Óriási gazdatüntetés volt a lengyel fővárosban (VIDEÓ)

2024. február 27. 19:27

Slawomir Izdebski, az OPZZ szakszervezet agrártagozatának elnöke elmondta, hogy mi a gazdák három fő követelése.

2024. február 27. 19:27

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.

A tiltakozáson a szervezők szerint több tízezren, a varsói főpolgármesteri hivatal szerint mintegy tízezren vettek részt.

Az egész országból érkező földművesek mellett más szakmák is képviseltették magukat, köztük erdészek és sziléziai bányászok. A német és a bolgár agrárszervezetek képviselői is a helyszínre érkeztek.

Slawomir Izdebski, az OPZZ szakszervezet agrártagozatának elnöke a tiltakozást nyitó felszólalásában megerősítette:

a gazdák három fő követelménye a zöld megállapodás elutasítása, az ukrajnai gabonaimport leállítása és a prémes állatok tenyésztésének megőrzése.

„A kormány előbb-utóbb meg kell hogy egyezzen velünk” – hangsúlyozta Izdebski.

A lengyel zászlókat lobogtató tiltakozók a belvároson át, a központi pályaudvartól a parlament épületéig, majd a kormányhivatal székháza elé vonultak. A tiltakozók traktorok nélkül érkeztek, miután a fővárosi hivatal nem engedélyezte a mezőgazdasági járművek bevonulását Varsóba. A szervezők viszont jelezték: amennyiben követeléseik nem teljesülnek, március 6-án újabb, ezúttal traktoros varsói tüntetést szerveznek.

A rendőrség szerint a tüntetés során komoly incidens nem történt.

A gazdák a február 9-én indított, bejelentésük szerint március 10-ig tartó tiltakozás keretében lassítják a forgalmat a lengyelországi közutakon, és az ukrán határátkelőket is blokád alatt tartják. Kedden Varsó környékén több közúti csomópontot torlaszoltak el traktorokkal.

(MTI)

A tüntetésről készített felvételt itt tudja megtekinteni:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: OMAR MARQUES / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:28
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­s­ ­­l­­á­­­n­y­­­o­­k­ ­v­­á­r­n­a­k­­­ ­­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
southwind-2
2024. február 27. 23:42
nálunk azért nem tüntiznek, mert nincsenek gazdák, csányi, mészaros stb nem gazda, hanem oligarcha... a zsellérek nem masírozgatnak értük, hahaha
lendvaiildiko
2024. február 27. 22:28
Curcopy: Vicces hogy mindeközben a lengyelek "gazdapártja" tagja a kormánykoalíciónak. Sőt ennél még viccesebb, hogy a brüsszeli népbiztosok tanácsában az agrár népbiztos a PiS által delegált lengyel Janusz Wojciechowski. VÉGZETTSÉGE JOGÁSZ, azaz tombol a szakmaiság.
cutcopy
2024. február 27. 20:31
Vicces hogy mindeközben a lengyelek "gazdapártja" tagja a kormánykoalíciónak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!