Vészjósló kijelentés a volt lengyel vezérkari főnöktől: Ideje felkészülni az orosz támadásra, Ukrajna ugyanis elveszíti ezt a háborút

2024. március 21. 07:22

Andrzejczak szerint alig két-három éve van Európának arra, hogy felkészüljön az orosz fenyegetésre.

2024. március 21. 07:22
Polish Armed Forces Day Celebrated In Katowice

Nyitókép: NurPhoto / Getty images

Rajmund Andrzejczak tábornok, a lengyel haderő volt vezérkari főnöke egy meglehetősen borúlátó interjút adott az egyik lengyel televíziónak az orosz-ukrán háború várható kimenetelével kapcsolatban. Andrzejczak beszélt a várható ukrán vereségről, az ahhoz kapcsolódó milliós veszteségekről, valamint a közelgő NATO-Oroszország háborúról is – írta meg a Portfolio.

Távozó vezérkari főnök kijelentette, hogy 

Európának fel kell készülnie egy esetleges orosz támadásra, mivel Ukrajna tényszerű veresége egyértelműen a közelgő háborút jelzi Oroszországgal. 

Andrzejczak szerint alig két-három éve van Európának arra, hogy felkészüljön az orosz fenyegetésre. Kritikát fogalmazott meg az uniós lőszerprogram lassúsága és elégtelensége miatt. Emellett új hadiipari üzemek létesítését is sürgeti a lőszerellátás javítása érdekében. Javasolta, hogy a gyártást diverzifikálják, és helyezzék át részben Sziléziába és Alsó-Sziléziába, valamint hozzanak létre amerikai üzemeket Lengyelországban is.

Lengyelország a nukleáris fegyverkezésbe is beszállna

Andrzejczak hangsúlyozta, hogy ezáltal nemcsak Lengyelország, hanem a Balti államok és az európai egységek is megfelelő mennyiségű lőszert tudnának előállítani. Arra a kérdésre, hogy Lengyelországnak csatlakoznia kellene-e a nukleáris fegyverrel rendelkező államokhoz, egyértelműen igen válaszolt, indoklása szerint ez elrettenthetné az oroszokat a lengyel terület megtámadásától. Az interjú során Andrzejczak kiemelte az ukrán mozgósítás problémáit, a felszerelés hiányosságait, valamint a már elszenvedett veszteségek jelentőségét.

Az interjúban a veszteségek kapcsán még az orosz védelmi minisztérium becsléseit is meghaladó adatokról számolt be:

Több mint 10 millió ember hiányzik. Becslésem szerint a veszteségeket nem százezrekben, hanem milliókban kell számolni. Az országnak nincsenek erőforrásai, nincs, aki harcoljon

– mondta a volt vezérkari főnök Ukrajnáról, majd határozottan hozzátette, hogy „ezt a háborút az ukránok elveszítik”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2024. március 25. 10:55
MOST ideje készülni, mert MOST jöttem rá, hogy elveszíti – vagyis: végig hülye módjára viselkedtem, s egész idő alatt még fizettek is nekem érte.
robogo72
2024. március 21. 16:09
És ez vajon miért lenne jó a ruszkiknak? Nem kényelmesebb és jobb a végtelen mennyiségű ásványi és egyéb természeti kincseiket és energiát eladni pl. nyugatra, és hátradőlni a fotelben? De. Kurvára nincsenek rászorulva semmiféle hódításra.
KBA98
2024. március 21. 15:47
Hülye lengyelek saját magatok mattoltátok!
Nasi12
2024. március 21. 11:33
Ha nem piszkáltátok volna a medvét most mézeskalácsokat gyárthatnátok. Mennyivel jobb lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!