Nyugaton ezt is szabad!? – levélben kérik híveiket a német püspökök, hogy ne szavazzanak az AfD-re

2024. január 19. 19:36

Nagy a félelem a mainstream körökben a keletnémet tartományokban élre törő párttól.

2024. január 19. 19:36
null

Egy felmérés szerint a németek arra számítanak, hogy 2024-ben lesz AfD-s miniszterelnök, írtuk két hete az őszi keletnémet tartományi választásokról kapcsolatos várakozásokról.

Ezt is ajánljuk a témában

Ebben az évben három keletnémet tartományban tartanak választásokat: Szászországban, Türingiában és Brandenburgban. A YouGov közvélemény-kutató intézet szerint a németek többsége országos méretekben arra számít, hogy a szeptemberi választásokon 

a három tartomány „legalább egyikében” az AfD abszolút többséget szerez, ami azt jelenti, hogy miniszterelnököt adhat.

Ezt a szcenáriót a német választók 53 százaléka valószínűsíti, és csak 32 százaléknyian nem hisznek benne. Az ország keleti felében ugyanakkor már 58 százalék azoknak az aránya, akik AfD-s tartományi miniszterelnökre „fogadnak”.

A gazdatüntetésekkel egyidőben aztán kiderült: néhány „szélsőjobboldalinak” bélyegzett személy és az AfD egyes politikusainak potsdami titkos találkozóján felmerült, hogy a Németországban élő több millió bevándorlót ki kellene toloncolni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mindezt az AfD vezetősége is elismerte, de azt hangoztatta, hogy az ott elhangzott tervek nem szerepelnek a párt hivatalos politikájában.

Ez azonban már elég volt a mainstream sajtónak és a kormánykoalíciót alkotó pártoknak: az elmúlt napokban számos nagyvárosban érték egymást a több ezres tüntetések a „szélsőjobboldal” ellen.

Továbbá hat keletnémet püspök arra szólította fel a választókat, hogy ne szavazzanak az AfD jelöltjeire az idén tartandó tartományi választásokon.

 A püspökök „a demokrácia védelmében” írtak levelet, amelyben – mint arról a ZDF mellett néhány más hírportál is beszámolt – több „szélsőséges csoport”, illetve párt, 

de mindenekelőtt az AfD ellen foglaltak állást.

Hamburg, Berlin, Magdeburg, Erfurt, Görlitz és Drezda püspöke a Szavazz felelősségteljesen címet viselő kétoldalas levélben az AfD-t külön is említve bírálta a migránsok és a fogyatékkal élők kiutasításáról szóló „durva fantáziákat”, a klímaváltozás tagadását, továbbá politikusok és intézmények általános megvetését, számol be a levél tartalmáról az Infostart.

Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 24. 16:38 Szerkesztve
Jogilag nálunk is lehet. Csak Horn küldött besúgó ügynököket a templomokba, akik magnóra vették a papi szónoklatokat. Megfélemlítésül. De tettek rájuk. Azt kérték, hogy arra a pártra szavazzanak, amelyik a kereszténység megmaradását kívánja szolgálni. Ez pedig jogos és jogszerű.
lendvaiildiko
2024. január 24. 16:09
JOGÁLLAMISÁGI ELJÁRÁST A NÉMETEK NYAKÁBA! Az általuk kirobbantott II. Világháború kezdetétől számított 79. évben sincs elválasztva az állam és az egyház. Borzasztó az, hogy katolikus és protestáns egyházi vezetők tollbamondják híveiknek, kire lehet és kire nem lehet szavazni.
Lajoss
2024. január 21. 10:35
Nálunk kilóra megvette az egyházakat a rezsim,az nem zavarja a Mandit…🤮
HunCsz
2024. január 20. 22:09
Ezek úgyanazok a "püspökök", akik a buzeránsokat vezetnék az oltár elő? No commnent. Remélem a nehéz felfogású, über mensch tudattal rendelkező németeknek is lassan leesik, hogy a kiirtásukra megy a játék, Morgentau 2.0 terv fut ellenük, hogy még hirmondojuk se maradjon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!