Már megint botrány a Harvardon: több tucat rákkutatás eredményét hamisították meg az egyetem tudósai

2024. január 24. 19:41

Az egyetem plagizáló elnöke után több másik kutató is lebukott.

2024. január 24. 19:41

A Harvard Egyetemhez kapcsolódó amerikai rákkutató központ kénytelen volt hat tanulmányát visszavonni, valamint több tucat másikat kijavítani, miután egy brit kutató felfedezte, hogy a tanulmányok szerzői a sejtminták és a vizsgálati eredmények képeinek manipulálásával meghamisították az adatokat.

A bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet hétfőn a CNN-nek adott nyilatkozatában közölte, hogy négy vezető kutatójának, köztük az intézet vezérigazgatójának, Dr. Laurie Glimchernek és operatív igazgatójának, Dr. William Hahnnak 50 kutatási tanulmányát vizsgálják felül.

Az állítólagos hamisításokat a brit molekuláris biológus Sholto David fedezte fel, aki január elején egy blogbejegyzésben foglalta össze őket.

Dollármilliárdokat dobtak ki az ablakon ezekért a hamis kutatásokra, de sok akadémikus karriert csinált, néhányan nagyon meggazdagodtak, és egész dinasztiák alakultak ki a Dana-Farbernél”

– írta Sholto a blogbejegyzésben.

A Dana-Farber vitatta Sholto néhány megállapítását, a központ szóvivője azzal érvelt, hogy az idézett adatok egy részét külső laboratóriumokban állították elő, és hogy a „képi eltéréseket” gyakran tévesen szándékos hamisításként lehet megjelölni. A szóvivő viszont nem közölte, hogy ez a Sholto által kiemelt konkrét esetekben is így van-e.

A Dana-Farber a Harvard Egyetem oktatási társintézménye, és mind a négy csalással vádolt kutató a Harvard Medical School tanára.

Nem ez az első tudományos botrány, amely rövid időn belül megrázza az egyetemet, nemrég Claudine Gay, az egyetem vezetője mondott le tisztségéről, mivel több mint 50 esetben vádolták meg plagizálással, köztük a doktori disszertációjával kapcsolatban is.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: krisanapong detraphiphat / Getty Images 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. január 25. 12:50 Szerkesztve
Az a társadalmi igazságtalanság amely mindig motoszkál a tudósokban, mikor azt látják hogy miképpen honorálják a tudásukat, munkájukat, eredményeiket, összehasonlitva a művészeti ágak és a sport s a politika celebjeivel szemben (akiknek jórésze nem az eszéről híres, ugyebár?) az okozója annak, hogy meg nem engedett módszerekhez nyúljon sok közüllük, hiszen egy Nobel-dij egyszeri elnyerése anyagilag eltörpül az előbbiek évi, sőt havi jövedelme mellett (ráadásul ezektől nem is várják el, hogy a kapott összeget valamilyen jótékony célra ajánlják fel!). A II.VH előtt nálunk is az egyetemi tanárt, a tudóst a méltóságos úr cim illette meg, a megfelelő társadalmi presztizszsel s juttatásokkal. ma pedig egy a sok közül, akár egy celeb vagy egy divat/hiányszakma művelőjénél sokkal hátrébb. .
bagoly-29
2024. január 25. 12:15 Szerkesztve
A pénz prostituálja a tudósokat is! Pláne ha azok alapból karrieristák. A labor-tudományok esetében a kisértés igen nagy, mivel az eredményeket csak egy jó szakértő (mint ebben az esetben) tudja megkérdőjelezni, de ellenőrizni már nem, mivel csak adatok és a következtetések maradnak fent, de maga a kisérleti munka követhetősége, vitathatatlan eredménye, már nem! Nem minden arany ami fénylik, a tudomány területén sem! S a probléma az, hogy minél hiresebb egy kutatóintézmény és kutatói, annál mgabiztosabbak a csalásban is!
bunko-jobbos
2024. január 25. 09:03
Azért megnézném a társadalomtudományi "kutatások" mögötti statisztikákat is. Mondjuk azt, ahol "bebizonyították", hogy az integrált oktatás hasznos. :-) :-)
bunko-jobbos
2024. január 25. 09:02
Rég rájöttem, hogy az USÁ-ban minden a hazugságról, csalásról szól. A marketing eleve az, a lobbizás sima korrupció, csak ott törvényes. Persze a világban is, de valahogy Európában azért egy fokkal elővigyázatosabbak. De ott? Ott fullba nyomják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!