Ezt sem fogja zsebre tenni Vlagyimir Putyin

2023. december 09. 07:18

Senkinek sem kellettek orosz fegyverek a dubaji nemzetközi vásáron.

2023. december 09. 07:18
Vlagyimir Putyin
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Amerikai fegyvergyártók domináltak, orosz cégek csúnyán beégtek még a novemberi, Dubai Airshow-n, amit két év után rendeztek meg ismét a DWC Al Maktoum nemzetközi repülőtéren.

Hiába képviseltették magukat olyan orosz, állami kézben lévő nagyvállalatok, mint a Rostec, a United Aircraft Corporation vagy az Almaz-Antey – Londonban, Párizsban erre az ukrajnai invázió miatt nem volt lehetőségük –, a dubaji vásáron 0, azaz nulla darab értékesítési szerződést tudtak megkötni. Pedig elvitték a modernizált Il-76MD90 típusú teherszállító repülőgépüket, a továbbfejlesztett Mi-171A3 típusú helikopterüket, illetve a Kamov Ka-52-es harci forgószárnyasukat is. Utóbbiak harci értékét nemigen növeli, hogy az ukrán légvédelem tömegével szedi le őket.

Ezt is ajánljuk a témában

A Newsweek.com kapcsolódó cikke először arra hívta fel a figyelmet, hogy a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) kimutatása szerint az elmúlt években jelentősen visszaesett az orosz fegyverek iránti nemzetközi kereslet. De még ennek fényében is meglepő, hogy a Rosoboronexport nevű cég az Egyesült Arab Emírségből nulla darab kontraktussal tért vissza Moszkvába.

A portál egyébként ennek apropóján megkereste a védelmi tárcát, választ nem kaptak; egy, a neve elhallgatását kérő cégvezető viszont arra hívta fel a Reuters figyelmét, hogy az orosz cégeket partvonalra szorították a vásár területén – a központi standokat olyan vállalatok kapták meg, mint az amerikai Lockheed Martin, a Boeing vagy az európai Airbus. Előbbi 295 darab rendelést realizált, utóbbi nyolcvanhatot, egyébként.

Összehasonlításképpen: a 2021-es dubaji vásáron 1,3 milliárd dollár értékben kötöttek szerződéseket orosz cégek, 2017-ben pedig 10 milliárd dollárért.

Eközben december elején Vlagyimir Putyin az Egyesült Arab Emírségekben. Erről ITT írtunk bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: SERGEY GUNEYEV / POOL / AFP


 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 09. 17:50
A hír csaknem egy hónap után eljutott a Mandinerhez. Ennél még a nyomtatott sajtó is gyorsabb volt. Amerika nem fejlesztett ki új helikoptert a hidegháború óta. Tankot sem. A modern amerikai fegyvereket vásárolók könnyen megjárhatják. Azok fegyverek ugyanis nem működnek az amerikai hadsereg ellen.
békalepcse2.0
2023. december 09. 16:17
Gondolom a nagyobb fételekről nem a vásáron kötnek bótot. Meg különben is, nem kell tudni senkinek hogy milyen használható fegyverei vannak egyes államoknak. Így az amcsik sem fogják tudni számonkérni, miért nem az amcsi szarokat vásárolják.
csapláros
2023. december 09. 15:14
Kovács Ubulcsapláros 2023. december 09. 13:46 ..."Tehát a "hétköznapokban" kifejezés meghaladja az értelmi képességeidet, muszkakancsó." ... ISMÉTLEM, húgyagyú: 34 azaz HARMINCNÉGY orosz T-72-es harckocsit tartunk szolgálatban, további kb 78 tartalékban, és még meg nem nevezett darabszámot használunk célgyakorlatra. A BTR-80 és 80A szállítójárműveink is vannak, valamint BRDM2 felderítő járműveink. 12 db D-20 ágyútarack, PTSZ közepes lánctalpas úszó, ATSZ 59 lánctalpas vontató, 37M 82 mm-es aknavetők, irányított páncéltörő rakéták, UAZ terepjárók, a GAZ-66, ZIL-131, az URAL, a DAC és a KrAZ katonai terepjárókból is egy rakás. Elmész a kurva anyádba tetúláda húgyagyú, hogy ezek nem "hétköznapi" használatúak. És ki a fasz törődik vele hogy "néhány éven belül", bazdmeg. HOLNAP lesz? NEM, tehát elmehetsz a kurva tripperes anyád rongyosra baszott picsájába, kötözködő SEGGHÜLYE botcsinálta spiclije a seggen nyalt Bidédnek! ...🤣🤣🤣🤣
KötőDániell
2023. december 09. 14:26 Szerkesztve
Ki ez a propagandista? Nagyon is sokan érdeklődtek a fegyverek iránt. Mit vásároljanak Abramst? Azt amit nem mernek kiküldeni az amcsik a frontra, nehogy leégjenek vele? 🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!