A magyar-lengyel barátság „génjét” keresték Varsóban

2024. március 23. 18:00

Varsó belvárosában, emlékhelyek, szobrok és emléktáblák segítségével tárultak fel a résztvevők előtt az elmúlt évszázad legfontosabb lengyel-magyar epizódjai.

2024. március 23. 18:00

Nyitó- és belső kép: Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet

Az utóbbi években többször, többen megkérdőjelezték, kétségbe vonták a mintegy ezeréves múltra visszatekintő magyar-lengyel barátság tényét és jelentőségét. A Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet ugyanakkor bízik abban, hogy 

ez a kapcsolat, ahogy az elmúlt évszázadokban mindig, most is kiállja a próbát. 

Az Intézet ezért különleges programmal készült március 23-án, szombaton, a Magyar-Lengyel Barátság Napján: izgalmas városi játékot rendezett a lengyel fővárosban.

Kapcsolódó vélemény

Rosonczy-Kovács Mihály

Vendégszerző

Idézőjel

Az elmúlt év kihívása kiegyensúlyozottabbá teszi a magyar–lengyel kapcsolatot. A vitáktól függetlenül együtt kell működni azokban a kérdésekben, amelyekben egyetértünk.

A Barátság génjének nyomában

A mintegy 100 érdeklődő – akik között olyan is akadt, aki Krakkóból csak emiatt utazott fel a lengyel fővárosba – egy érdekes sétán vehetett részt, ahol áttekintették a két nemzet történelmét, és a „Barátság génjének” nyomába eredtek egy játék során. 

„Ez egyfajta időgép volt, amely lehetővé tette a résztvevők számára, hogy testközelből tapasztalják meg az elmúlt idők történelmét, tanúi legyenek a azoknak az eseményeknek, amelyek hatással voltak a két nép közötti barátság alakulására. 

Közös történelem, közös uralkodók, közös gyökerek.

 Mindezek persze a távoli múltból erednek, de ma is érdemes megemlékezni róluk és felfedezni nagy jelentőségüket” – fogalmaztak a szervezők.

A titokzatos gén utáni nyomozás közben kiderült, pontosan mi is a közös bennünk – mi okozza, hogy a két nemzet annyi évszázadon keresztül barátságot ápolt? „Talán az ételeink hasonlóak? Vagy talán abban hasonlítunk, hogy nyitottak vagyunk a rászorulók megsegítésére? Sok kérdés várt a jelenlévőkre, de az »expedíció« során kapott válaszok közelebb vittek mindenkit a barátság génjének felismeréséhez” – írták.

Ezt is ajánljuk a témában

Mintegy százan eredtek a „Barátság-gén” nyomába Varsóban. Fotó: Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet

Nagy Lajostól Karikó Katalinig

Csapatonként egy okostelefonra volt csak szükség. A játékosoknak az elrejtett QR-kódok helyszíneit kellett felkutatniuk egy interaktív térkép segítségével. A játék útvonalán, Varsó belvárosában, 

emlékhelyek, szobrok és emléktáblák segítségével tárultak fel előttük az elmúlt évszázad legfontosabb lengyel-magyar epizódjai. 

A különböző állomásokon pedig izgalmas feladatokkal várták őket a játék animátorai. 

A Lengyelországgal és Magyarországgal, valamint a két nemzet együttműködésével kapcsolatos, fejtörők, rejtvények – Nagy Lajostól Karikó Katalinig, a Balatontól a Rubik-kockáig, az Ikarus-buszoktól a nyelvtörőkig – egyaránt előkerültek, ezek megoldásáért pontok jártak. A legtöbb pontot összegyűjtő csapatok értékes díjakban részesültek, de senki sem távozott üres kézzel. A fáradt résztvevők mindegyikét magyar finomságok várták a Felczak Intézet épületében – derült ki a kommünikéből.

A lengyel-magyar barátság napjának  története 2006. március 24-ig nyúlik vissza, amikor Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök Győrben aláírták a győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét.

A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a lengyel-magyar barátság napját. Azóta minden évben Lengyelország-szerte és Magyarország-szerte megemlékeznek a két nemzet kivételes történelmi barátságáról. 

Korábban minden évben egy központi helyszínen, államfői találkozókkal zajlott a rendezvény, a 2020-as pandémia és a háború óta a helyben rendezett eseményekre került át a hangsúly.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. március 24. 06:31
Közös sors, közös uralkodók ...nem elég a testvériséghez? (együtt nevelkedtünk felnőttekké érve)
citromosParizer
2024. március 23. 21:34
amikor nem rég Moraviecki le akart cserélni a V4-ben a románokra, az milyen napra esett? amikor a torkunknak ugrottak? és nagyon nem emlékszem, hogy leugatták volna azt a pár vezetőt, hogy ne dobjanak sutba ezer éves jó viszonyt. ez a viszony nagyon megkopott, ma már nem érték-, hanem némi érdek alapú....
SzaboGeza
2024. március 23. 20:21
Mi szeretünk benneteket!!!
Akitlosz
2024. március 23. 19:53
Ezt kívülről jobban látni. Ez a szerb elmagyarázza tudományosan a lengyel-magyar barátságot. https://www.youtube.com/watch?v=tQ1twobdTPw
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!