Figyelmeztette a németeket a lengyel külügyminiszter, hogy az oroszok Berlinre is lőhetnek

2024. március 20. 13:25

Radoslaw Sikorsk a német sajtóban ment neki Scholzéknak.

2024. március 20. 13:25
Radoslaw Sikorski, Foreign Minister of Poland

Nyitókép: Radoslaw Sikorski, Lengyelország külügyminisztere interjút ad a Német Sajtóügynökség újságíróinak 2024. március 19-én Varsóban. (Kay Nietfeld/dpa Picture-Alliance via AFP)

Lengyelország külügyminisztere azzal vádolja Németországot, hogy az habozik az ukrán fegyverszállítások terén, pedig a Taurus rakéták 500 kilométeres hatótávolsága „nagyban növelhetné Ukrajna védekezési képességét” – idézte a német sajtónak nemrégiben nyilatkozó Radoslaw Sikorskit a Süddeutsche Zeitung.

A politikus ugyanakkor elismerte, hogy Németország a legnagyobb európai fegyverszállító Ukrajna felé, és hozzátette, Németország fegyverszállítással kapcsolatos óvatosságának történelmi okait megérti, de „szeretnénk, ha a megbeszélések gyorsabban haladnának, hiszen az időnél most nincs fontosabb Kijev számára”.

Mindezt arra reagálva fogalmazta meg, hogy a német szövetségi parlament március 14-én elutasította a rakétarendszerrel kapcsolatos javaslatot. Scholz kancellár pedig régóta ellene van a Taurusok Ukrajnába szállításának, attól félvén, hogy ezzel Németország a háború résztvevőjévé válhat. Nagy-Britannia és Franciaország viszont már nem ennyire óvatos; cirkálórakétákat küldenek Ukrajnának.

A lengyel külügyminiszter interjújában arról is beszélt, hogy Putyinban nem lehet megbízni, ezért Németországnak és Európának mihamarabb katonai erővel kell szembeszállnia vele a béketárgyalások helyett: „A gyengeség agressziót vált ki, az erő pedig elriaszt.

Azt is mondta, hogy bár a németek úgy gondolhatják, még van idő,

„de a kalinyingrádi Iszkander rakéták hatótávolsága Berlinig ér”.

Múlt pénteken a berlini háromoldalú csúcstalálkozón Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök egységesen kiállt Kijev támogatása mellett. Egy dologban azonban más a véleményük: Macron minden lehetőséget, így a szárazföldi csapatok küldését is nyitva hagyna, Scholz viszont teljességgel kizárja, hogy német katonák menjenek Ukrajnába.

Sikorski azt mondta, megérti Macron stratégiai-taktikai logikáját, hiszen Putyin volt az, akik először annektálta a Krímet, majd háborút indított Donbászban, aztán megszállta Ukrajnát. Most rajta a sor, „hadd aggódjon Putyin, mi mit fogunk tenni”. Szerinte a katonai csapatok küldésének joga amúgy is az egyes államoké, így Franciaország is azt tesz, amit akar.

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2024. április 25. 02:58
“ hadd aggódjon Putyin, mi mit fogunk tenni”. Szerinte a katonai csapatok küldésének joga amúgy is az egyes államoké, így Franciaország is azt tesz, amit akar.” Putyin sztem nem aggódik. Amúgy ha mindenki azt tesz, amit akar, nem értem, hogy mi a problèma az oroszokkal?
Nehidd El
2024. április 14. 07:50
Dödölj meg a kurváddal együtt, te rohadt tömeggyilkos!
elfújta az ellenszél
2024. március 22. 18:37
És azt sikerült már tisztázniuk, ki támadta a gleiwitz/gliwicei rádióállomást?
akkor ki
2024. március 20. 20:12
Még ennyi fosjankót! De, majd Putyin elkezdi lőni Berlint meg Varsót csak úgy. Elkezdi, ha hadseregeket küldtök banderákhoz! Viszont akkor már nem tudtok visszalőni, az olyan lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!