Megállíthatatlannak tűnik az AfD Németország keleti felében

2024. március 21. 19:34

Hiába a kormány és a média összehangolt támadásai több tartományban is tarol a jobboldali párt.

2024. március 21. 19:34

Nyitókép: Ying Tang/NurPhoto via Getty Images

 

Az Alternatíva Németországért (AfD) párt az elmúlt hónapokban folyamatos nyomás alatt állt a média és a kormány részéről, de úgy tűnik, hogy ez aligha rontotta a támogatottságát – írta a Remix News. Sőt, úgy tűnik, hogy Szászországban a párt pozíciója erősebb, mint valaha: a neves Insa közvélemény-kutató cég szerint a párt a szavazatok 34 százalékával az első helyen áll.

Figyelemre méltó, hogy Sahra Wagenknecht új pártja, a BSW 11 százalékot szerezne ugyanebben a tartományban. Korábban felmerült, hogy a BSW szavazatokat lopna az AfD-től, de a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok eddig többnyire cáfolták ezeket az állításokat.

Az Insa egy másik, nemrég közzétett felmérése szerint az AfD a keletnémet Türingiában is rendkívül jól szerepel, a szavazatok 31 százalékával, ami pontosan ugyanannyi, mint amennyit a legutóbbi, 2024. januári felmérésben mértek.

A Zöldek (5 százalék), az SPD (6 százalék) és az FDP (2 százalék) közvélemény-kutatási adatai ismét horrorisztikusak, amint azt az alábbi felmérés is mutatja. A BSW Türinigában is meglepően jól áll 13 százalékos támogatottságával. 

Meg kell jegyezni azt is, hogy az AfD-t Szászországban és Türingiában is „határozottan szélsőjobboldali” kategóriába sorolta az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV). E minősítés úgy tűnik, hogy a jelek szerint nem sokat ártott a párt megítélésének a választók körében, sőt talán még segített is nekik, mivel

sok német rendkívül elégedetlen és bizalmatlan a kormánnyal szemben.

Az Insa egy országos felmérést is közzétett, amely szerint az AfD 19,5 százalékon áll, miután a párt az előző felmérésben 18,5 százalékra esett vissza. Úgy tűnik, hogy az AfD kiheverte az összehangolt média- és kormányzati támadást, amelynek során számos országos tüntetést szerveztek a párt ellen.

Németország keleti tartományaiban közül Szászországban, Türingiában és Brandenburgban idén ősszel tartanak választásokat. A Remix News szerint az AfD ellenálló képessége miatt egyre hangosabbak lehetnek azok a követelések, amelyek szerint az AfD-t be kell tiltani a „demokrácia védelme” érdekében.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolt196969
2024. március 22. 14:00
A kis bajszos meg van már???????? A világ urai akartatok lenni Német kis........
kukasmacska
2024. március 22. 09:47
Ilyenek ezek a hülye választók, a szavazás előtt nem az Alkotmányvédelmi Hivatal véleményét olvasgatják, hanem úgy szavaznak, ahogy kedvük tartja.
Upuaut
2024. március 22. 07:43
Be fogják tiltani.
balbako_
2024. március 22. 07:41
Kevés a volt NSZK területe adja a szavazók többségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!