Ez még csak a kezdet? Mega Marshall-segélyt kap Ukrajna a Nyugattól

2024. február 14. 16:14

Az Ukrajnának eddig és ezután adott nyugati segítség mellett eltörpül az 1945 utáni nyugat-európai talpra állást segítő Marshall-segély.

2024. február 14. 16:14
null

A Politico arról ír: az EBRD fejlesztési bank igazgatója, Odile Renaud-Basso szerint az Ukrajnának adott eddigi és ezutáni nyugati segélyekhez képest eltörpül az a világháború után az Egyesült Államok által Nyugat-Európának nyújtott Marshall-segély, amivel kontinensünk nyugati fele gyorsan talpra tudott állni a háborús pusztítás után.

Az EBRD szerint 

minden kritika ellenére hatalmas az a támogatási összeg, amit eddig a Nyugat adott Ukrajna számára.

Az EU 27 milliárd eurót, az Egyesült Államok 23 milliárd eurót adott a háború kezdetétől 2023 végéig Ukrajnának. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna a költségvetésének 50 százalékát külföldi segítségből finanszírozza.

Renaud-Basso szerint az EU által 2024-ben Ukrajnának adni kívánt finanszírozási összege 18 milliárd dollár lesz, ami Ukrajna idei várható nemzeti össztermékének (GDP-jének) 10 százaléka.  

A Politico szerint ugyanakkor 

mind Brüsszelben, mind Washingtonban kezdenek elfáradni a döntéshozók Ukrajna segélyezése kapcsán.

Miután Orbán Viktor nem vétózott, az EU vezetői hozzájárultak egy 50 milliárd eurós Ukrajna-segélyhez. Az Egyesült Államokban viszont a republikánusok ellenzik Joe Biden elnök és a demokraták Ukrajna további támogatásáról szóló, nagyívű terveit.

Renaud-Basso EBRD-bankigazgató viszont úgy látja, hogy az EU hét évre szóló 1 trillió eurós költségvetéséhez képest igen csekély az Unió újabb ukrajnai támogató csomagja. Elmondta: maga az EBRD megnövelte 4 milliárd euróval az alaptőkéjét, hogy így növelhesse Ukrajna támogatását más programjainak megkurtítása nélkül. Az EBRD eddig 3,8 milliárd eurót biztosított Ukrajnának a háború kezdete óta kölcsönök formájában, 

és ezeket a forrásokat növelni is fogja, ha egyszer véget ér a háború.

A londoni központú nemzetközi fejlesztési bank ugyanakkor az ukrajnai invázió kezdete után beszüntette Oroszországot és Belaruszt támogató finanszírozási programjait. Az EBRD-t eredetileg 1991-ben hozták létre a volt szovjet tagországok megsegítésére, és most már 72 országban van jelen.

 

Nyitókép: Pixabay

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. február 15. 15:08
Most gomboltak le rólunk 50 milliárdot... és "ez még csak a kezdet"...
Mich99
2024. február 15. 15:05
Beetetik az ukránokat, hisz azok már 15-20 éve várják a nyugati jólétet... Közben kilopják alóluk a földet és az ország vezetését...
Mich99
2024. február 15. 15:00
Persze most már nem csak az USA nyomja a pénzt, hanem főleg az EU... Mindez az USA Oroszország elleni háborújaként...
valerian-0
2024. február 14. 20:31
Ukrajna is eladta a lelkét a sátánnak. Drága lesz ez gyerekek. A németek már tudják, hogy a pokolba vezetö út jószándékkal van kikövezve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!