Bíróság előtt a volt Stasi-tiszt, kemény büntetés várhat rá

2024. március 14. 22:37

1974-ben lőtt agyon egy Nyugat-Berlinbe szökni próbáló lengyel fiatalt az NDK titkosrendőrségének tisztje, ötven évvel később érheti utol megérdemelt sorsa.

2024. március 14. 22:37
Citizens from West Berlin gather at newly erected Berlin Wall
Maráczi Tamás

Nyitókép: Pillanatkép a frissen felhúzott berlini falról 1961. augusztus 27-én  /  forrás: KONRAD GIEHR / dpa Picture-Alliance via AFP

***

Az eset 1974. március 9-én történt: a lengyel állampolgárságú Czeslaw Kukuczka aznap Lengyelország berlini nagykövetségénél egy hamis pokolgéppel az épület felrobbantásával fenyegetőzött, ha nem engedik át a kelet-német határon Nyugat-Berlinbe. A lengyel diplomaták ekkor értesítették a kelet-német titkosrendőrséget, a Stasit, amelynek a helyszínre kiszálló tisztjei 

elhitették a férfival, hogy ha eláll tervétől, akkor átkísérik a szigorúan lezárt határon 

- emlékeztet írásában a Deutsche Welle.

Kukuczkát a kelet-berlini Friedrichstrasse pályaudvaron lévő határátkelőhöz vitték, ahol hagyták elindulni, de ekkor ismeretlenek hátulról tüzet nyitottak rá, és a férfi a helyszínen életét vesztette. Történészek későbbi kutatásai szerint 

a Stasi tisztjei felsőbb utasítást kaptak arra, hogy tegyék „ártalmatlanná" a szökevényt.

Az ügyben fél évszázaddal később indítottak büntetőeljárást, miután 2021-ben Lengyelországban körözést adtak ki a Stasi volt tisztje ellen, majd 2023 októberében vádat emeltek ellene. Az eljárás első meghallgatása csütörtökön zajlott Németországban.

A jelenleg 80 éves elkövető ellen emberölés helyett gyilkosság gyanújával emeltek vádat, mert előző esetben a német jog szerint a bűncselekmény már elévült volna.  A vádlott elítélése esetén életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

Az NDK  titkosrendőrsége hírhedt volt kérlelhetetlen keménységéről - a Keletet és Nyugatot elválasztó berlini falon sokan próbáltak átszökni Nyugat-Berlinbe, 1961 és 1989 között 140 ember életét oltották ki a fegyveres határőrök.

--

 

 

 

 

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:00
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­s­­ ­l­­á­­n­y­o­­­k­­­ ­v­á­r­­n­­­a­­k­­­ ­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Dunhill67
2024. március 15. 11:00
tehát a polák,kvázi terrorcselekményt akart elkövetni (még ha kamu volt a pokolgép,akkor is),majd beült a hintába,hogy mindezért semmi baja nem lesz és "hazaengedik"....és ezért vesznek elő 50(!) év után egy stasi tisztet,aki hátbalőtt (vagy parancsot adott rá) egy kvázi terroristát?....pfff..nonszensz
Patika
2024. március 15. 10:56
Tudom nem fog tetszeni az a tény miszerint tűzparancs volt érvényben a falmászókra... Mindenki ennek tudatában eldönthette, hogy másik vagy egyik.
nempolitizalok-0
2024. március 15. 09:19 Szerkesztve
Aki pedig kiadta erre az utasítást, annak gyerekei kőgazdagok és eldöntik, kik üljenek a német parlamentben. Zöldként, szociáldemokrataként, stb.. Mint itt pld. az Apró familia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!