Ukrán civil pilótákat képeznek Csehországban

2024. január 29. 21:27

Ősz óta végzik repülési gyakorlatukat Csehországban a kijevi Nemzeti Repülési Egyetem leendő pilótái.

2024. január 29. 21:27

A cseh külügyminiszter szerint a program a harcok befejeztével hozzájárulhat az ukrán infrastruktúra újjáépítéséhezadta hírül az InfoStart.

Jan Lipavský a múlt héten mutatta be a civil pilóták kiképzését szolgáló projektet.

„Nemcsak azonnali humanitárius segélyt nyújtunk Ukrajnának, hanem támogatjuk a stabilizációját és a jövőbeni fejlődést. A harcok befejezése után az infrastruktúra gyors helyreállítására lesz szükség, amelynek része a civil légiközlekedés is” – nyilatkozta a tárcavezető.

Ezt is ajánljuk a témában

A cseh kormány tavaly áprilisban 22 millió cseh koronát, azaz mintegy 341 millió forintot különített el az együttműködésre. A tervezetet az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége is hasznosnak találta, így az együttműködési programjából további 10 millió koronával toldotta meg a költségvetést. Bijan Sabet, az Egyesült Államok csehországi nagykövete elmondta, hogy az ehhez hasonló közös projektek által az ukrán pilóták hozzájutnak a szükséges képzéshez és elvégzik a vizsgáikat, így 

a civil repülési ágazat nem válik a háború újabb áldozatává.

A 20 tagú csoport tagjai számára tavaly ősszel kezdődött el a kiképzés. A cseh külügyminisztérium beszámolói szerint mindegyikük sikeresen elvégezte a felkészülés első szakaszát, így hamarosan elkezdődik a következő. Tavasszal újabb feladatok várnak a hallgatókra, akik a tervek szerint az év végén befejezik az elméleti és a gyakorlati képzést.

Nyitókép: illusztráció / CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
faramuci
2024. január 30. 09:46
9/11-nél meg arab pilótákat képzett álnaívan a CIA. Kurvajó régi receptek...........
lajajakab11
2024. január 30. 07:27
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Akitlosz
2024. január 29. 22:32
Optimista elképzelés. De persze máshova kellhetnek civil pilóták, ha sikerül megszökniük Ukrajna elől.
Bitrex®
2024. január 29. 21:47
Tarnopol-Lemberg belföldi járatokra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!