Juncker visszatért és bevallotta, mire figyelmeztette Orbán Viktort

2024. április 22. 10:22

Az Európai Bizottság ex-elnökének kétségei vannak Magyarországgal kapcsolatban, hogy osztja-e a legfontosabb értékeket, de azt állítja, mindig türelmesek voltak Orbán Viktorral.

2024. április 22. 10:22
European Commission President Jean-Claude Juncker

Nyitókép: AFP/Dursun Aydemir

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke megvédi az európai értékeket, és óva inti a centrista pártokat attól, hogy szélsőjobboldali szlogeneket ismételgessenek – írja a Frankfurter Rundschau. A luxemburgi politikusnak kétségei vannak azzal kapcsolatban, „különösen Magyarországot illetően", hogy a legfontosabb európai értékeket minden tagállam osztja.

Arra a kérdésre, hogy EB-elnökként mindig megfelelően kezelte-e Orbán Viktort, Juncker azt felelte, hogy türelmesek voltak a magyar kormányfővel és kiélezett tárgyalásokat folytattak, miközben újra és újra figyelmeztették, hogy ne vigye túlzásba a populizmusát.

Hozzátette, gyakran nem értettek egyet Orbán Viktorral olyan kérdésekben, amelyek az európai értékek magját érintik. Juncker egyébként nem is olyan rég azt nyilatkozta, Ukrajna túlságosan korrupt ahhoz, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

Eközben a Tagesspiegel is Magyarországgal foglalkozott: a Berlini Szabadegyetem Otto Suhr Intézetének munkatársainak felmérése azt állítja, hogy az olyan pártok, mint a Fidesz vagy az AfD Európa ellen dolgoznak az EU intézményeiben, méghozzá azért, mert azok „a nyitott, liberális társadalmat képviselik".

A magát függetlennek valló intézménynél attól tartanak, hogy az EP-választásokat követően jobbra tolódik Európa.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­ö­­­g­­­ö­s­­­ ­­l­­á­n­y­­­o­­­k­­ ­­v­­á­­­r­­n­a­k­­­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
BBALU
2024. április 23. 22:40
Na az öreg alkesz is elökerűlt a krimóból.
Gonella
2024. április 23. 09:59
na ez is előbújt a gyurika seggéből
Ma is bukik a Zorbán...
2024. április 22. 17:13
Pont kijóznodott annyi időre, hogy a bolsevista görénységeket "európai értékeknek" mersézelje nevezni... Most már biztosan megint delirium aquarium tremens.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!