Pressman szerint Joe Bidennek is köszönhető, hogy a Szent Korona visszatért Magyarországra

2024. január 06. 08:56

A nagykövet szerint 77 évvel ezelőtt a magyarok Amerikában „egy népet láttak, akire rábízhatják az egyik legfontosabb kincsüket”.

2024. január 06. 08:56
PRESSMAN, David

Az amerikai nagykövetség a hivatalos honlapján tette közzé David Pressman beszédét, amelyet a Szent Korona visszajuttatásának 45. évfordulóján tartott meg a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomában. A nagykövet szerint ez egy

bámulatos és fontos része a közös amerikai és magyar történelemnek.”

Pressman szerint annak ellenére, hogy az USA és Magyarország kormánya 77 évvel ezelőtt ellenségek voltak, a magyar emberek barátot láttak az Egyesült Államokban. „Egy népet láttak, akire rábízhatják az egyik legfontosabb és legjelentőségteljesebb kincsüket” – fogalmazott, majd úgy folytatta:

És az Egyesült Államok megvédte a magyar Szent Koronát. 

Sőt, ezt a felelősséget annyira komolyan vettük, hogy a híres Fort Knox katonai erődítmény páncéltermében helyeztük el.”  A nagykövet beszédében hangsúlyozta: az Egyesült Államok beleegyezett, hogy megvédje a koronát addig a napig, amíg vissza tudja adni a magyar embereknek. „Nem a magyar kormánynak. Természetesen nem a Szovjetuniónak, nem egy bábkormánynak, hanem a magyar népnek” – emelte ki beszédében, aki szerint többek között a jelenlegi amerikai elnöknek, 

Joe Bidennek is köszönhető, hogy a Szent Korona visszatért hazánkba:

„Voltak az amerikai kormányban vezetők, akik úgy gondolták, hogy a koronát nem kellene visszaadni addig, amíg a szovjet elnyomás béklyóját teljesen és végleg le nem dobták magukról a magyarok. De Carter elnök, Cyrus Vance külügyminiszter és más tanácsadók, beleértve egy Joe Biden nevű fiatal szenátort, máshogy gondolták. Nem a magyar kormánynak adtuk vissza a koronát, hanem ehelyett a magyar népnek adtuk vissza azt” – fogalmazott beszédében David Pressman.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laborka
2024. január 07. 18:01
Lehet van remény, hogy az Irakból feltehetően csak "megőrzésre elszállított" kincsek is visszakerülnek a jogos tulajdonoshoz. Ha addig el nem kallódnak valahol....
polárüveg
2024. január 06. 20:19
III. Ki volt Nagy Károly (Karol/Kerál/Király), ha az acheni múzeumból ma már eltávolított kincses magyar fogadalmi ékszerek (értékesebbek, mint az összes többi) bizonyították az ide utazó magyar zarándoksereget? Úgy tűnik, a régi magyarság ismerte a korona előkerülési történetét, és tudta, hogy akárkinek a fejére nem kerülhetett Szentkorona. Van egy hipotézis, mely szerint Attila nagykirály legidősebb örököse, mivel a hun birodalom nyugati részei rá voltak bízva, nem fogadta el a Attila táltosi tanácsának Irnák hercegre szóló királlyá választását. A testvérharc után rabolta el a nagykirályi kincstárat a szakrális királyi jelvényekkel együtt. Ezért voltak utána magyarságnak fejedelmei, mert nem volt meg a korona. És ezeket kutatták a nyugati "kalandozások"-kal. Természetesen ez a hipotézis a jelenlegi történelemtanítással és időszámítással kizárt. Ilig elméletével viszont nem kizárható. A táltosi hagyomány szerint a történet leírása a megfelelő időben elő fog kerülni. Tisztelettel!
polárüveg
2024. január 06. 20:18
II. A László király által a szabolcsi zsinaton szentté avatott István király Compostelától Jeruzsálemig biztosította a zarándokutak fegyveres védelmét. Tehát Vazul leszármazottja avatta szentté azt, akit a sokat üldözött legarchaikusabb magyar néprész, a csángók (kínaiak által említett Xia-Tsiang nép európai maradványa) mindig is tisztelt. Tehát nem lehettt hazaáruló... István Mátyás királlyal együtt a szellemi hierarchia soraiba tartozott. A halálból volt képes visszatérni, biztosítani a jövőkre az ország sorsát a Máriának tett felajánlással többek között. Folyt.
polárüveg
2024. január 06. 20:18
Tisztelt antal-jozsef-2 11:17! I. Engedje meg, hogy ellentmondjak. A Nagy Károly centenáriumi németországi kiállításon a német történész elmesélte a magyar kollégájának, hogy I. István ultimátumot adott Nyugatnak: vissza az elvett koronával és akkor szövetség, vagy addig hadjáratozik, míg elő nem kerül. Ottó kutatott utána, és végül Achenben találta meg Nagy Károlyt ülve eltemetve, fején a Szentkoronával. István a megállapodás szerint az Enns és Lajta közti területet kiürítve átadta a koronáért cserében, és a megállapodást a bajor (bay-avar, bajuvár, Bavaria) hercegnővel, Gizellával kötött dinasztikus házassággal pecsételi meg. Ezért van csak 997-től említve Ostmark, Ostreich, a mai Ausztria elődje. Ez az alapja az osztrákok "sógor" jelzőjének. Ottó császár, István irály sógorához került a terület. A melki (Melk-Iz-Édek)várat és apátságot is Géza fejedelem alapította az átadás előtt. Folyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!