Euobserver: Persze, hazamennének az ukrán menekültek – de hogyan?

2024. február 22. 21:03

Biztonságérzet és gazdasági-lakhatási problémák nehezítik a nyolcmillió menekült zömének hazatértét – elemzi a helyzetet az Euobserver.

2024. február 22. 21:03
null

Általánosan elfogadott tény, hogy a menekültek minél hosszabb ideig tartózkodnak a hazájukon kívül, annál kisebb a valószínűsége a szülőföldjükre való visszatérésnek.  Ukrajna esetében mégis kissé más a helyzet: két évvel azután, hogy az orosz invázió miatt el kellett hagyniuk otthonaikat, a nyolcmillió kitelepített ukrán jelentős része továbbra is határozott szándékot mutat a hazatérésre – írja az Euobserver.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kutatása az Európában élő ukrán menekültek visszatérési vagy beilleszkedési szándékairól szóló felméréseket vizsgálta, e szerint tízből kevesebb mint egy ember szándékozik közülük tartósan Ukrajnán kívül letelepedni. A túlnyomó többség vagy nagyon hamar (7,6 százalék), vagy akkor tervezi a visszatérést, amikor az már biztonságos lesz (59,0 százalék).

A befogadó országban való munkakezdés, amely gyakran fordulópontot jelent a jövő tervezését illetően, a társadalmi-gazdasági szempontok vagy az életkor nem befolyásolta mindezt; 

míg a háború előtt sok ukrán inkább kivándorolni akart, a háború megerősítette nemzeti identitástudatukat.

Hazavágyódásuk a tekintetben sem meglepő, hogy sokan nehéz életet élnek a hazájuktól távol. A Nemzetközi Migrációs Szervezet felmérése szerint például a Lengyelországba menekült ukrán nőknek csak egyötöde dolgozik, további 30 százalékuk munkát keres. Más fogadó országokban a foglalkoztatási arányok valószínűleg még alacsonyabbak. Mindennek eredményeként sokan anyagi nehézségekkel küzdenek.

Az persze, hogy a menekültek vissza akarnak térni Ukrajnába, nem azt jelenti, hogy erre egyhamar lehetőségük is lesz. Ehhez két dologra lenne szükség. Az egyik a harcok alakulásától függő biztonságérzet, a másik egy rugalmas gazdaság.  Ami utóbbit illeti, a háború ellenére Ukrajna a külső finanszírozás segítségével eddig kiváló munkát végzett gazdasága megerősítésében, stabilizálta a GDP-t, és az inflációt 25 százalékról a kitűzött öt százalékos célértékre csökkentette.

Az ukrán gazdaság, illetve a hosszabb távú helyreállítás azonban nagymértékben függ az országban rendelkezésre álló humán tőkétől. A menekültek visszatérésre való ösztönzése tehát az ukrán kormányzati tervezés kulcsfontosságú eleme kell hogy legyen, a munkaerőpiaci politika erősítésével.

 

Nyitókép: A dél-ukrajnai Maryna Troscsenko (C) lányával, Katya Troscsenkóval (L) és anyjával, Iryna Szimonovával abban az épületben, ahol jelenleg élnek Bécsben, Ausztriában 2024. február 8-án. (Alex HALADA/AFP)

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. február 23. 08:23
Újabb ostobán közhelyes megállapítások,erős poltikai felhangokkal. Propagandacikk.
survivor
2024. február 23. 01:45
Kibaszottul hálat adhatunk a Patásnak....nem mi vagyunk Uki helyében...
survivor
2024. február 23. 01:41 Szerkesztve
Az egesz EU őket tartja el. Szegeny Alinak aliG jut valami. A pöcs németek vennek őket feleségül. ( Nem az Alit, a Natasát...) VÉRFRISSÍTÉS...
survivor
2024. február 23. 01:38
Airbnb fotó ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!