Hiába a nyugati szankciók, az orosz milliárdosok egyre gazdagabbak

2024. április 03. 07:02

Az idén 15-tel emelkedett a dollármilliárdosok száma Oroszországban.

2024. április 03. 07:02

Nyitókép: Getty Images / Max Zolotukhin

 

Oroszország leggazdagabb személyeinek együttes vagyona az elmúlt évben 72 milliárd dollárral (26 ezer milliárd forint) 577 milliárd dollárra (211 ezer milliárd forint) emelkedett, a nyugati szankciók ellenére – derült ki a Forbes évente összeállított milliárdos-listájából.

A leggazdagabb orosz üzletemberek listáját Vagit Alekperov, az orosz olajipari óriáscég, a Lukoil korábbi elnöke vezeti.

A 73 éves férfi vagyona az elmúlt évben 20,5 milliárd dollárról 28,6 milliárd dollárra (10,4 ezer milliárd forint) nőtt. Alekperov 2022-ben mondott le Oroszország második legnagyobb olajtermelőjének vezérigazgatói posztjáról, amelyet közel három évtizeden keresztül tötltött be. A lépésre azután került sor, hogy a milliárdost brit és ausztrál szankciókkal sújtották. Alekperov globálisan az 59. helyen végzett a Forbes listáján.

A második helyen Leonyid Mihelson, Oroszország második legnagyobb földgáztermelőjének, a Novateknek a társtulajdonosa végzett, vagyona 5,8 milliárd dollárral 27,4 milliárd dollárra (10 ezer milliárd forint) nőtt.

Vlagyimir Lisin, az orosz NLMK acélvállalat többségi tulajdonosa idén is a harmadik leggazdagabb orosz üzletember, vagyona 4,5 milliárd dollárral 26,6 milliárd dollárra (9,7 ezer milliárd forint) nőtt az év során.

A Reuters szerint első tízbe került még Alekszej Mordasov, a Severstal acélóriás elnöke, Vlagyimir Potanin, a Norilsk Nickel bányászati óriás tulajdonosa, Pavel Durov, a Telegra vezérigazgatója, Alisher Usmanov, a Megafon mobilszolgáltató társtulajdonosa és Mihail Fridman, a legnagyobb orosz magántulajdonú hitelintézet, az Alfa Bank alapítója is. 

A Forbes szerint az orosz milliárdosok száma az elmúlt évben 15-tel 125-re emelkedett.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Átoperált Kiscsoportos
2024. április 03. 08:59
El kellene hinnem amit a ruszkik meg a hazugsággyár mandiner mond .... :))))))))) Ha Gyurcsány lenne a miniszterelnök 2-szer ekkora fizetések és nyugdíjak lennének fele ekkora árszínvonal mellett !!! Ezt is a Bakcigány Pedovajdátoknak köszönhetjük: - az EU-ban utolsók vagyunk - 2010 óta majd' 3 szorosa lett az államadósságunk - az € zóna 3-szorosa az inflációnk - az államháztartási hiány az EU-ban az egyik legnagyobb - 400 körül van az € - az EU-ban nálunk volt a legnagyobb vásárlóerő csökkenés - 2023-ban kb 2000 milliárd buktája volt az mnb-nek - az EU-ban az értékéből a legtöbbet vesztett deviza a HUF lett - itt adják Európa egyik legalacsonyabb bérét - itt van az EU-ban harmadik legnagyobb adóteher a fizetéseken Egyébként a békegalamb harci vajdátok bekerítette már Brüsszelt ???
Kovács Ubul
2024. április 03. 08:23
Még mindig a döglődő dollárban számolnak - igaz, a rubel továbbra sem érdekel senkit.
Robert-N
2024. április 03. 07:43 Szerkesztve
szintetikusRobert-N 2024. április 03. 07:41 Az gazdagodjon, aki képes a saját erejéből vállalkozást üzemeltetni. Lölő, aki mentális képességei birtokában sem üti meg a mércét, képtelen lenne erre ---- Mutass egyet. Te már csak tudod szarházi fotelhuszár.
Robert-N
2024. április 03. 07:38
szintetikusRobert-N 2024. április 03. 07:34 XDDD Igazad van! Orbán strómanja, hagy gazdagodjon. Ez a magyarok érdeke! XDD ----------------- Ponstosan. De ne blablázz mellé. Ki gazdagodjon te majom? Miint az ukránokon az USA hiénák. Vagy anno az alkesz Jelcin idejében az oroszoknál.?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!