Vajon miért akarják a vallások éppen a szexualitást korlátozni?

2024. január 30. 18:42

Ti mit gondoltok erről?

2024. január 30. 18:42
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita
Facebook

„Sokat beszélgetek a grazi diákjaimmal arról, hogy vajon miért akarják a vallások éppen a szexualitás korlátozásán keresztül kontrollálni az embereket. Ti mit gondoltok erről? S ugyanezt látjuk a politika világában is. Mintha semmi mással nem lehetne foglalkozni, mint azzal, hogy kinek mi van, illetve mi nincs a hálószobájában. Meg azzal, hogy ki kit szerethet és kit nem. Aztán közben mit látunk? Az egyházakban végre a 20. században eljutottunk odáig, hogy napvilágra kerültek azok a borzalmas szexuális bűncselekmények, amelyek jó részét kiskorúak sérelmére követték el, s amelyek kezdetektől fogva jelen voltak az összes egyházban, vallási közösségben. Más részről pedig tapasztaljuk azt is, hogy a politika világában legtöbbször azokról derülnek ki a legsötétebb titkok, akik pedig amúgy fennhangon hirdetik a konzervatív keresztény eszményeket. Mintha arról lenne szó, hogy a rengeteg elfojtás egyszer csak robban és kitör. 

Hasonló dolog történik Antekkel is, akit szülei bigott vallásosságra, valamint Nagy-Lengyelország imádatra neveltek. Ő maga is szilárdan hisz a katolikus elvekben, sőt azon gondolkodik, hogy cölibátusban akar élni. Mindent hatalmas elánnal csinál, katolikusabb akar lenni bárkinél. Sokakra emlékeztet engem, akiket régebben vallási körökben megismertem.

Emlékszem például még arra, amikor én magam huszonévesen egy katolikus ifjúsági csoport tagja voltam és szerelmespárként összejöttünk a férjemmel, azonnal ez lett a közösséget vezető apácák számára a legfontosabb téma.

És tényleg képesek voltak leülni velünk, hogy elmondják, miként kellene megélnünk a szexualitást a házasságig. Konkrétan: sehogy. Ebben az volt a legdöbbenetesebb, hogy a párom akkor 19 én pedig 21 évesek voltunk. Vagyis minden tekintetben nagykorúak. De ők mégis úgy érezték, hogy van beleszólásuk abba, hogy mi történik a mi hálószobánkban. Mi pedig udvariasan végighallgattuk az ukázt.”

Fotó: Balogh Zoltán/MTVA

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zarkakis
2024. január 31. 20:12
Ezek szerint a kolléganőt már felvenni se lett volna szabad a teológiára. Egyszerű, és érthető magyarázata van annak, hogy a házasságon kívüli szexualitás bűn, házasságban meg kötelező (el kell hálni). És ez nem 21 éves korban, hanem 65 éves korban is érvényes, akár két özvegy emberre, akik egymásra találtak. Egyébként pedig a hűség, a bizalom és az elköteleződés miatt a felek között, és az utódok lét- és jogbiztonsága miatt, az öröklési anomáliák kordában tartása miatt, a családon belüli erőszak korlátozása miatt (nem vér szerinti nevelt gyerek pl.). Szerintem mindezt provokatíve nem akarja tudni. Ez nem teológusi szint, hanem szinte elsőáldozási, de legalábbis gimnazista hittan szint.
Geza2
2024. január 31. 20:11
Harmadszor, ha az apácák a bibliai használati utasítást adták át nektek, akkor jót tettek veletek. (Ha a felekezetük dogmáit akkor nem biztos.)
2024. január 31. 20:06 Szerkesztve
Másodszor, ha keresztény vagy, kellene derengjen, hogy az embert Isten teremtette. Így a szexualitást is Isten teremtette bele az emberbe. Olyannyira, hogy semmilyen más módon nem szaporodik az ember, mint szexuális úton. Igaz, a szexualitás mellé Isten adott útmutatást is. Tudod, ez olyan, mint amit a hajsütő vasad mellé is adnak. Hogyan használd, hogy ne rázzon meg az áram, és ne égessed meg a kezedet, stb. Isten is leírta a Bibliában, hogy hogyan élj a szexualitással, hogy az örömödre szolgáljon, áldás légy a házastársadnak, és ő is neked. Persze, te tudhatod jobban, csak ne csodálkozz, ha megégeted magadat!
Geza2
2024. január 31. 20:06
Hello! Én azt gondolom, hogy ez a megállapításod: "borzalmas szexuális bűncselekmények... amelyek kezdetektől fogva jelen voltak az összes egyházban, vallási közösségben" egy ordas hazugság, rágalom. Rögtön meg is alapoz annak, hogy az egész írásodat és a véleményedet mennyire kell / lehet komolyan venni. Körülbelül annyi az állításod igazság tartalma, mintha azt mondanám, hogy "minden nő egy kurva". (De nem mondom, mert nem így gondolom.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!