Miközben nálunk kora tavaszias az időjárás, a skandinávoknál -40 fokos hideg pusztít

2024. január 03. 17:27

Svédországban és Norvégiában közlekedési fennakadásokat is okozott a régen látott hideg idő.

2024. január 03. 17:27
null

A rendkívül hideg időjárás fennakadásokat okozott a közlekedésben Finnországban, Svédországban és Norvégiában. A hó nehezítette a vasúti közlekedést, és a kompjáratokat is felfüggesztették – számol be az Euronews.

A skandináv országok északi részein -40 Celsius-fok alá is csökkent a hőmérséklet kedden. Ezzel az év második napja máris a 43 napja tartó tél leghidegebb 24 órájává vált. 

A rekordot az észak-svédországi Nikkaluokta falu állította fel: a számik lakta településen -41,6 Celsius-fokig ment le a hőmérők higanyszála.

A hideg idő a közlekedésre is kihatott. Norvégiában egy autópályát kellett lezárni, valamint a kompközlekedést felfüggeszteni, míg Svédországban a vasúti közlekedés szenvedte meg a hideget. Az ország középső és déli részén szerdára is riasztást adtak ki. Finnország egyes részein egész héten -40 Celsius fokos hideg várható. 

A mostani időjárás azért is lep meg sokakat, mert tavaly folyamatosan dőltek meg a melegrekordok, és a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat szerint 

2023 volt az eddigi legmelegebb év a világon.

Eközben itthon változóan, időszakosan felhős időre számíthatunk. Általában csak kevés helyen alakulhatnak ki záporok, de a hajnali, reggeli órákban átmenetileg növekszik a záporos gócok számossága, néhol az ég is megdörrenhet. A délnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. Csütörtökön a nyugatira, északnyugatira forduló szél hazánk északkeleti, északi felében már nagyobb területen megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között várható, a szélárnyékos, derült helyeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 14 fok között valószínű.

(MTI, Euronews)

Nyitókép: Benjamin Polge / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ertönszena
2024. január 04. 05:57
Tombol a globális felmelegedés.
Dunhill67
2024. január 03. 21:19
aha...és?....csak nehogy az a sok újsvéd szarrá fagyjon :))
tapir32
2024. január 03. 21:09
Az igazi zöld az entrópia növekedést akarja megállítani! Gyökerénél kell kezelni a problémát! Mint a fogorvosnál!
tapir32
2024. január 03. 21:07
A migránsoknak szóló hideg fogadtatás! Ébredeznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!