A német lap szerint most már aztán tényleg elegük van az orbánizmusból a külföldi befektetőknek

2024. április 10. 09:12

A Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítójának nagyon fáj a magyar gazdaságpolitika.

2024. április 10. 09:12

Nyitókép: Getty Images / Maremagnum

Régi, jól ismert témát melegített fel Michaela Seiser, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ausztriai és magyarországi gazdasági tudósítója Bécsből. Seiser legutóbbi cikkében arról ír, hogy a külföldi vállalatok az Orbán-kormány gazdaságpolitikája miatt fogják elhagyni a magyar piacot. 

A FAZ tudósítója szerint nemcsak az emberek vannak felháborodva azon, ahogy az Orbán-kormány „visszaél a hatalmával”, hanem az már a külföldi befektetőket is zavarja, külön kiemeli a különadókat. „A befektetők, például a nemzetközi kiskereskedelmi láncok is fel vannak háborodva. Panaszkodnak a különadókra, amelyek megnehezítik az üzleti tevékenységüket”– írta.

Ezt is ajánljuk a témában

Bécsi tudósítóként természetesen a Spar és a kormány közötti vitát helyezi a középpontba. Felidézi, hogy a salzburgi székhelyű Spar vezérigazgatója, Hans Reisch azt szeretné, ha uniós kötelezettségszegési eljárást indítanának Magyarország ellen, mivel úgy véli, a kormány intézkedései miatt működik a vállalat veszteségesen.

Annak ellenére, hogy Seiser meglehetősen sanyarúnak írja le a külföldi befektetők sorsát Magyarországon, a Reischtől idézett interjúban a vezérigazgató arról beszélt, hogy nem tervezik a kivonulást, mivel Reisch szerint a kiskereskedelemben most „erős másodikak”, és „lehetőségük” van arra, hogy elsők legyenek. Hozzátette, hogy „nagyon kényelmes jövedelmi helyzetüket kioltják az exogén tényezők” – tehát a különadók. Reisch szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium „hamis és rosszindulatú állításokkal vádolja a kiskereskedelmi csoportot”.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel szemben a minisztérium csak arra figyelmeztetett, hogy

csak azok a cégek maradhatnak meg a magyar piacon, amelyek a jogkövető magatartás mellett a hazai fogyasztók érdekeit is figyelembe veszik,

azaz jó minőségű termékeket kínálnak jó áron a magyar családoknak.

Seiser szerint ugyanakkor nemcsak a kiskereskedelmi ágazat „szenved” Magyarországon: a bécsi tudósítót az is zavarja, hogy a banki, a média- és az energiaszektorban a magyar nemzeti tőke jelentősége nőtt.

A tudósító szerint most a magyar kormány a kiskereskedelmi szektorból is „kiszorítaná” a külföldi tőkét. 

Seiser persze megtalálta a tökéletes interjúalanyokat is az ügyben. Az egyik nyilatkozó a Transparency International (TI) ügyvezető igazgatója, Martin József Péter. A TI vezetője elmondta a kötelező lózungokat, mint például:

Magyarország a legkorruptabb ország az Európai Unióban, miközben gazdasági teljesítménye nagyon mérsékelt”.

Ezt is ajánljuk a témában

Richter Sándor, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének (WIIW) közgazdásza szerint is a rossz gazdasági teljesítmény miatt „elégedetlenek a magyarok”. Richter szerint komoly dilemma előtt áll magyar kormány, hogy a növekedésre vagy a költségvetési fegyelemre helyezi-e a hangsúlyt. A közgazdász beszélt az uniós forrásokról is, amelyek szerinte lökést adhatnának a magyar gazdaságnak, azonban szerinte nem segít ebben, hogy

a magyar kormány „zsarolásra és a közös döntések akadályozására” használja a tárgyalási stratégiáját.

Zsiday Viktor befektetési blogger szerint pedig a költségvetés helyzete olyan rossz, mint a Gyurcsány-korszak alatt 2006-ban.

Ezt is ajánljuk a témában

Előásták a multik a csatabárdot?

Többfrontos támadást indított Magyarország ellen a Spar: egyrészt panaszt tett az Európai Bizottságnál az ágazati különadó miatt, másrészt azzal vádolja a kormányt, hogy részesedést akar szerezni a boltláncból. A jelek szerint lesújtó eredményeit próbálja leplezni a vállalat.

***

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2024. április 10. 13:58
A külföldi befektetőknek leginkább az EU-ból van elegük. Az egyetlen Európai ország amely kapitalista maradt az EU-ban, az távozott a BREXIT-tel - még időben. Ami meg maradt az szocialista-kommunista-liberális -nacionalista zavarodottság (katyvasz) - beleértve az Orbán kormányt is. Ebből esély sincs kimászni.
nempolitizalok-0
2024. április 10. 13:55
Tommaso 2024. április 10. 12:37 amit az ORBÁN-rezsim például a SPAR-ral művel, nem csoda hogy elegük van az orbánizmusból a külföldi befektetőknek. Segítek kishülyém: Magyarországnak a TERMELŐ jellegű befektető az érdeke. A szolgáltató csak akkor, ha a belföldi szolgáltatót ki tudja egészíteni, alapvetően nem zavarja annak piacát. Ezért nem engedik az osztrákok, horvátok leuralni külföldi multikkal a piacaikat. Na most a Spar NEM ILYEN, hiszen uralja a piac legnagyobb részét. Márpedig a belkereskedelem tudod kishülyém STRATÉGIAI ágazat, ahogy a logisztika is. Amit szerencsére közúton uralunk, de a MÁV Cargó, amit gazdáid bagóért eladtak, nagyon hiányzik.
nempolitizalok-0
2024. április 10. 13:49
Ehhez képest, itt fektetnek be arányaiban a legtöbbet egész európában. Addig örüljön a ballibsi, amíg nem azok a befektetők jönnek akiknek most Orbánék fájnak, mert gyorsan eljöhet megint a csőd és ő is gyorsan legatyásodhat.
balbako_
2024. április 10. 13:45
A magyar hiperinflációt és ezek a "befektetők" okozták. Vissza csak a töredékét adták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!