Így terjed a melegházasság bevezetése Európában

2024. február 16. 09:46

Görögország is legalizálta a melegházasságot, ezzel a dél-európai ország lett a huszonegyedik európai állam, amely törvényi szinten egyenlőséget tett a homoszexuális és a hagyományos házasság között.

2024. február 16. 09:46
Christopher Street Day Berlin 2023

Mint a Mandiner is megírta: csütörtökön Görögország legalizálta a melegházasságot, valamint engedélyezte az azonos nemű pároknak, hogy gyermekeket fogadhassanak örökbe. A dél-európai államban nagy volt a tiltakozás a döntés ellen, különösen az ortodox egyház részéről.

A BBC arról számolt be, hogy Athénban keresztények tüntettek a szavazás előtt: igéket és imákat olvastak fel. II. Jeromos athéni érsek a görögországi ortodox egyház vezetője azt mondta: a melegházasság elfogadása „megrontaná a haza társadalmi kohézióját.”

Görögország az első ortodox többségű ország, ahol legalizálták az azonos nemű személyek frigyét. 

A világon összesen 35 ország ismeri el a melegházasságot, ebből 21 Európában van.

Ezt is ajánljuk a témában

Szivárványszínű Európa

Európa évtizedek óta az LMBT-ügyek zászlóvivője, azonban eleinte nagy volt a társadalmi ellenállás a melegházassággal szemben, és csak a hivatalos együttélést legalizálták az országok. A The Guardian összeállítása szerint Dánia volt az első, amely 1989-ben jogilag elismerte az azonos nemű párok együttélését. 

A házasságuk elismerése a 21. században kezdett terjedni Európában: 2001-ben Hollandia lett az első ország, amely legalizálta a melegházasságot a kontinensen. Ezt követte Belgium 2003-ban, majd Spanyolország 2005-ben. 

Több országban a bíróságok is jelentős szerepet játszottak a folyamatban, 

vagy azért, mert megnyitották az utat a melegházasság engedélyezése előtt; vagy mert visszadobták a tervezetek megtámadását. Franciaországban és Ausztriában is a bíróság tette meg az első lépést a legalizáció felé.

Nyugat-Európában több országban jelentős ellenállásba ütközött a melegházasság elfogadása. Különösen nagy vitát váltott ki a kérdés a katolikus gyökerű Franciaországban, ahol 2013-ban több tízezren vonultak Párizs utcáira, hogy tiltakozzanak az azonos neműek házasságáról szóló törvény ellen, amely a melegek örökbefogadási jogát is legalizálta.

A 2010-es évek közepére Nyugat-Európában a hagyományosan vallásos országok is mind beálltak a sorba: a katolikus Írország 2015-ben népszavazáson legalizálta az azonos neműek házasságát: az ír választók 62 százaléka támogatta a törvényt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ellenállás

A felmérések szerint Európában mára a lakosság túlnyomó többsége támogatja a melegházasságot. A Pew Research által 2017-ben megkérdezett felnőttek többsége mind a 15 nyugat-európai országban támogatta az azonos neműek házasságát. Svédországban 88%, Dániában 86%, Hollandiában 86% volt akkor a- támogatottság. Ezzel szemben Magyarországon a lakosság 27 százaléka, Romániában pedig mindössze a lakosság 26 százaléka támogatta az azonos neműek egybekelésének engedélyezését. 

A közép- és kelet-európai országok jelentős része biztosítja a törvényes együttélés valamilyen formáját (Magyarország is), viszont nem ismerik el a melegházasságot. 

Az elmúlt években az LMBT-aktivisták Romániát és Lengyelországot is az európai bíróságokon keresztül próbálták rávenni a törvényeik megváltoztatásra. 2023 decemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy Lengyelország megsértette a magánélet tiszteletben tartásához való jogot azzal, hogy nem biztosította az azonos nemű párok jogi elismerését. Donald Tusk a választási kampány során azt mondta, hogy pártja be fogja vezetni az azonos neműek élettársi kapcsolatára vonatkozó rendelkezést, és ezt prioritásnak tekinti.

Az Európai Parlament 2021-ben elfogadott egy állásfoglalást, mely szerint az egyik tagállamban kötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot valamennyi tagállamban egységesen el kell ismerni. A képviselők azt állították, hogy a lengyelországi és magyarországi LMBT-közösségeket diszkrimináció sújtja és a parlament további uniós fellépést sürgetett. Várhatóan a következő években továbbra is nőni fog a nyomás azokkal az országokkal szemben, akik még nem ismerték el a melegházasságot. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Omer Messinger/Getty Images

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. február 16. 17:21
Aztán csak terjed a nemi betegség és kihal az emberiség? Nem ti fogtok kihalni!
ujujuj
2024. február 16. 11:58
Már eleve a terminológia is hamis. A házasság szentség. Amikor bevezették a polgári házasságot, azaz hogy az együttélést az állam regisztrálta, átvették a házasság szót arra is, ami lényegileg azért nem sokban különbözött. Egy lelkileg egészséges családi közeg megalapozását jelentette nő és férfi között, de akkor még senki nem gondolt arra, hogy egyszer majd a buzoidok is igényt tartanak a szóra. A kulturális kisajátításra rettenetesen érzékeny nyugati kultúrkört érdekes módon nem zavarja, hogy a kereszténység kultúrájának szavait kisajátítja és lealacsonyítja. De azért indiánnak ne öltözzön a gyereke farsangon, nehogy valakit érzékenyen érintsen.
voltospultos-2
2024. február 16. 11:48
Hulljon a férgese!
antal-2
2024. február 16. 11:12
Itt van a pedofíl zsidó: https://www.privatkopo.info/WebArticleShow.aspx?AGM=&AN=vasarhelyi&MN=Fooldal&LN=Hungarian
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!