Folytatódnak a politikai harcok Lengyelországban – az őrség nem engedte be a parlamentbe a két meghurcolt képviselőt (VIDEÓ)

2024. február 07. 18:55

A szejm előtt dulakodás is kialakult.

2024. február 07. 18:55

Megakadályozta szerdán a parlamenti őrség és a rendőrség, hogy Mariusz Kaminski és Maciej Wasik, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői belépjenek a szejm épületébe, és részt vegyenek az alsóház aznap kezdődő ülésén.

A szejm elnöke, Szymon Holownia utasítására intézkedő egyenruhások útját állták Kaminskinek és Wasiknak, akik a PiS több más képviselője, köztük Jaroslaw Kaczynski pártelnök kíséretében érkeztek a szejmhez. 

Az épület előtt dulakodás alakult ki.

A TV Republika független hírtelevízió élő közvetítésében látható volt, amint Jaroslaw Kaczynski felolvassa a parlamenti őrségnek a legfelsőbb bíróság illetékes kamarájának döntését, melynek értelmében Kaminski és Wasik képviselői mandátuma érvényes.

Holownia december végén írta alá a Kaminski és Wasik képviselői mandátumától való megfosztásáról szóló határozatot, miután a bíróság kétévi szabadságvesztésre ítélte őket. A legfelsőbb bíróság illetékes kamarája január elején érvénytelennek minősítette a mandátumfosztást. Kaminskit és Wasikot január 9-én börtönbe szállították, Andrzej Duda elnök azonban január 23-án másodszor is államfői kegyelemben részesítette a két politikust, akiket aznap szabadon bocsátottak.

Ezt is ajánljuk a témában

Kaminski és Wasik bebörtönzésük óta először próbáltak részt venni a szejm ülésén szerdán. Előtte többször hangsúlyozták: 

mandátumuk gyakorlása nemcsak joguk, hanem kötelességük is.

Miután az egyenruhások nem engedték be őket a szejm épületébe, távoztak a helyszínről. Később a parlament közelében szabadtéri sajtóértekezleten vettek részt Jaroslaw Kaczynskivel együtt.

Alkotmányos kétségeket fogalmazott meg a lengyel elnök a szejm összetételét illetően

A PiS elnöke aláhúzta: az a tény, hogy Holownia figyelmen kívül hagyja a két képviselő mandátumát megerősítő legfelsőbb bírósági döntést, „egyik eleme a jelenlegi lengyelországi államcsínynek”, melynek során a demokratikus rendszer „egyszerűen diktatúrává válik”. Jogi lépéseket helyezett kilátásba Szymon Holowniával szemben.

Holownia saját sajtóértekezletén „politikai huliganizmusnak” nevezte a PiS képviselőinek magatartását. Elmondta: Kaminski és Wasik a volt képviselőknek járó vagy látogatói belépőjegyet igényelhetnek a szejm irodájában. Leszögezte: 

nem lát jogi lehetőséget arra, hogy képviselőként visszatérjenek a szejm tárgyalótermébe. 

Hozzátette: az országos választási bizottság (PKW) még nem jelölte ki Kaminski és Wasik utódát a szejmben.

Andrzej Duda a múlt héten alkotmányos kétségeket fogalmazott meg a Kaminski és Wasik nélkül tárgyaló szejm összetételét illetően. Ezért utólagos normakontrollra küldte az idei költségvetési törvényt, és jelezte: a jövőben is alkotmánybírósághoz fordul minden olyan törvény esetében, amelynek elfogadásakor a megválasztott parlamenti képviselők nem vehetnek részt a szavazáson.

Hołownia döntése „bűncselekmény a demokrácia ellen”

„A harc, amelyet Maciejjel vívunk, nem a mi magánügyünk” – idézte a Politico Kamiński szerdai nyilatkozatát, melyet azt követően adott az újságíróknak, hogy a biztonságiak megakadályozták, hogy ők és támogatóik belépjenek a lengyel parlamentbe.

Hozzátette, hogy Hołownia döntése, amellyel őt és Wąsiket kitiltotta, „bűncselekmény a demokrácia ellen”. A parlament alkotmányellenes számú képviselővel ülésezik – hangsúlyozta az ellenzéki képviselő.

„Nem fogtok örökké kormányozni. Minden egyes ilyen bűncselekményért bíróság elé fogtok állni, amelyet közvetlenül ellenünk, de valójában az országunk demokráciája ellen követtek el” – üzente Kamiński.

Az esetről felvétel is készült:

Újabb politikai csaták várhatók

A lap emlékeztetett, hogy a Kamiński és Wąsik körüli „harc” csak egy része az új kormánykoalíció és a PiS közötti „csatának”.

A Tusk-kormány következő célpontja valószínűleg az Alkotmánybíróság lesz, egy olyan testület, amely a kormány szerint már nem bíróság.

A következő hetekben a törvényhozás megszavazhatja öt bíró eltávolítását, akiket a kormány szerint Duda helytelenül nevezett ki; szó van arról is, hogy az alkotmány módosítására tesznek kísérletet a bíróság reformja érdekében – írta a Politico.

MTI/Politico

Nyitókép:  ANDRZEJ IWANCZUK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2024. február 07. 23:41
Amióta Tuskó átvette a hatalmat azóta a lengyel parlament kezdi felvenni a balkáni stílust...
Obsitos Technikus
2024. február 07. 21:27
Tuskuzelski tábornok hamarosan átveszi a hatalmat, és feloszlatja a parlamentet.
pollip
2024. február 07. 21:05
Brüsszel a jövő héten utal a lengyeleknek....
pollip
2024. február 07. 21:04
Elszabadult a pokol. Olyan ballibsi hatalom módján.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!