Elsüllyedt a migránsokat szállító csónak, egy hétéves kislány fulladt vízbe a La Manche csatorna francia partjainál

2024. március 03. 18:19

Angliába igyekeztek volna eljutni.

2024. március 03. 18:19
null

Megfulladt egy hétéves kislány vasárnap az Északi-tengerbe torkolló egyik csatornában Watten településnél egy hajóbalesetben – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

2 hónap, 3 baleset a 2024-es évben

A fedélzetén 16 illegális bevándorlóval felborult csónakot „nem arra tervezték, hogy ennyi embert” szállítson – olvasható a prefektúra közleményében.

A hajó néhány kilométerre a partoktól borult fel, „nem sokkal azután, hogy az emberek beszálltak”. Valamennyi utas a vízbe esett – erősítette meg a prefektúra az AFP hírügynökségnek. Egy járókelő riasztotta a csendőröket és a tűzoltókat, akik azonnal a helyszínre siettek. 

A megfulladt kislány szüleit, akik három másik gyermekükkel együtt a hajóban voltak, a dunkerque-i kórházba szállították.

A „valószínűleg lopott” csónak fedélzetén a prefektúra szerint egy házaspár, két férfi és hat kisgyermek is tartózkodott, akik nincsenek életveszélyben. Összesen tíz embert szállítottak kórházba, míg öt másik embert – két férfit és három gyermeket – a wattani városháza által rendelkezésre bocsátott terembe vitték.

Ez volt a harmadik halálos baleset az év eleje óta a La Manche-csatorna francia oldalán,

 ahonnan az illegális bevándorlók Angliába próbálnak átkelni. Szerdán egy 22 éves török férfi egyelőre tisztázatlan okból esett vízbe egy hajóról az észak-franciaországi Calais partjainál, két migráns pedig eltűnt.

Az ügyben szombaton vádat emeltek egy eritreai állampolgár ellen, és előzetes letartóztatásba helyezték – közölte a Boulogne-sur-Mer-i ügyészség. Az 1996-ban született férfit „gondatlanságból elkövetett emberöléssel” és „illegális tartózkodás segítésével” gyanúsították meg, súlyosbító körülményként a szervezett bűnözés és közvetlen életveszélynek való kitettség is szerepel a vádak között – jelezte a vádhatóság. A tragédia után három eritreai állampolgárt vettek őrizetbe, de kettőt büntetőeljárás nélkül szabadon engedtek – erősítette meg az ügyészség.

Kisvárosnyi ember érkezett csónakon Angliába tavaly

Január 13-ról 14-re virradó éjszaka öt migráns, köztük egy 14 éves szíriai tinédzser halt meg az észak-franciaországi Wimereux-ben, amikor megpróbált elérni a 9 fokos vízben egy, már a tengeren lévő hajót, hogy azzal átkeljen az angol oldalra. A francia hatóságok összesítése szerint tavaly 12 migráns vesztette életét, amikor megpróbált átkelni a La Manche-csatornán.

A brit hatóságok adatai szerint 2023-ban 29 437 ember érkezett az Egyesült Királyságba a La Manche-csatornán csónakokon átkelve, a 2022-es 45 ezres rekordot követően. 

Az átkelők 20 százaléka afgán állampolgár, őket követik a legnagyobb számban az irániak és a törökök, az eritreaiakat és az irakiakat megelőzve.

Az észak-franciaországi partszakasz több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók kiindulópontja. Az illegálisan érkező migránsok elsősorban gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche-csatornán 2018 óta, amikor a calais-i kikötő és a csatorna alatti alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a brit határon.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust február 22-én azt közölte, hogy előző nap a belga, a francia és a német bűnüldöző szervek 19 ember előállítása mellett felszámolták a La Manche-csatornán működő, embercsempészettel foglalkozó eddig ismert legjelentősebb bűnözői csoportot.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Gareth Fuller

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­ö­­g­­ö­s­­ ­­­l­­­á­­­n­­­y­­­o­k­ ­­v­­á­­r­n­a­­k­­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­𝗡
tikkadt-szocske
2024. március 03. 20:08
Ricsi Sumák mindenkit vár Nagy - Britanniába. Semmi értelme útközben megfulladni. Újabb rejtvény: hány biztonságos országon vágtattak keresztül az "otthoni háború " elől menekülő kivándorlók?
I feel the earth move under my feet
2024. március 03. 19:28
Minek ment oda???
rockercicc
2024. március 03. 19:24
Feka retkek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!