„Mennyi idős a túl idős?” – megtagadta Joe Bident a német lap

2024. február 13. 08:42

A Zeit szerint a demokrata elit „már bánja”, hogy 2022-ben nem vették figyelembe, hogy Biden jelöltségének már az akkori felmérésekben sem volt többségi támogatottsága.

2024. február 13. 08:42
BIDEN, Joe

Hosszú elemzésben támadt neki Joe Biden amerikai elnöknek a német Die Zeit, feltéve a kérdést: „mennyi idős a túl idős?”

A lap leszögezi: a Demokrata Párt választói egyértelműen azt a jelzést küldték a pártnak, hogy „2020-ban Joe Biden kellett, 2024-ben nem ő kell”, hiszen jelöltségének már a 2022-es felmérésekben sem volt többségi támogatottsága a demokraták körében. Ám „a jelzést nem hallották meg”, Biden még egyszer le akarja győzni Trumpot, így ismét indul,

s ebben bűntársa a demokrata elit: „a Demokrata Párt vezetői megállapodtak abban, hogy a 81 évest senki ne hívja ki”.

A Zeit washingtoni tudósítója, Johanna Roth szerint „ezt a döntést a legtöbben valószínűleg már bánják”, mert Biden kampányának meghatározó témájává a szuverenitás hiánya és a bizonytalanság vált. Nemrég ugyanis nyilvánosságra került a rendkívüli ügyészi jelentés Biden szabálytalan dokumentumkezelési ügyében, mely jogilag ugyan felmenti, politikailag viszont inkább megsemmisíti: a jelentés szerint az elnök „jószándékú öregúr rossz memóriával”, aki fia halálának időpontjára sem volt képes visszaemlékezni vallomása során. Robert Hur különleges ügyész ennek alapján fogalmazta meg ajánlásait:

„Nehéz lenne meggyőzni az esküdteket arról, hogy ítéljék el őt – aki addigra már leköszönt elnök lenne messze nyolcvan felett – egy olyan bűncselekményért, amihez a szándékoltság szellemi képessége szükséges” – így Hur.

Nem vita, hogy Roth szerint az Egyesült Államok belpolitikájában ma az a domináns vita, hogy „mennyi idős a túl idős”, az amerikai médiumoknak pedig egyre-másra nyilatkozzák demokrata politikusok, hogy „a dolog még rosszabbul alakul, mint amitől féltünk”. Ugyanis egy friss felmérés szerint az amerikaiak 86 százaléka, a demokraták 73 százaléka úgy látja, hogy Biden túl idős ahhoz, hogy végigcsináljon még egy ciklust, míg Trumpot csak az amerikaiak 62 százaléka látja túl idősnek – de ami még fontosabb: a republikánus szavazók között is csak egy 35 százalékos kisebbség.

A Zeit természetesen hozzáteszi, hogy mindez „jobboldali lejáratókampány” eredménye, hiszen Trump és más republikánusok már akkor is demensnek nevezték Bident, „amikor az elnök szellemi és testi fittségéről még sokkal kevésbé folyt vita”.

Idézik Kamala Harris alelnököt is, aki szerint Biden emlékezőtehetségére megjegyzést tenni „felesleges” és „politikailag motivált” dolog.

A cikkből azonban kiderül: a demokraták ma már látják, hogy „nem szabadott volna ebben a kampányban egyedüli opciójukká tenniük” Bident, mert most sürgősen B tervre van szükségük. S mivel az előválasztási jelölési periódusok a legtöbb államban már lejártak, ez a terv nem lehet más, mint az, hogy Biden megnyeri az előválasztást, majd visszalép, és delegáltjait valaki más támogatására buzdítja.

Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

 

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 18. 18:46 Szerkesztve
Akár egyiptomi múmia is lehetne , csak még mozog.
auditorium
2024. február 13. 13:03
Kényes téma, hamar eltünt sok komment.
Gullwing
2024. február 13. 10:32
a demokrata elit „már bánja”, hogy 2022-ben nem vették figyelembe, hogy Biden jelöltségének már az akkori felmérésekben sem volt többségi támogatottsága Ezt tudtuk eddig is, ezért volt szükség a halottak szavazataira...
5m007h 0p3ra70r
2024. február 13. 09:26
>>> Skywalker_bp 2024. február 13. 09:05 MagyarPéter. 1,2 millió megtekintés neféljetek#<<< nemfélünk# nincsmitől# Apropó, mikor coming outol Péterke?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!