Botrány az ENSZ-ben: az USA nem finanszírozza tovább a szervezet palesztinokat segélyező ügynökségét

2024. január 26. 18:31

Az amerikai kormány „rendkívüli aggodalmának” adott hangot, amiért kiderült: ENSZ-munkatársak is részt vehettek az Izrael elleni terrortámadásban.

2024. január 26. 18:31

Az Egyesült Államok felfüggesztette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) nyújtott további támogatását a vizsgálat idejére, amelyet az UNRWA azon közlések ügyében indított, amelyek szerint munkatársai közül többen érintettek voltak a Hamász palesztin szélsőséges szervezet 2023. október 7-én Izrael ellen végrehajtott támadásában.

Ezt is ajánljuk a témában

A washingtoni külügyminisztérium pénteken kiadott közleménye szerint az amerikai kormány „rendkívüli aggodalmának” adott hangot az értesülés nyomán, miszerint a palesztinok segélyezésével foglalkozó ENSZ-szervezet 12 munkatársa volt érintett az Izrael elleni támadásban. 

Határozott lépések várhatóak

Felhívták a figyelmet arra, hogy Washington a további intézkedésekkel megvárja azt, hogy az ENSZ milyen lépéseket tesz, és hozzátették, hogy a vizsgálat szükségességéről csütörtökön egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és António Guterres, az ENSZ főtitkára. Az Egyesült Államok üdvözli, hogy a világszervezet az feltételezések kivizsgálása mellett döntött, és, hogy António Guterres határozott lépéseket ígért arra az esetre, ha bebizonyosodik a világszervezet alkalmazottainak érintettsége a palesztin terrortámadásban. Az amerikai közlemény szerint 

a washingtoni adminisztráció egyeztetett az ügyről az izraeli kormánnyal is, 

amelytől szintén információt kért a feltételezésekkel kapcsolatban.   „Az UNRWA kritikusan fontos szerepet játszik a palesztin embereknek nyújtott létfontosságú segélyek eljuttatásában” – áll az amerikai külügyi közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a szervezet munkája „életeket mentett, és fontos, hogy az UNRWA megfelelő lépéseket tegyen a feltételezéseket illetően, és tegye meg a szükséges korrekciókat, ideértve eljárásainak felülvizsgálatát”.

(MTI)

Nyitókép: Miriam Alster / POOL / AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. január 26. 23:58
Nem felfüggeszteni kell, hanem azonnal beszüntetni! Egy rohadt fillért, centet, pennyt se kapjanak a rohadt terrorista arabok!
Tommaso
2024. január 26. 21:41
a HamASS-tagok miért takarják el a pofázmányukat...tán csak nem bűnözők? Az ok egyszerű. Ha jönnek az izraeli katonák, Igy könnyebben álcázhatják magukat békeszerető arab civilnek. Vagy mehetnek be az ENSZ-be, ahol dolgoznak.
Tommaso
2024. január 26. 20:45
NONSZENSZ, hogy a népirtást elszenvedő felet vádolják azzal a bűnnel, amit az arab iszlamista terroristák ENSZ -segitséggel épp ellenük követtek el.
eljolesz
2024. január 26. 20:19
Igazából 2 féle palesztin (de lehetne arabot is mondani) van: az egyik a terrorista, a másik pedig szurkol neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!