Szövetségi rendszerünk lassan ráébred arra, hogy Ukrajna-politikája egyenesen a kénköves semmibe tart

2024. január 08. 16:08

Nem kell minket mindenkinek szeretnie. Ha hagynak békében fejlődni, és nem kuszálják össze körülöttünk a világot, nekünk az is kitűnően megfelel.

2024. január 08. 16:08
null
Kohán Mátyás

I dolse veka dlitszja gyeny, az évszázadnál hosszabb ez a nap. 2024 első Mandinerének előhangján morfondírozva Csingiz Ajtmatov regényének címe lebeg a szemem előtt. Szeptemberben láttam; aranysárga festett napfelkeltére volt kamukézírva a csillódzó kirgiz Balaton, az Iszik-köl északi partján álló skanzenben. A kirgizek nagy írójának emlékházát díszíti.

2018-ban ott készült az emlékház előtt a csoportkép a Türk Tanács csúcstalálkozóján; ez volt az első csúcs, amelyen Magyarország már megfigyelő tagként vett részt. Előttem van a fotó. Nem túl jók a fények, állnak hunyorogva a türk elnökök és Orbán Viktor, i dolse veka dlitszja gyeny. Ez volt Magyarország utóbbi két éve.

Állt a magyarok miniszterelnöke maroknyi baráttal a nem túl jó fényben, és csak nyúlt az idő, mint a rétestészta.

Egy évszázadnál hosszabb nap virradt ránk 2022. február 24-én, teli európai küzdelmekkel, gazdasági kínokkal, brüsszeli kiéheztetési kísérletekkel, a „nem igazunk van, hanem igazunk lesz” első félmondatának minden izolált fájdalmával.

De alkonyodik ennek az évszázadnál hosszabb napnak, és elérkezik a második félmondat enyhén fémízű boldogsága. A recessziónak vége, a magyar gazdaság újra előremenetbe kapcsolt. Ránk zúdul végre uniós pénzeink első harmada, az ország fejlesztése két év takaréklángon pöszörgés után ismét teljes gőzzel folytatódhat. A tanárok megkapják végre az értelmiségi élethez méltó fizetést, és kilátás van arra, hogy az új teljesítménybérezési rendszernek köszönhetően az oktatási rendszer kimeneti mutatói is úgy fognak kinézni, mintha írástudók dolgoznának benne. És ami talán mindennél fontosabb: szövetségi rendszerünk lassan ráébred arra, hogy Ukrajna-politikája egyenesen a kénköves semmibe tart.

Kitörhetnek a magyar gondolatok a cordon sanitaire mögül végre.

Vérmes reményeket nem kell táplálni persze. Kilenc­éves lesz idén a nagy európai migránsválság, a holland választás eredménye, illetve a német és osztrák közvélemény-kutatások világosan mutatják, hogyan fullad bele Európa a saját elhibázott döntéseinek testté lett eredményébe – és a kerítés­építés még mindig nem számít az új migrációs paktum alatt elszámolható határvédelmi képességfejlesztésnek. Nem lesz ez Ukrajna-ügyben sem másképp, Európa nagy hajója kín­zóan lassan fordul majd egészen keveset.

A paradigmaváltás hivatalosan The New York Times-vezércikkek és Politico-széljegyzetek szintjén marad,

halkan, kis léptekkel hátrálnak majd valamicskét az eddig oly harsányak, s új uszítók is felbukkannak majd a színen. De nekünk ez is olyan lesz, mint sivatagban a zápor. Kapni fogunk majd levegőt. Levegőt!

Várjon katarzisra, mindent eldöntő döntőre, akinek hét anyja van, és három élete. Mi egészen jól elvoltunk a 2017 és 2019 közötti három évben: két évvel a migráns­válság tetőpontja után Európa megérett a magyar álláspont eltűrésére, zúdult hazánkba a tőke, emelkedett a reálbér, dübörögtek a beruházások, három egymást követő évben öt százalékot nőtt a magyar gazdaság. Nem kell minket mindenkinek szeretnie. Ha hagynak békében fejlődni, és nem kuszálják össze körülöttünk a világot, nekünk az is kitűnően megfelel.

Egy újabb ilyen periódus kezdetére van idén kilátás. Beüthet persze bármikor bármi, hiszen a 2022-es évnek is a pandémia utáni fellélegzés jegyében vágtunk neki.

De okunk van bízni egy jobb jövőben – ha már Ajtmatov: kitörni az önpusztító világból, s elúszni a remény fehér hajójáig. Amin vagy a remény tárgya van, vagy nem. De ez nem derül ki, amíg oda nem úsztunk.

Mi, a Mandiner egy dolgot ígérünk: leszünk továbbra is az ajtmatovi távcső. Megmutatjuk az önpusztító világot, a végtelen tavat és azt is, ami a remény fehér hajójából látható. Legyen egymáshoz ez évben is szerencsénk e szívvel szerkesztett hasábokon! 

(Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2024. január 09. 17:33
"Oligarchák kialakulása Clarke helyzetleírásában kitér az oligarcharéteg kialakulására, amely mind Ukrajnában, mind Oroszországban a későbbi peresztrojkakorszak szovjet társadalmából ered, körülbelül 1988-tól, még a rendszerváltás előttről. Véleménye szerint az oligarchia három, többé-kevésbé különböző áramlat összeolvadásából jött létre, amelyeknek a peresztrojka utolsó éveire sikerült jelentős magántőkét felhalmozniuk. Idesorolja a nagy állami cégek felső vezetőit, a jó pozícióban lévő állami szereplőket, köztük politikusok, bürokraták, bírák, ügyészek és végül a bűnözői alvilágot, a maffiát." Mandiner, 2023. május 23. Matus Tibor Az ukrán kapitalizmus katasztrófája címmel írt könyvet Renfrey Clarke ausztrál újságíró
alexandrosz-2
2024. január 09. 06:54
Ti kohn, a mandiner, ahogy szerényen kijelented, cuckoldkonzi buzi zsidók vagytok, akik nem tudnak magyarul és fullba nyomjàk a kretén bulvárt, no meg a zsidó kommunista szart bartussal, juszttal meg a többi kötélrevaló mocsokkal, miközben véresre nyaljàtok a zsidó tesoitok valagát. Ennyit is értek.
robertdenyiro
2024. január 08. 23:02
Vergődik a mocskos ballibtálib söpredék. Zene füleimnek. Picsogjatok csak, ti kretén csírák. Küldök nektek zsepit.
figyelő4322
2024. január 08. 22:05
Még jó, hogy tudjuk: Orbán Viktornak mindig igaza lesz! Továbbá: az EU-nak a BÉKÉT kellene elősegíteni, nem pedig a háború folytatását. Azt már szinte mindenki látja, tudja, hogy Ukrajna nem fogja megnyerni ezt a konfliktust - így százezrek, végül talán ennél is több polgáruk is a SEMMIÉRT hal meg! '22 Februárban a ruszkik még csak egy kisebb, eléggé méltányos keleti sávot, orosz etnikummal elfogadtak volna. Ha a háború folytatódik, már biztosan többet fognak lecsipni. Hiszen Putyin még igényt fog tartani extra területekre is, mert távol akarja tartani a nátót a ruszkik- lakta földektől!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!