Rossz hírt kapott Románia: az osztrák kancellár elmondta, miért nem bővíthető a schengeni rendszer

2024. március 07. 18:30

„A találkozón nagyon nyíltan beszéltem a schengeni térség gyors bővítésével kapcsolatos osztrák kifogásokról” – szögezte le Karl Nehammer.

2024. március 07. 18:30

Nyitókép: MARTIN JUEN / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP

***

A schengeni rendszer nem működik, tehát nem bővíthető – írta közösségi oldalán Karl Nehammer kancellár, miután csütörtökön kétoldalú megbeszélést folytatott Klaus Iohannis román államfővel Bukarestben.

Az Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusán részt vevő Nehammer a kétoldalú megbeszélés után az X (korábban Twitter) közösségi hálón közzétett bejegyzésében azt írta: Romániai fontos partner, az osztrák befektetők sok ezer munkahelyet teremtettek Romániában, és sok román állampolgár dolgozik ápolóként Ausztriában, segíti a gondozásra szorulókat.

„A találkozón ugyanakkor nagyon nyíltan beszéltem a schengeni térség gyors bővítésével kapcsolatos osztrák kifogásokról is.

Ausztria álláspontja változatlan: a schengeni rendszer jelenleg nem működik, tehát nem lehet bővíteni”

– szögezte le a kancellár.

A román elnökkel folytatott megbeszélés után Nehammer az EPP-kongresszuson mondott beszédében is arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek félelmeit, egyebek mellett az illegális migrációval kapcsolatos aggodalmait komolyan kell venni,

meg kell érteni, miért fordulnak a szélsőséges pártok felé.

Komolyan kell venni Finnország aggodalmait, amikor azt állítja, hogy az Oroszország felől érkező illegális migráció a biztonságát fenyegeti, és minden más külső határt is meg kell erősíteni – hangoztatta az osztrák kancellár. Hozzátette: az EU-nak növelnie kell a határok védelmére szánt erőforrásokat, azokat a menedékkérőket pedig, akik nem jogosultak a védelemre, el kell távolítani az Unió területéről.

Klaus Iohannis román elnök szintén az X közösségi hálón számolt be az osztrák kancellárral történt egyeztetésről. Úgy fogalmazott: megállapodtak arról, hogy „továbbviszik Románia teljes jogú schengeni csatlakozásának folyamatát” ezen végső célkitűzés eléréséig.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BCMVML
2024. március 08. 12:07
Mi ez a vétó? Hol marad azunijó egysége? Azonnal megvonni a szavazati jogát, minden uniós pénzt leállítani Ausztriának (persze ez utóbbi azért nekik annyira nem fáj)!
pipa89
2024. március 08. 09:44
Na, bocskorosok, lehet kepeszteni. Mehettek panaszkodni a jenkiknek, hogy küldjék rá Nehammerre a CIA-át, ahogy Kurzra is tették. Áááá, kutyából nem lesz szalonna!
balbako_
2024. március 08. 08:20
A felséges nyugat elfogadja a seggnyalást, de a jutalma semmi.
Mich99
2024. március 08. 06:32
Két mellébeszélő seggfej beszélget egymással...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!