Biden: Először érjen véget a háború, utána lehet fontolóra venni Ukrajna NATO-csatlakozását

2023. július 09. 17:42

Az amerikai elnök szerint Ukrajnának még sok dolgot kell rendeznie a csatlakozás előtt.

2023. július 09. 17:42

A CNN készített exkluzív interjút Joe Bidennel, amelyben az amerikai elnök meglepő kijelentést tett. Azt mondta, Ukrajna még nem áll készen a NATO-csatlakozásra, először véget kell érnie az Oroszország elleni háborúnak.

Ugyanakkor a riporter kérdésére elmondta, bár még korai Kijev NATO-csatlakozásáról beszélni, az USA és a NATO-tagállamok továbbra is fegyveres támogatást nyújtanak Zelenszkijéknek az Oroszország elleni harcban.

Biden hamarosan Európába látogat, ahol többek között részt vesz a Litvániában esedékes NATO-csúcstalálkozón is, ahol az ukrajnai háború, és az ország NATO-csatlakozása lesz az egyik fő téma.

„Véleményem szerint a NATO-ban nincs egyetértés azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnát be kell-e venni a NATO-ba most, ebben a pillanatban, egy háború közepette” – mondta Biden, majd magyarázatképp hozzátette – „Ha így tennénk, akkor  és komolyan gondolom, amit mondok – eltökéltek lennénk, hogy a NATO tagországok minden centiméternyi területét belevonjuk a háborúba. Ebben az esetben mindannyian háborúban állnánk Oroszországgal”.

Hozzátette, a háborús helyzet mellett több más kérdést is rendezni kell Ukrajnában a csatlakozás előtt, többek között a demokrácia helyzetét.

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. július 11. 02:39
12 ezerből már csak 2200 külföldi zsoldos maradt Ukrajnában.
bagira002
2023. július 11. 02:37
A legtöbb külföldi harcost – több mint 2600-at – Lengyelország adta. Az Egyesült Államok és Kanada egyenként több mint 900-at küldött, őket követi Grúzia (több mint 800 fővel), Nagy-Britannia és Románia (több mint 700 fő), Horvátország (több mint 300 fő), Franciaország (több mint 200 fő), valamint még a török ellenőrzés alatt álló szíriai területek érkeztek. Összesen 4845 külföldi harcos halt meg a harcokban, további 4801 pedig elmenekült Ukrajnából, így június 30-án mindössze 2209-en teljesítettek aktív szolgálatot az ukrán fegyveres erőknél
Dixtroy
2023. július 10. 14:42
Zeló a natoval akarja megnyeretni magának a háborút, de az meg nem veszi fel, amíg véget nem ér a háború, márpedig az csak vereséggel tud véget érni. A kígyó a saját farkát étkezi.
EX_Terminator
2023. július 10. 01:56
És még mindig rám akarjátok erőltetni ezt a szarságot? NA??? EZÉRT FOGTOK MEGDÖGLENI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!