskán az utcára merészkedés veszi át a bungee jumping helyét.

A reakció is beszédes, hogyan válaszol e kihívásra a cseh rendőrség: „A mai napra töröltek minden vizsgát és előadást, míg a holnapi nap folyamán minden olyat, amin 20 főnél több venne részt.” Ettől még persze

aki vonatot készül kisiklatni vagy nem az egyetemen, hanem mondjuk egy áruházban akar lövöldözni, nyugodtan megteheti.

Azoknak pedig, akik nem tudnak kiszabadulni a bezzegrománok, bezzegcsehek, bezzegeszkimók, bezzegetiópok önsorsrontó ketrecéből, ajánlom azt a felmérést, ahol Csehország hat hellyel előzött meg minket a legbiztonságosabb országok listáján (nesze neked!), amit mellesleg Izland vezet, ahol a napokban tört ki éppen egy vulkán.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2023. december 22. 16:34
Figyeltétek, hogy Természettudományi karos diákok nem szoktak lövöldözni?
llnnhegyi
2023. december 22. 16:09
Európában is vészes gyorsasággal terjed az a libbcsikommcsi életvezetési szokás, "önkifejezés kultúrája" Már nem elég az önéletrajzi filmek,darabok, könyvek, versek,egyéb ön mutogatás! Az ölés ,a gyilkosság "kifejezése" teret nyertek! Az USA -ban naponta,több helyen,már fel sem tűnik. Libbcsikommcsi szokások átalakulása. "Hivatalos öngyilkosság!" Az ATV, Somos András liberalbolsevista műsorvezetővel az élén küzdenek érte! Katasztrófa! Szerintem gyermektelen szargombóc. Náci+ komenista önpusztító magatartás,azaz libbcsikommcsi életmód! Ezért közveszélyes az ATV néhány műsora! Például a Fórum!
powerage
2023. december 22. 16:00
Drámai összefoglaló. Nem mintha bármi konkrétumot is tudnánk az események okáról, hiszen még ki sem hűltek a halottak, de drámai összefoglaló. A szerző nyugodtan kiverhette magának a cikk leadása után.
Proxima Centauri
2023. december 22. 15:59
Nem lövöldözött a pécsi egyetemen anno egy virtigli magyar. Vajon milyen szavazó lehetett? Istentelen libsi, vagy hithű konzervatív?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!