Frank Füredi: Úgy éreztük, mintha egy orwelli rémálomban lennénk

2024. április 17. 16:10

A cancel culture elérte Brüsszelt is.

2024. április 17. 16:10

Fotó: SIMON WOHLFAHRT / AFP

„Az évek során megtanultam, hogy amikor valaki azt mondja: »Hiszek a szólásszabadságban, de ... «, akkor az számít, hogy mit következik a »de« után”írta Frank Füredi az MCC brüsszeli központjának vezetője a Politico hasábjain. 

Füredi felidézte, „amikor tehát a brüsszeli Concert Noble helyszínének igazgatójával tárgyaltam arról, hogy a Nemzeti Konzervativizmus (NatCon) konferencia megtartható-e ott, tudtam, hogy rossz hírek következnek.” Az igazgató határozottan állította, hogy hisz a toleranciában és szereti a szólásszabadságot, aztán jött a „de”.

És tudtam, hogy a foglalásunkat törölni fogják – fogalmazott Füredi. Amikor megkérdezte, hogy miért, az igazgató azt válaszolta, hogy féltette a személyzetét, akiket megfélemlített a hír, hogy baloldali Antifa aktivisták meg fogják támadni a helyszínt.

Amikor pedig felvetette, hogy a rendőrség biztosan megvédi a helyszínt, közölte vele, hogy Brüsszel polgármestere úgy döntött, hogy nem biztosít rendőri védelmet a konferenciának. Azt is jelezte, hogy ami őt illeti, nem akarja, hogy a NatCon konferencia megrendezésre kerüljön. Az MCC brüsszeli vezetője úgy folytatta, „megfigyeltem, hogy nyilvánvalóan a biztonság kérdése szolgált ürügyként a rendezvényünk lemondásához, és

a biztonság nyelvezete elfedte azt, ami végső soron politikai döntés volt. Az igazgató mosolygott és egyetértően bólintott.”

„Sajnos nem a brüsszeli polgármester volt az egyetlen városi tisztviselő, aki úgy vélte, hogy a NatConra meghívottakat nem szabad meghallgatni” – tett hozzá. Másnap találtak egy másik helyszínt – a Hotel Sofitelben. De alig egy nappal azután, hogy a szerződést aláírták a szállodával, és amikor a konferencia szervezői már a színpadot állították fel, a szálloda vezetősége közölte velünk, hogy a találkozót nem lehet megtartani.

Füredi leírása szerint „az emberek biztonságát fenyegető veszélyt említették, de ezúttal nem volt igazi látszat, hogy megpróbálják elfedni a döntés mögött meghúzódó politikai okot. Hozzátette, Etterbeek önkormányzatának polgármestere egyszerűen azzal büszkélkedett, hogy gondoskodott arról, hogy a konferenciát ne az ő területén tartsák meg.

„A sajtó figyelmeztetett az esemény jellegére és az érkező emberekre. Tájékoztattam a helyi rendőrhatóságokat, akik felvették a kapcsolatot a Sofitel céggel, és a vezetőség úgy döntött, hogy lemondja a rendezvényt” – mondta Vincent De Wolf polgármester. „A szervezők nem voltak boldogok, nem akartak elmenni. Megérkeztek a rendőrök, akik elmagyarázták, hogy nem a Sofitel volt az, aki lemondta, és hogy ez volt a helyes döntés. Ezután békésen távoztak” – tette hozzá.

Más szóval, a polgármester szemérmetlenül dicsekedett azzal, hogy egy olyan rendezvényt, amelyen választott európai parlamenti képviselők, miniszterelnökök és vezető tisztviselők vettek részt, akik „rossz nézeteket” vallottak, lazán le lehetett mondani.

Ezt is ajánljuk a témában

Füredi leírja, hogy ennek ellenére sikerült találniuk egy harmadik helyszínt, a Claridge Event Hall-t, ekkor azonban akcióba lépett a harmadik polgármester. Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, Kir Emir, Saint-Josse-Ten-Noode város polgármestere adott ki parancsot a rendezvény bezárására.

A rendőröket bírósági végzéssel a kezükben küldték a helyszínre, és minden jelenlévőt súlyos következményekkel fenyegettek meg. „Hirtelen, ahogy a rendőrség belépett a helyiségbe,

úgy éreztük, mintha egy orwelli rémálomban lennénk.

Csak azért távoztak, mert a híradós kamerák forogtak, és mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a konferencia egy civilizált és komoly szellemi esemény volt – fogalmazott Füredi. Szerencsére a helyszín tulajdonosa komolyan vette a szólásszabadságot, és minden fenyegetés ellenére közölte a polgármesterrel, hogy a konferencia megtartható. Frank Füredi azt írta, hogy tapasztalatai szerint „Brüsszel tolerancia-mentes zónává” vált, a helyi politikusok úgy viselkednek, mint a diktátorok, annak ellenére, hogy a belga alkotmány garantálja a szólásszabadságot és a békés gyülekezés szabadságát.

Nincs kétségem afelől, hogy a helyi polgármesterek túlzásba vitték a dolgot. Függetlenül attól, hogy a cancel culture egyre elterjedtebbé válik, elképzelhetetlen, hogy a NatCon mozgalom ellen irányuló hivatalos lejárató kampány bármely más nyugat-európai fővárosban is megtörténhetett volna – tett hozzá.

Az a kirívó mód, ahogyan a gyülekezési szabadságot Európa állítólagos fővárosában figyelmen kívül hagyták, még a nemzeti konzervatívok ellenfeleinek egy részét is zavarba hozta: Rishi Sunak brit miniszterelnök kénytelen volt elítélni a konferencia leállítására tett kísérleteket, majd Alexander de Croo belga miniszterelnök közleményt adott ki, amelyben elítélte a Claridge-ben zajló vita leállítására tett erőfeszítéseket.

A konferencia néhány résztvevője azonban azt mondta Füredinek, hogy örömmel fogadta politikai ellenfeleik cenzúrázó magatartását. Úgy érezték, hogy ez a felháborító akció nyilvánosan megerősítette azt az általuk régóta hangoztatott érvet, hogy

a brüsszeli buborék intoleránssá vált.

Füredi ugyanakkor úgy véli, hogy a történtek nemcsak a szervezet ellen irányult, hanem a demokrácia alapértékei ellen. A felelősök szerint uralom alá kell vonni a véleménynyilvánítást, az pedig mindenki számára rossz hír, ideológiai hozzátartozástól függetlenül. „Mindazok, akik szeretik a szabadságot, akik hisznek a gyülekezési és szólásszabadságban, álljanak ki a számonkérés ellen” – írta Füredi.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:49
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­­á­­n­y­­o­­k­ ­v­á­­­r­­n­­a­­k­­­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Lajoss
2024. április 28. 05:34
Feri,költözz át Orbanisztánba,élvezd itt,ezt a gyönyörű világot….🤮
SABOTAGE
2024. április 17. 21:40
Megérdemli ez a birkapásztor, nem betiltanám, börtönbe csuknám!!! Most visít a disznó, hergeli a birkákat, de lassan lejár az ideje!!!!
Namond
2024. április 17. 20:16
Az egy dolog, hogy a brüsszeli és belgiumi polgármesterek, mint nálunk is néhányan, kiskirálykodnak. Ez ugyan bosszantó, de a politikai ellenfeleiket elhallgattatni akaró hülyék nevetségessé válnak tőle és fizetnek érte. Az viszont borzasztó nagy baj, hogy ezeket a hülyéket, a törvények betartásáért fizetett állami rendőrök és tiltó végzést kiadó bírák szolgálják ki, a demokrácia alapjait megsértve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!