Egy orvos visszautasította egy AfD-s politikus kezelését Németországban

2024. március 25. 19:43

Nem ez az első ilyen eset.

2024. március 25. 19:43

Nyitókép: Getty Images / RunPhoto

 

Baden-Württemberg tartományban egy orvos megtagadta az egyik betegének kezelését, mert az az Alternatíva Németországért (AfD) párt helyi politikusa.

Az orvos döntését állítólag az váltotta ki, hogy a helyi újságban látott egy fotót a politikusról, Heiko Nüßnerről, aki pártja egyik rendezvényén vett részt. Ezután az orvos azt mondta neki, hogy

egyértelműen eltérő politikai nézeteik miatt keressen új rendelőt.

Nüßner, aki korábban 26 évig volt kereszténydemokrata (CDU) politikus, a Bild című lapnak elmondta, hogy „nagyon meglepte” ez a reakció, mivel soha nem beszélt az orvossal politikáról. Az AfD politikusa elmondta: „Csalódtam a CDU-ban a párt politikája miatt. Számomra az AfD az új CDU, és semmiképpen sem szélsőjobboldali”.

Nüßner három évvel ezelőtt szenvedett balesetet, ami miatt kerekesszékbe kényszerült. Amikor március elején receptet kért az orvostól, az orvos megtagadta annak kiadását. 

Az orvos a Bildnek úgy reagált, hogy a politikusról készült fotó csak a „hab volt a tortán”.

„A pácienst már előzetesen is nagyon kellemetlennek találtam a követelőző és rámenős természetével” – mondta. Hozzátette, a Nüßner által kért gyógyszer nem volt „létfontosságú”, de ha akut kezelésre szorulna, akkor ellátná. 

A Bildnek adott interjújában az orvos elmondta,

azért nem akarja továbbra is kezelni a politikust, mivel semmilyen antidemokratikus tendenciát nem akar támogatni. 

Az AfD-t több német tartományban is „szélsőséges” szervezetként tartja számon a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV).

2021-ben Andrea Zürcherrel az AfD egy másik politikusával történt hasonlón eset, amikor az ő háziorvosa, szintén egy helyi újságban megjelent fotó után közölte a politikussal, hogy keressen másik háziorvost, mivel „megromlott kettejük között a bizalom”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jan36
2024. április 09. 14:47
Én (…) esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Legfőbb törvénynek tekintem a betegek testi és lelki gyógyítását, a betegségek megelőzését. Az emberi életet minden megkülönböztetés nélkül tisztelem. Orvosi tevékenységem soha nem irányul emberi élet kioltására. A betegek emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartom, bizalmukkal nem élek vissza és titkaikat haláluk után is megőrzöm. Tanítóimnak megadom az illő tiszteletet, orvos társaimat megbecsülöm. A betegek érdekében ismereteimet, tudásomat folyamatosan gyarapítom. Minden erőmmel arra törekszem, hogy megőrizzem az orvosi hivatás tisztaságát és tekintélyét. Az … Egyetem hírnevét öregbítem és megbecsülését előmozdítom. Ha valakinek megvan a német egyetemek orvosi eskü-szövege, érdemes lesz összehasonlítani. Amennyire gyökerek, lehet, hogy már az eskübe is bevették at AfD párt betegek kezelésének tilalmát.
Ne szájalj
2024. március 26. 20:10
Nem kiveteles eset. Velem is megtortent Munchenben 2015-ben, a migracios krizis kozepen, hogy a fuleszeten az orvos, amikor meglatta, hogy magyar vagyok, azt mondta, hogy mi lenne, ha o nem kezelne engem, mert Orban nem engedi be a migransokat. Rogtom mondtam neki, hogy ismetelje meg a kerdest, es ha jol hallottam azt amit mondott, akkor irja le. No, volt is torok koszorules, meg meghatralas, de irasba nem lett foglalva.
nempolitizalok-0
2024. március 26. 13:28 Szerkesztve
Libsi mennyország. Mégis milyen már, hogy politikai ellenfeleink orvosi ellátásban részesülnek. Szerintem ezen a legtöbb német már meg sem lepődött. Persze ha ezt egy orvos a libsivel csinálta volna. Amúgy a a diktatúra lényege épp a társadalom olyan szintű agymosása, amikor már öntevékennyé válik a diktatúra kiszolgálásában. Ekkor tud működni. A németeknél már létezik hivatal a feljelentésekre, a németek ezért megszokták, hogy feljelenthetik őket és azt is, hogy feljelenthetnek másokat. Már azon sem lepődnek meg, amikor az iskolaigazgató feljelenti a diákot, mert annak hazaszerettében veszélyt lát. Mi ezt távolról nem nagyon fogjuk fel, hiába jön a bolsi azzal, hogy a magyar feljelentő nép, valójában egyáltalán nem az, de aki ismeri a német mentalitást az azt is tudja, hogy ez ott nagyon is kemény, a német nagyon komolyan veszi magát. Ezért tudták a legkeményebb náci és komcsi diktatúrát megvalósítani, a libsi is jól megy nekik.
kukasmacska
2024. március 26. 13:20
Vajon mi lenne a reakció, ha egy orvos elküldene egy Linke, Zöld vagy esetleg egy szabaddemokrata politikust azzal, hogy "egyértelműen eltérnek a politikai nézeteik".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!