Morawiecki: az orosz befolyás ott van minden európai pártcsaládban

2024. április 18. 16:07

A volt lengyel kormányfő szerint Brüsszel alábecsüli az orosz hírszerzés és propaganda hatékonyságát. Úgy vélte, saját uniós pártcsaládjában , az ECR-ben is ott vannak az oroszok.

2024. április 18. 16:07
Maráczi Tamás

Szokatlan nyíltsággal beszélt az európai politikában meglévő orosz befolyásról az Euractiv-nak adott interjújában Mateusz Morawiecki. A volt lengyel miniszterelnök 

nem kevesebbet állított, mint hogy az Európai Parlament valamennyi pártcsaládjában „aktív az orosz befolyás”.

Az uniós lap az úgynevezett RussiaGate-botrány kapcsán kereste meg a konzervatív politikust - mint ismert, cseh és lengyel nyomozás eredményeként március végén kiderült: Viktor Medvegycsuk ukrán oligarcha, az egykori ukrán oroszbarát kereskedelmi tévék tulajdonosa, Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjának köre működtetett egy oroszbarát propaganda csatornát, hogy oroszbarát nyugati politikusok megszólalásaival felerősítse az Ukrajna támogatását bíráló jobboldal hangját a közelgő EP-választások előtt. A Voice of Europe cseh platformját a cseh hatóságok betiltották, de az Euractiv információi szerint online felülete továbbra is működik, most Kazahsztánból működtetik.

Ezt is ajánljuk a témában

Brüsszel az orosz dezinformációs kísérletek miatt aggódik

A Voice of Europe nevű honlap magát európai civil hangnak állította be, de orosz propagandát terjesztett, míg EP-képviselők orosz kenőpénzt fogadtak el, hogy orosz érdek szerint befolyásolják az EP-választás kampányát – állítják uniós tisztségviselők.

Morawiecki az interjúban elmondta: nem lepődött meg a RussiaGate-botrányon, mert tisztában van vele, hogy az oroszok nagyon aktívak, a „propaganda mesterei”. Úgy vélte, hogy saját pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) és annak uniós pártcsaládja, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) sem kivétel, ott is megjelentek már az orosz befolyásolási kíséreltek. 

„Nem lepődnék meg, ha megtudnám, hogy ez vagy az a politikusunk együttműködik az oroszokkal, 

ugyanis az oroszok rendkívül hatékonyak az emberek becserkészésében" - fogalmazott.

Köztudott, hogy az Európai Parlamentben tevékenykedő két jobboldali frakció közül az ECR az, amely kritikus az oroszok ukrajnai háborújával és európai politikájával, mégis, már a pártcsaládon belül is megjelent a vita az ukrajnai háború megítélésével kapcsolatban - írja a lap. A lengyel politikus szerint nem csoda, hogy az oroszok ott vannak a másik jobboldali frakcióban, az Identitás és Demokráciában (ID), de még tovább ment: szerinte már befolyásolják az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP) és a  Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) csoportot is.

A volt lengyel miniszterelnök szerint 

Brüsszel alábecsüli az orosz hírszerzés és az orosz propaganda erejét, 

pedig Moszkva ezekkel a fegyverekkel harcol az Európai Unió ellen - írja az Euractiv.

--

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­­ö­­g­ö­­­s­­ ­­­l­­á­­n­­­y­o­k­­ ­v­­á­­­r­­­n­­a­k­­ ­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
néhai Ch.Pilot
2024. április 18. 18:36
"Tommaso 2024. április 18. 17:40 A lengyel A. Duda PiSis. Ő is ruszki ügynök" Hazudsz. Ő nem ügynök, Te vagy globalista ügynök.
néhai Ch.Pilot
2024. április 18. 18:35
Az amerikai befolyás úgyszintén. Na, Morawieczki elvtárs, kiegyezünk döntetlenben?
Tommaso
2024. április 18. 17:40
A lengyel A. Duda PiSis. Ő is ruszki ügynök
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!