Olyan luxusbörtönben él a tömeggyilkos Anders Breivik, ami naponta félmillió forintnak megfelelő összegbe kerül a norvég adófizetőknek

2024. január 07. 12:44

A terrorista szerint azonban a börtönben uralkodó körülmények sértik az emberi jogait.

2024. január 07. 12:44

Az elítélt terrorista Anders Behring Breivik különleges körülmények között tölti büntetését a Ringerike börtönben, ami rengeteg pénzébe kerül a norvég államnak – olvasható a TV2 nevezetű norvég portálon. A lap szerint január 8-án kezdődik az az eljárás, amelyben Breivik másodszor is beperelte az államot, mert szerinte 

a börtönben uralkodó körülmények sértik az emberi jogait. 

A portál szerint a Ringerike börtönben ugyanakkor saját konyhája, fitneszterme és tévészobája van, a tömeggyilkos háziállatokat is tarthat, három papagája van. A fitneszteremben, amelyhez csak ő férhet hozzá, van evezőgép, futópad és súlyzók. A tévészobában van egy Playstation 2 különböző játékokkal. Az Index témával foglalkozó cikke szerint a börtön 15,5 millió koronás támogatást kapott 2023-ban, hogy a költségeit fedezze, ennek a nagy része csak Breivik ellátására ment el. A norvég terrorista éves szinten 6 145 000 koronába kerül az adófizetőknek, ez átszámítva naponta több mint 16 ezer koronás, vagyis 

félmillió forintos számlát jelent a börtönnek.

 Ez az összeg az ellátásán kívül fedezi még az olyan költségeket is, mint az őrök bérei. A kiemelkedő bánásmódot jól mutatja, hogy más rabokra ennek csak az ötöde jut.

A norvég férfi 2011-ben követte el az ország eddigi legsúlyosabb merényletét. Először egy pokolgépet robbantott fel Oslóban – megölve nyolc embert –, majd pár órával később rendőri egyenruhában áthajózott a közelben lévő Utoya-szigetre, ahol 69 fiatalt lőtt agyon a norvég Munkáspárt egyik ifjúsági táborában. 

Nyitókép: LISE AASERUD / NTB SCANPIX / AFP

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2024. január 08. 12:08
Breivik esetében felmerül bennem a régi holland-angol taposómalmos szisztéma, kultúrkörön belül maradva, ha már élve fogták el.
italosiparos
2024. január 08. 08:06
Elfogni sem szabadott volna ezt a görényt.Egy normálisabb világban már nem élne.
B_kanya
2024. január 07. 23:16
"Ugandai Bubu 2024. január 07. 13:53 Igazi fidesznyik példakép," A 2006-os önkormányzati választások óta nem esett le a váncsai fajtátoknak, hogy nem azt a faágat kell vágni, amibe kapaszkodtok.... De hát HÜLYÉK vagytok.
Halder_1899
2024. január 07. 22:45
Hány embert kell megölnie valakinek Európában, hogy kivégezzék ?? Mégis ? Mindegy hogy náci vagy komcsi vagy libsi tömeggyilkos, TÖMEGGYILKOS és kész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!