Franciaország válaszút előtt, hogy a magyar vagy a német példát kövessék

2024. január 12. 11:53

A születésszám csökkenése miatt a francia lapok már felvázolták a magyar családpolitikai reform és a német bevándorlásalapú gondolkodás lehetséges forgatókönyvét is.

2024. január 12. 11:53

A születésszám tendenciózus franciaországi csökkenéséről és a népességcsere aggályairól írt a Boulevard Voltaire, a lap a megoldás kapcsán két forgatókönyvet ismertetett: a magyar családpolitikai reformot a német bevándorlásalapú modellel állította szembe.

A szerző hosszasan sorolja Orbán Viktor kormányának több éve tartó, a gyerekvállalást ösztönző családpolitikájának részleteit.

Példaként említi az államilag támogatott hiteleket, a kedvezményes autóvásárlást és a 30 év alatti nők szja-mentességét. A cikk megjegyzi, az intézkedések eredményeképpen 1,25-ről 1,6-ra nőtt az egy nőre jutó gyermek termékenységi arány.

Annak megfejtésére, hogy a németek mit gondolnak a bevándorlásalapú modellről, elég körülnézni a Welt olvasóinak véleményei között.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Umit Donmez

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haramia
2024. január 22. 21:04
A bevándorláspolitika nem egy egyszerű termék, amit kézbe veszek megszagolgatom, forgatom, megveszem, majd ha nem tetszik visszateszem a polcra és választok egy másikat helyette. Közben elfejtették elolvasni a lényeget: nem szavatos termék, pénztári távozás után nem fogadunk el panaszt.
Ergit
2024. január 12. 20:52
Valamit nagyon elnézett Macron, hiszen már választottak, tele vannak migránsokkal, azokra megy el az a rengeteg pénz, amivel a francia népet szaporodásra lehetett volna ösztönözni.
Vasalo
2024. január 12. 16:20
A legjobb az uj francia kormány, egyetlen nö sem került bele, de a miniszterlnök korábbi párja is bársonyszéket kapott, s nyilván egyik sem single közülük. 😂🤓😂🤓😂🤓😂😡😡😡 Akárcsak a cseh vasut igazgatoságán. Már a portán büzlik a sok buzi. Vasuti szakembereknek hely nem marad, de talán a fütésen sokat fognak tudni sporolni.
nempolitizalok-0
2024. január 12. 15:42
Nincsenek már a franciák olyan helyzetben, hogy ezt eldönthetik. Előbb kellett volna ébredni, legalább 10 éve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!