Az egyik norvég város csak ukrán menekülteket kíván befogadni: azonnal rasszizmust kiáltottak

2024. február 14. 20:31

„Ez nem olyasvalami, amiről a városok dönthetnek” – mondta Jonas Gahr Störe miniszterelnök.

2024. február 14. 20:31

Norvégia ötödik legnagyobb városa, Drammen vezetése úgy határozott, hogy a városba ezentúl csak ukrajnai menekülteket fogadnak be, a döntés szerdán éles bírálatokat váltott ki a politikai szereplőkből, és rasszizmussal is megvádolták a városvezetést.

Az ország déli részén található város vezetése az oslói kormány előzetes figyelmeztetése ellenére szavazta meg kedden, hogy a jövőben csak ukrajnai menekülteket fogadnak be.

Jonas Gahr Störe miniszterelnök szerint a városvezetés ezzel túllépte hatáskörét. „Ez nem olyasvalami, amiről a városok dönthetnek” – mondta a balközép kormányt vezető Störe szerdán az NRK közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

A 120 ezer lakosú Drammen mindössze 40 kilométerre fekszik a fővárostól, Oslótól.

A polgármester a norvég Konzervatív Párt tagja, a városi tanácsban pedig a konzervatívok egy bevándorlásellenes párttal és a Nyugdíjasok Pártjával alkotnak többséget.

Erna Solberg, a Konzervatív Párt elnöke is bírálta a Drammenben született döntést az NTB helyi hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Mint mondta, egyetlen önkormányzat sem határozhat úgy, hogy csak bizonyos államokból fogad be menekülteket. Störe szintén kitért arra, hogy egyenlőkként kell bánni minden menekülttel. A kormánykoalícióban részt vevő Centrum Párt egyik tagja a rendőrségen feljelentést tett Drammen városvezetése ellen „intézményes rasszizmus” címén.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. február 15. 18:17
Pedig a négerek, hogy vágynak oda!
google-2
2024. február 15. 12:20
Akkor nem csak Ukrajnát kell az Unióba felvenni, hanem minden államot, mely ezt akarja! És persze, hogy nem a városok, még csak nem is az államok, hanem a Sorosok, Rotschildok, Schwabok, Gatesek stb. határozzák meg, hogy kikkel _kell_ együtt élnünk. Ha ezt régebben kényszerítették volna rá a norvégokra, ilyen gondjaik ma nem lennének, mert az idegenek félreállították, peremre szorították volna már őket
fenris
2024. február 15. 09:07
A kurva sem válogathat, hogy kivel fekszik össze, fel kéne már ébredni, Csipkerózsika...
Reszelő Aladár
2024. február 15. 08:58
Ilyenkor kellen benyögni, hogy igazatok van, válogatni valóban rasszizmus. Viszont akkor nem fogadunk be senkit. Hisz inkább vádoljanak a szolidarítás hiányával, mint rasszizmussal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!